E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Hummingbird Cake: zo maak je deze tropische traktatie

Zin in een tropische traktatie? Zet dan eens een hummingbird cake in de oven! Dit Jamaicaanse taartje laat je zoemen van geluk.

hummingbird-cake-1920

De hummingbird cake is een zoet taartje die is vernoemd naar de kolibrie. Niet alleen omdat hij lekker zoet is, maar ook omdat hij zijn oorsprong kent in Jamaica. Wat het verhaal hierachter is en hoe je deze lekkere taart maakt, lees je hier.

Wat is een hummingbird cake?

De hummingbird cake is een populaire klassieker uit de Zuid-Amerikaanse keuken. De cake wordt ook wel de Doctor Bird cake genoemd en dat is een directe verwijzing naar Jamaica. De Doctor Bird is namelijk een kolibriesoort die alleen daar voorkomt en daarom gebombardeerd werd tot het nationale symbool van het land. Bovendien is dit taartje lekker zoet, precies waar kolibries dol op zijn: zoetigheid en nectar. De hummingbird cake is een kruidig, rijk en iets nattige laagjestaart die je maakt van banaan, ananas, noten en kaneel en vult met een roomkaas frosting. Die combinatie levert een verrassend en verslavend lekker taartje op. Daarvan ga je zoemen van geluk, net zoals kolibries doen als ze vliegen.

Humming bird cakeWat gaat er in een hummingbird cake?

De charme van deze taart ligt in de unieke combinatie van ingrediënten. Ze zorgen voor een rijke, vochtige textuur en een complexe, kruidige en tropische smaak. De basis van een hummingbird cake bestaat uit de standaard ingrediënten voor een cake: bloem, eieren en suiker. Daar voeg je de volgende ingrediënten aan toe:

  • Banaan: Net als bij een bananenbrood wil je hier het liefst goed rijpe bananen voor gebruiken. Hoe bruiner, hoe zoeter en dus hoe lekkerder het eindresultaat.
  • Geplette ananas: In Amerika kun je kant-en-klare geplette ananas in blik kopen. In Nederland niet, daarom mag je zelf aan de plet. Je kunt werken met verse ananas, maar net zo lekker en net zo makkelijk is het om ananas uit blik te gebruiken. Om het ‘geplette’ effect te bereiken, snijd je de ananas in heel kleine stukjes.
  • Olie: De hummingbird cake wordt lekker luchtig en mals doordat je het maakt met olie in plaats van boter. Het zorgt er bovendien voor dat je cake niet zo snel uitdroogt. Zonnebloemolie heeft een neutrale smaak en heeft dus onze voorkeur in deze cake, maar je kunt ook olijfolie gebruiken.
  • Kruiden: Traditioneel gaat er kaneel door het beslag en soms ook nootmuskaat. Je kunt zelf kiezen of je de toevoeging van nootmuskaat lekker vindt.
  • Noten: In de hummingbird cake gaan walnoten of pecannoten. Die komen het best tot hun recht als je ze kort roostert in de oven of pan, voordat je ze toevoegt aan het beslag. Geloof ons, dit is een stap die je niet wilt overslaan.
  • Cream cheese frosting: De finishing touch van deze taart is de frisse cream cheese frosting waarmee je de cake vult. Om de cake een nóg tropischer tintje te geven, kun je wat geraspte limoen of kokosrasp toevoegen.

Alles over cream cheese frosting

Hummingbird cakeHet recept

Van dit recept maak je een laagjestaart van 2 lagen, je kunt er ongeveer 14 stukken uit halen. Je hebt hiervoor 2 springvormen van 23 centimeter nodig. Als je maar 1 bakvorm hebt, bak de cakelagen dan in 2 rondes na elkaar.

Dit heb je nodig

Cake

  • 250 milliliter zonnebloemolie
  • 1 eetlepel kaneel
  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • Snufje zout
  • 350 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 440 gram ananas uit blik (uitlekgewicht)
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 100 gram pecannoten
  • 4 rijpe bananen
  • 2 grote eieren

Roomkaas frosting

  • 400 gram poedersuiker
  • 150 gram boter
  • 200 gram roomkaas
  • Rasp van 1 limoen

Zo maak je hummingbird cake

Cake

  • Vet de bakvormen in en bekleed ze met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden en rooster gelijk de pecannoten mee in de oven tijdens het opwarmen.
  • Zeef de kaneel met het zelfrijzend bakmeel.
  • Roer de basterdsuiker en het zout erdoor.
  • Pel de bananen en prak ze tot moes met een vork.
  • Laat de ananasstukjes uitlekken en hak ze heel fijn.
  • Meng de olie, ananas, eieren, vanille-extract en bananen.
  • Spatel de droge ingrediënten erdoor tot een mooi beslag.
  • Hak de pecannoten fijn en spatel de helft door het beslag.
  • Stort het beslag in de 23 centimeter springvormen.
  • Bak de cakes 35 – 40 minuten tot ze goudbruin zijn en zachtjes terugveren.
  • Laat 10 minuten in de vorm afkoelen en vervolgens verder op een rooster.

Roomkaas frosting

  • Meng de roomkaas met de poedersuiker en klop tot een geheel.
  • Voeg de boter in blokjes toe en mix door tot een egale frosting. Mix niet te lang, zodat de frosting stevig blijft.
  • Rasp de limoen en roer ook het rasp door de frosting.

Opbouw

  • Begin met een cake en verdeel daarop de helft van de frosting.
  • Leg daar de tweede cake op en verdeel daarover de rest van de frosting.
  • Garneer de cake met de overgebleven pecannootjes.

Hummingbird trifleRecept voor Humming bird cake trifle

Van deze hummingbird cake kun je ook een hele lekkere zomerse trifle maken. Het recept daarvoor vind je hier.

Hummingbird trifle

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.