E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zomers Zonnetje

Een heerlijke citroen meringuetaart met gepocheerde perzik, citroencrème en Italiaanse meringue. Perfect voor zonnige dagen, maar in de winter smaakt ‘ie net zo lekker!

Susan

Recept van
Susan

Taart
Goed te doen
(2) reviews

Ingrediënten

Pasteideeg

  • 200 gram bloem
  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 50 milliliter water
  • 30 milliliter olie
  • Snufje zout
  • Snufje kristalsuiker

Citroencremeux

  • 2 citroenen
  • 85 gram kristalsuiker
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 2 eieren
  • 4 blaadjes gelatine

Gepocheerde perziken

  • 4 wilde perziken
  • Perziklikeur
  • Heet water

Italiaanse meringue

  • 230 gram kristalsuiker
  • 60 gram water
  • 3 eiwitten
  • Snufje zout

Citroenreepjes decoratie

  • 1 citroen
  • 100 gram kristalsuiker
  • 200 gram water
  • 20 gram suikerkorrels

Bereidingswijze

zomers zonnetje - meringuetaartGeef je citroen meringuetaart net wat meer diepte met de smaak van gepocheerde perziken.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Blindbakbonen 
  • Kom
  • Springvorm
  • Bakpapier
  • Bakspray
  • Snijplank
  • Pannenlikker
  • Onderzetter
  • Azijn 
  • Keukenpapier
  • Keukenthermometer
  • Brander

Voorbereiding voor de meringuetaart

  • Week de gelatine voor minstens 10 minuten in een bakje met koud water. 
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet de springvorm in en bekleed de springvorm met bakpapier.

Citroenreepjes decoratie

  • Schil de citroen in brede reepjes.
  • Leg de citroenreepjes in een kom met water.
  • Kook de citroenreepjes 3 keer 10 minuten, giet ze vervolgens af.
  • Verwarm de suiker met 200 milliliter water in een steelpan en maak hier suikerwater van. 
  • Kook de citroenreepjes 20 minuten in het suikerwater.
  • Laat de citroenreepjes uitlekken, dip ze in suikerkorrels en leg ze apart voor de opbouw van de meringuetaart.

Pasteideeg

  • Kneed de bloem, boter, water, olie, een snufje zout en een snufje kristalsuiker in een kom tot een egaal deeg.
  • Verpak het deeg in verhoudfolie en laat het 30 minuten rusten. Voeg nog een beetje extra olie toe als het deeg te droog is.
  • Verdeel het deeg over de springvorm en leg er de blindbakbonen overheen. Zorg ervoor dat het deeg een mooi randje heeft.
  • Bak het deeg gaar in 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Maak van het overgebleven deeg kleine blaadjes, smeer deze in met ei en bak ze gaar in 10 minuten.

Citroen cremeux

  • Snijd de roomboter in blokjes.
  • Breng het sap van 2 citroenen met de suiker in een steelpan aan de kook.
  • Klop de eieren los in een aparte kom.
  • Giet het citroenmengsel al roerend bij de eieren en doe dit vervolgens weer terug in de steelpan.
  • Verwarm het mengsel tot 85 graden, zodat het gaat binden.
  • Haal de steelpan van het vuur, voeg de gelatine en de boter toe en laat dit smelten.
  • Laat het mengsel staan totdat het is afgekoeld, maar nog niet is opgesteven. Roer het mengsel vervolgens goed door.

Gepocheerde perziken

  • Maak met een scherp mes een kruisje in de onderkant van de perzik.
  • Trek voorzichtig het velletje van de perzik of dompel ze kort onder in kokend water tot het velletje bij de inkeping begint te krullen.
  • Snijd de wilde perziken in helften en dompel ze onder in perziklikeur.
  • Verwarm de perziken voor 4 minuten in een steelpan, snijd ze vervolgens in kleine stukjes en laat ze afkoelen.

Italiaanse meringue

  • Klop de eiwitten met 30 gram suiker en een snufje zout in een kom stijf.
  • Verwarm de overgebleven suiker met het water in een steelpan tot 118 graden.
  • Giet de suikersiroop bij de stijve eiwitten en blijf kloppen tot de temperatuur is verlaagd.
  • Doe de meringue in een spuitzak met spuitmondje 1M.

Opbouw van de meringuetaart

  • Vul de bodem van de meringuetaart met een laagje citroencrème.
  • Leg er vervolgens een laagje met perziken bovenop en verdeel een laagje citroencrème over de taart, tot de rand. 
  • Spuit een klein randje meringue op de taart, hier kunnen de deegblaadjes op geplakt worden. 
  • Spuit de meringue op de taart.
  • Verdeel de citroenrasp over de meringue.
  • Verdeel de bloemetjes en de citroenreepjes over de meringue.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.