
Havermout wordt gemaakt van haverkorrels. En hoewel havermout en havervlokken allebei van haver worden gemaakt, is er een verschil in bewerking. Dat heeft invloed op de textuur, kooktijd en soms zelfs op de smaak.
Havervlokken
Havervlokken worden gemaakt door hele haverkorrels te stomen en vervolgens plat te walsen. Ze worden minimaal bewerkt en behouden daardoor hun volle vorm. De vlokken zijn grof en stevig van textuur. Ze hebben een relatief lange kooktijd, 10-20 minuten. Je kunt ze goed gebruiken voor stevige pap, muesli, granola, of als krokante topping op je baksel.
Havermout
Havermout wordt gemaakt door havervlokken fijner te malen of te snijden, waardoor ze dunner en kleiner worden. Ze zijn daardoor zachter en romiger als ze gekookt worden. Je kookt ze in ongeveer 3-5 minuten. Dat maakt ze ideaal voor havermoutpap, in smoothies of bindmiddel in je baksel.
RECEPT HAVERMOUTPAP MET APPEL
Havermeel
Als je de haverkorrels helemaal fijn maalt, dan hou je uiteindelijk havermeel over. Havermeel is erg geschikt voor het bakken van koekjes, cake en brood. Brood gebakken met havermeel lijkt in structuur op roggebrood; vrij vast en niet heel luchtig.
Past havermout in een glutenvrij dieet?
Haver bevat zelf geen gluten, maar komt er vaak wel mee in aanraking. Bijvoorbeeld wanneer het wordt verwerkt tot meel of vlokken. Daarom is het alleen geschikt in een glutenvrij dieet wanneer het officiële ‘Crossed grain’-keurmerk op de verpakking staat.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.