E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Gezond bananenbrood bakken

Zin om een gezond bananenbrood te bakken? Dit recept is suikervrij, eiwitrijk, snel, simpel en super lekker!

Proteine bananenbrood met appel

Dit bananenbrood is de perfecte snack als ontbijt of tussendoortje. Hij is niet alleen super lekker, maar ook heel gezond. En je hebt hem in een oogwenk op tafel staan. Bak je mee?

Wat is er zo gezond aan bananenbrood?

Bananenbrood leent zich goed voor een gezond recept. Toch kunnen de varianten in de supermarkt of een koffietentje kleine suikerbommetjes zijn. En dat is helemaal niet nodig. Dit recept voor bananenbrood bevat geen toegevoegde suikers, is eiwitrijk en zit vol vezels.

  • Suikervrij: Het zoetje in dit bananenbrood komt door de overrijpe bananen, een appeltje en de rozijnen. Hoe rijper je bananen, hoe zoeter het brood.
  • Eiwitrijk: We voegen yoghurt/kwark toe aan dit brood voor extra eiwitten. Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen voor je lichaam, ze zijn de basis voor al ons weefsel zoals cellen, botten en spieren. Je kunt zelf kiezen welke yoghurt je toevoegt. Het aantal eiwitten in yoghurt of kwark kan flink verschillen, check daarom de verpakking voor een eiwitrijke variant.
  • Vezels: Volkorenmeel bevat meer vezels dan gewone bloem. Vezels zijn goed voor je spijsvertering, geven je een verzadigd gevoel en verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Je kunt bijvoorbeeld volkoren tarwemeel, speltmeel of havermeel kiezen.
  • Vitamines en mineralen: De bananen en appels in dit recept zorgen voor vitamine C en kalium. Dit zijn vitamines en mineralen waar je lichaam blij van wordt.

Hoe bewaar je zelfgebakken bananenbrood?

Dit bananenbrood kun je goed bewaren. Verpak het in folie of doe het in een luchtdichte bak en bewaar het in de koelkast. Hij blijft dan zo’n 7 dagen goed. Invriezen kan ook, verpak het brood goed en bewaar hem in de vriezer tot 3 maanden.

Recept

Dit heb je nodig voor een bananenbrood

  • 3 overrijpe grote bananen
  • 2 appels (je kunt hier prima oude, verrimpelde appels voor gebruiken)
  • 100 gram rozijnen
  • 2 eieren
  • 250 milliliter yoghurt of kwark
  • 250 gram volkorenmeel
  • Snuf zout
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel kardemom
  • 3 theelepels baksoda
  • Sap van een halve citroen

Zo maak je gezond bananenbrood

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng meel, zout, kardemom en kaneel.
  • Prak in een kom de bananen fijn en klop daar de eieren door. Voeg daarna ook de yoghurt toe en mix het geheel kort door.
  • Schil de appel en snijd 1,5 appel in kleine stukjes. Snijd de overgebleven helft van de appel in dunne plakjes.
  • Meng het yoghurt-banaan-ei-mengsel met de droge ingrediënten.
  • Voeg daar ook de rozijnen en de stukjes appel aan toe.
  • Voeg tot slot de baksoda toe en knijp daar het sap van de citroen over uit. Laat even bruisen en roer het geheel dan goed door.
  • Vet een cakevorm in en bekleed het met bakpapier. Stort het beslag in de cakevorm.
  • Leg de appelplakjes in een mooi rijtje bovenop het beslag.
  • Bak je bananenbrood in ongeveer 40 – 50 minuten gaar en goudbruin.

Wil je meer inspiratie voor lekkere en gezonde bananenbroden? We hebben ook nog een gezond, een vegan en een glutenvrij bananenbrood recept voor je klaarstaan.

3x bananenbrood

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.