E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Basisrecept voor cream cheese frosting (roomkaas glazuur)

Cream cheese frosting is een fijne crème die je kunt gebruiken voor het decoreren en afsmeren van taart, cake, cupcakes en andere zoete lekkernijen. Hoe je het maakt, lees je hier!

creamcheese-frosting-1920x1080

Eenvoudig, veelzijdig en onweerstaanbaar lekker! Een goed basisrecept voor cream cheese frosting is onmisbaar in je bakrepertoire. Hoe je hem gebruikt en hoe je deze klassieker maakt, lees je hier.

Wat is cream cheese frosting?

Cream cheese frosting is een romige en zachte topping, die we in het Nederlands roomkaasglazuur noemen. Je maakt het van roomkaas, boter, poedersuiker en optioneel een vleugje vanille. Deze frosting is ideaal voor het decoreren en vullen van taart, cake, cupcakes en andere zoete lekkernijen. De roomkaas zorgt voor een frissere smaak dan je bijvoorbeeld hebt bij botercrème. Dat kan fijn zijn als tegenhanger voor een zoete cake. Overigens kun je de frosting naar wens zoeter maken door meer poedersuiker toe te voegen.

cream cheese frosting op cupcakeHoe kun je roomkaasglazuur gebruiken?

De meest bekende taarten waarbij je roomkaasglazuur gebruikt, zijn waarschijnlijk wel de carrot cake en de red velvet cake. Maar je kunt hem ook prima gebruiken bij een ander taartje naar keuze. Door wat citrusrasp of smaakextract toe te voegen aan de crème, kun je de smaak nog beter laten aansluiten bij jouw baksel.
De boter in dit recept zorgt voor een stevige cream cheese frosting, die ook soepel en smeerbaar is. Ideaal voor het vullen van taarten of het spuiten van mooie toeven. Je kunt de boter ook weglaten, dan krijg je een wat slapper eindresultaat. Prima als topping op een cake of taart. Kies voor een stevige frosting voor en kwalitatieve roomkaas en bespaar niet op de calorieën; de light versie kun je lekker in het schap laten liggen. Goedkopere merken en light varianten zijn vaak wat slapper, met een minder stevige frosting als resultaat.

creame cheese frostingBasisrecept voor cream cheese frosting

Het maken van een cream cheese frosting is niet moeilijk en snel gedaan. Met dit recept heb je genoeg frosting om een cake van 20 centimeter een keer te vullen en af te smeren, 12 cupcakes te decoreren met een mooie toef of een grote cake te voorzien van een lekker dikke topping. Je kunt het recept naar wens vermenigvuldigen of verminderen.

Dit heb je nodig:

  • 100 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 100 gram poedersuiker
  • 200 gram roomkaas (op kamertemperatuur)
  • 1 theelepel vanille-extract (of een andere smaakmaker naar keuze)

Zo maak je het: 

  • Klop de boter romig en luchtig.
  • Voeg de roomkaas en vanille toe en klop tot deze zijn opgenomen. Zorg dat alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben, anders kan je crème in de schift schieten.
  • Voeg tot slot de poedersuiker toe. Klop eerst rustig op een lage stand (om een ontploffing in de keuken te voorkomen). Als alles is opgenomen kun je de mixer hoger zetten en doorkloppen tot je een luchtige cream cheese frosting hebt.
  • Naar smaak kun je meer poedersuiker toevoegen voor een zoetere en stevigere crème.
  • Verwerk de crème direct of bewaar hem zoals hierboven uitgelegd.

Hoe lang kun je cream cheese frosting bewaren?

Cream cheese frosting bewaar je in de koelkast. Dek hem goed af, anders kan de bovenkant uitdrogen en kunnen andere smaken in de koelkast in je crème trekken. Gekoeld blijft hij zo’n 5 dagen goed. Als je de crème langer wilt bewaren, doe hem dan in de vriezer. Goed luchtdicht verpakt blijft hij in de vriezer tot 3 maanden goed. Ontdooi de frosting in de koelkast. Klop hem daarna weer even luchtig door, voordat je hem op je baksel smeert.

worteltaartRecepten met roomkaas glazuur

Een mooie cream cheese frosting gemaakt en zin om hem uit te proberen? Werp dan eens een blik op deze recepten, hier kun je hem lekker mee combineren!

RED VELVET TAART Carrot cake PASTINAAKCAKE CHIFFON CAKE MET CITRUS NAKED CAKE MET BESSEN EN KRUIDEN CITROEN BASILICUM CAKE RED VELVET CUPCAKES

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.