E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Ode aan het bananenbrood

We trakteren we je op 3 bananenbrood recepten: gezond, vegan en glutenvrij!

Ode aan het bananenbrood

Ode aan het bananenbrood

Zin om gezond en toch hartstikke lekker te snacken? Bak een bananenbrood! We trakteren je op 3 hele fijne bananenbrood recepten. Gezond, vegan én glutenvrij.

Bananenbrood

Bananenbrood ken je vast wel. Het heeft de laatste jaren een enorme opmars gemaakt en is inmiddels bij menig koffietentje, bakker en supermarkt te koop, Dit cake-achtige brood is lekker zoet en (meestal) erg voedzaam. Perfect tussendoortje dus! Zelf bananenbrood bakken is heel erg makkelijk en leuk om te doen. Heb je meteen een goede bestemming voor die (te) bruine bananen op de fruitschaal. We hebben 3 fijne recepten voor je uitgewerkt. Dit zijn basisrecepten, je kunt ze zelf verrijken met smaakmakers, zoals kruiden, stukjes appel/peer, gedroogd fruit of bijvoorbeeld chocolade.

Gezond bananenbrood recept

Gezond bananenbrood

Bananenbrood leent zich heel erg goed voor een gezond recept. Toch kunnen de varianten die je in de supermarkt of een koffietentje koopt, kleine suikerbommetjes zijn. En dat is helemaal niet nodig. Dus ga lekker zelf aan de bak met dit voedzame recept zonder toegevoegde suikers, maar met extra eiwitten en volkorenmeel.

  • 3 overrijpe grote bananen
  • 2 eieren
  • 250 milliliter Griekse yoghurt
  • 250 gram volkoren speltmeel
  • Snuf zout
  • 2 theelepels kaneel
  • 3 theelepels baksoda
  • Sap van een halve citroen

Verwarm de oven op 180 graden en vet een cakeblik in en bekleed hem met bakpapier. Prak de bananen fijn. Klop daar de eieren door en vervolgens ook de Griekse yoghurt. Mix tot een geheel. Spatel het meel, zout en kaneel door het beslag. Schep het baksoda op het beslag en knijp daar het citroensap over uit. Laat even bruisen en spatel vervolgens goed door. Stort het beslag in de vorm en bak het bananenbrood in +/- 50 minuten gaar.

Meer gezonde baktips Gezonder bakken doe je zo

Vegan bananenbrood met volkorenmeel

Vegan bananenbrood

Als je graag wat duurzamer wilt bakken of zin hebt in vegan variatie, dan is dit bananenbrood echt wat voor jou! Het kan best een uitdaging zijn om je favoriete bakrecepten om te toveren tot vegan variant. Letterlijk dezelfde smaken nabootsen is bijvoorbeeld best lastig. Maar, met dit recept ga je blij zijn! Want dit bananenbrood is mega lekker en doet echt niet onder voor een niet-vegan variant.

  • Ongeveer 375 gram rijpe bananen (3 – 4 bananen)
  • 75 milliliter zonnebloemolie of gesmolten kokosolie
  • 75 gram maple syrup of gewelde en gepureerde dadels
  • 2 theelepels vanille extract
  • 56 milliliter amandelmelk
  • 245 gram volkorenmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • ½ theelepel baksoda
  • Snufje zout

Verwarm de oven op 180 graden en vet een cakeblik in en bekleed hem met bakpapier. Prak de bananen fijn. Voeg de olie, maple syrup of gepureerde dadels, vanille extract en melk toe en mix tot een geheel. Voeg het meel, bakpoeder, baksoda en zout toe en spatel door elkaar. Meng niet te lang, er mogen best nog wat klonten in je beslag zitten. Stort je beslag in de vorm, versier het brood eventueel met wat plakjes banaan of andere toppings en bak het brood in 50 – 60 minuten gaar. Test met een prikker of hij goed is.

Meer vegan baktips

Glutenvrij bananenbrood

Glutenvrij bananenbrood

Glutenvrij bakken is een enorme uitdaging. Gluten zorgen namelijk voor structuur en binding in je baksel. Gelukkig is bananenbrood relatief eenvoudig glutenvrij te maken. In dit recept gebruiken we het gezonde bananenbrood recept van hierboven als basis. We vervangen de volkorenmeel door een combinatie van amandelmeel, kokos, havermout en lijnzaad. Deze combi zorgt voor een hele fijne structuur, een lekkere smaak en een voedzaam resultaat.

  • 3 overrijpe grote bananen
  • 3 eieren
  • 120 gram glutenvrije havermout of havermeel
  • 60 gram amandelmeel
  • 30 gram geraspte kokos
  • 30 gram gebroken lijnzaad
  • Snuf zout
  • 2 theelepels kaneel
  • 3 theelepels baksoda
  • Sap van een halve citroen

Verwarm de oven op 180 graden en vet een cakeblik in en bekleed hem met bakpapier. Prak de bananen fijn. Voeg de eieren toe en mix tot een geheel. Als je glutenvrije havermout gebruikt, maal deze dan eerst fijn tot meel. Spatel de havermeel, amandelmeel, geraspte kokos, lijnzaad, zout en kaneel door het beslag. Schep het baksoda op het beslag en knijp daar het citroensap over uit. Laat even bruisen en spatel vervolgens goed door. Stort het beslag in de vorm en bak het bananenbrood in +/- 50 minuten gaar.

Meer glutenvrije baktips

Bakken klaar?

Heb jij een mooi bananenbrood uit je oven getoverd? Deel dat dan met ons, dat vinden we heel erg leuk! Plaats je foto met #heelhollandbakt op de socials. Geniet van je bananenbrood!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.