E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Gewone perzik vs wilde perzik, dit zijn de verschillen

Perziken zijn nu volop in het seizoen. Goed om ze in huis te halen, want ze zijn lekker om te eten en te verwerken in een baksel! Nu zijn er diverse soorten verkrijgbaar, waaronder ook de wilde. Wat is het verschil tussen een normale en een wilde?

perziken-shutterstock_2479851167-1920x1080

Het is echt zomerfruit: de perzik. Verkrijgbaar van ongeveer juni tot en met september. Het is een steenvrucht, dat betekent dat er een harde, steenachtige pit in zit. Die kun je dan ook niet eten.

Wat is het verschil tussen een gewone en wilde perzik?

platte perzikEen gewone perzik is rond van vorm en een schil met een beetje een donslaag. Van binnen is hij geel of wit en sappig. Hij smaakt zoet en mild. Een wilde perzik wordt ook wel een platte perzik genoemd, het lijkt dan ook wel alsof hij platgeslagen is. De schil is meestal wat dunner dan bij de gewone. Ook is het vruchtvlees wat steviger én hij is zoeter dan de gewone.

Hoe goed zijn perziken?

Beide varianten zijn dus lekker om te eten. En ook nog goed voor je, want het is een bron van vitamine B3, B5 en E. Eet ‘m met schil en al, want dat kan gewoon. Doe je dat liever niet? Je kunt met een scherp mesje de schil er het beste aftrekken.

Hoe lang zijn perziken houdbaar?

Heb je het steenfruit in huis gehaald? Dan zijn ze buiten de koelkast tot 3 dagen houdbaar. Wil je ze langer bewaren, leg ze dan in de koelkast. Dan blijven ze tot 1 week goed. Ze verliezen dan wel wat smaak en geur.

Aan de bak met perzik

Wil je iets maken met (wilde) perzik? Dat kan! We hebben verschillende recepten met dit steenfruit voor je. Zo kun je bijvoorbeeld heerlijke compote maken ervan!

Recept perzikcompote

Dit heb je nodig

  • 10 perziken
  • 4 eetlepels water
  • 20 gram bruine basterdsuiker
  • 0,5 theelepel vanille-extract
  • 2 stukjes steranijs
  • 1 kaneelstokje

Zo maak je het

  • Ontpit de perziken en snijd ze in kleine stukjes.
  • Breng de perziken, samen met water, suiker, vanille-extract, steranijs en kaneel in een steelpan aan de kook.
  • Zet het vuur, na het koken, lager en laat de perziken nog 15 minuten zachtjes pruttelen.

Je kunt de perzik ook verwerken in een tulband of meringuetaart. Of kies één van de andere 6 recepten die we voor je op een rij hebben gezet. Smullen maar!

TULBAND

MERINGUETAART

6x bakken met perzik

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.