E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Het verschil tussen havermout en havervlokken (en glutenvrije alternatieven)

Als thuisbakker kom je het vast en zeker wel eens tegen. Recepten met havermout, havervlokken of havermeel. Maar wat is nou eigenlijk het verschil? En is er wel een verschil? Wij leggen het voor je uit!

havermout-havervlokken-1920

Havermout wordt gemaakt van haverkorrels. En hoewel havermout en havervlokken allebei van haver worden gemaakt, is er een verschil in bewerking. Dat heeft invloed op de textuur, kooktijd en soms zelfs op de smaak.

Havervlokken

Havervlokken worden gemaakt door hele haverkorrels te stomen en vervolgens plat te walsen. Ze worden minimaal bewerkt en behouden daardoor hun volle vorm. De vlokken zijn grof en stevig van textuur. Ze hebben een relatief lange kooktijd, 10-20 minuten. Je kunt ze goed gebruiken voor stevige pap, muesli, granola, of als krokante topping op je baksel.

Recept voor granola 

Havermout

Havermout wordt gemaakt door havervlokken fijner te malen of te snijden, waardoor ze dunner en kleiner worden. Ze zijn daardoor zachter en romiger als ze gekookt worden. Je kookt ze in ongeveer 3-5 minuten. Dat maakt ze ideaal voor havermoutpap, in smoothies of bindmiddel in je baksel.
RECEPT HAVERMOUTPAP MET APPEL

Havermeel

Als je de haverkorrels helemaal fijn maalt, dan hou je uiteindelijk havermeel over. Havermeel is erg geschikt voor het bakken van koekjes, cake en brood. Brood gebakken met havermeel lijkt in structuur op roggebrood; vrij vast en niet heel luchtig.

Past havermout in een glutenvrij dieet?

Haver bevat zelf geen gluten, maar komt er vaak wel mee in aanraking. Bijvoorbeeld wanneer het wordt verwerkt tot meel of vlokken. Daarom is het alleen geschikt in een glutenvrij dieet wanneer het officiële ‘Crossed grain’-keurmerk op de verpakking staat.

Vaker glutenvrij bakken? Wij helpen je opweg!

Glutenvrij bakken doe je zo

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.