Terug

Een pot zomer

Deze trifle is een zomers en tropisch geheel. De hummingbird cake bevat ananas, bruine basterdsuiker, kaneel en banaan. Jeanette combineert het met een kokoscrème, kokosvla, Surinaamse rum en gekarameliseerde ananas. Ze werkt het geheel af met granaatappelpitjes en een decoratiebeslag met vrolijk palmbomenpatroon. Een feestje voor het oog, maar zeker ook een feestje om te eten!

Jeanette

Recept van
Jeanette

Moeilijk
(5) reviews

Ingrediënten

Hummingbird cake

  • 125 milliliter olijfolie
  • 0.5 eetlepel kaneel
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel
  • 175 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 220 gram ananas, in kleine blokjes
  • 0.5 theelepel vanille-extract
  • 25 gram walnoten
  • 2 rijpe bananen
  • 1 groot ei

Decoratiebeslag

  • 2 eiwitten
  • 60 gram patentbloem
  • 60 gram fijne kristalsuiker
  • 60 gram roomboter
  • kleurstoffen
  • cacao
  • 4 eieren
  • 120 gram poedersuiker
  • 120 gram patentbloem

Kokosvla

  • 1000 milliliter kokosmelk
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • 10 eidooiers
  • 50 gram maïzena
  • 33 gram custardpoeder
  • 3 gelatineblaadjes
  • 8 eetlepels kokosnoot rum

Kokos-mascarponeroom

  • 500 milliliter slagroom
  • 250 gram mascarpone
  • 24 gram slagroomversteviger
  • 16 gram vanillesuiker
  • 75 gram gecondenseerde melk
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 60 gram geraspte kokos
  • scheutje kokoslikeur

Gedroogde ananasbloemen

  • 0.5 ananas

Gekarameliseerde ananas

  • 1 ananas
  • Borgoe Surinaamse bruine rum
  • 4 eetlepels roomboter
  • 4 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 125 gram granaatappelpitten
  • 1 blik ananasschijven

Geroosterde kokosrasp

  • 50 gram kokosrasp

Rum syllabub

  • 400 milliliter slagroom (koud)
  • 65 milliliter Borgoe Surinaamse bruine rum
  • 66 gram witte basterdsuiker

Opbouw trifle

  • 150 gram granaatappelpitten

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Springvorm(en) van ø 23 centimeter (2x)
  • Siliconen bakmatje
  • Palmboom patroon
  • Handmixer
  • Spuitzakken
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Bakplaat

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet de springvorm van ø 23 centimeter in met olijfolie en bekleed met bakpapier.
  • Teken of print een palmbomen patroon.
  • Leg een siliconenmatje over het patroon op een bakplaat.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Leg spuitzakken klaar.
  • Zet een grote trifleschaal met rechte zijkanten klaar.

Hummingbird cake

  • Zeef de kaneel met het zelfrijzend bakmeel.
  • Roer de basterdsuiker en het zeezout erdoor.
  • Pel de bananen en prak ze tot moes met een vork.
  • Laat de ananasstukjes uitlekken en hak ze fijn.
  • Meng de olie, ananas, eieren, vanille-extract en bananen.
  • Spatel de droge ingrediënten erdoor tot een mooi beslag.
  • Hak de pistachenoten fijn en spatel ze door het beslag.
  • Stort het beslag in de 23 centimeter springvorm.
  • Bak de cake 35 – 40 minuten tot hij goudbruin is en zachtjes terugveert.
  • Laat 10 minuten in de vorm afkoelen en vervolgens verder op een rooster.

Decoratiebeslag

  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 160 graden.
  • Mix de eiwitten, bloem suiker en boter tot een beslag.
  • Verdeel het beslag over 3 schaaltjes.
  • Geef elk schaaltje een kleur met de kleurstof en de cacao.
  • Doe in spuitzakken.
  • Meet de omtrek van je trifleschaal.
  • Spuit een palmbomen patroon ter breedte van de omtrek van de trifleschaal op het siliconenmatje.
  • Spuit de verschillende kleuren met tussenpozen van een paar minuten. Laat tussendoor opstijven in de vriezer.
  • Zet het hele patroon in de vriezer tot het stevig is.
  • Splits de eieren.
  • Klop de eiwitten met de poedersuiker luchtig.
  • Spatel de eidooiers er doorheen.
  • Spatel de bloem er doorheen.
  • Strijk een laagje van dit beslag over het decoratiebeslag.
  • Bak in 8 tot 10 minuten gaar.

Kokosvla

  • Verwarm de kokosmelk.
  • Meng de basterdsuiker met de eidooiers, custardpoeder en maizena tot een papje.
  • Giet een beetje warme kokosmelk bij het papje en roer goed door.
  • Giet terug bij de warme kokosmelk en roer door tot een glad mengsel.
  • Zet au bain-marie en roer constant tot het mengsel begint in te dikken.
  • Voeg 7 – 9 eetlepels rum toe.
  • Verwarm verder op laag vuur tot het mengsel echt dik is.
  • Haal van het vuur en roer de uitgeknepen gelatine erdoor.
  • Giet in een grote schaal, bedek met folie en zet koel tot gebruik.

Kokos-mascarponeroom

  • Klop de slagroom, mascarpone, vanillesuiker, slagroomversteviger en suiker (naar smaak) goed stevig op.
  • Voeg de gecondenseerde melk en geraspte kokos toe.
  • Voeg naar smaak de kokoslikeur toe.
  • Spatel alles goed door.
  • Zet koel.
  • Doe in een spuitzak voor gebruik.

Gedroogde ananasbloemen

  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 100 graden.
  • Schil de ananas en snijd er 8 flinterdunne plakken van.
  • Dep droog met keukenpapier.
  • Leg de schijfjes op een siliconen bakmat.
  • Laat langzaam drogen in de oven.
  • Keer de schijfjes iedere 20 – 30 minuten om.
  • Haal uit de oven als ze droog zijn en de randjes beginnen te verkleuren.
  • Laat uitharden in een cupcakevorm om ze een mooie bloemvorm te geven.

Gekarameliseerde ananas

  • Schil de ananas en snijd in stukken.
  • Laat de ananasschijven uit blik uitlekken en snijd in halve ringen.
  • Laat de boter met de suiker smelten in een pan.
  • Voeg alle ananas toe en laat 10 minuten karameliseren. Keer af en toe om.
  • Voeg naar smaak wat bruine rum toe.

Geroosterde kokosrasp

  • Rooster de rasp kort in een koekenpan.
  • Laat afkoelen.

Rum syllabub

  • Mix de slagroom, bruine rum, basterdsuiker en limoensap totdat er mooie pieken ontstaan.

Opbouw trifle

  • Snijd de hummingbird cake in stukjes.
  • Bedek de bodem van de trifleschaal met stukjes hummingbird cake.
  • Zet de halve ringen gekarameliseerde ananasschijven uit blik tegen de zijkant van de schaal.
  • Leg een randje granaatappelpitjes op de ananas.
  • Vul het midden op met gekarameliseerde verse ananas.
  • Verdeel hier een laag granaatappelpitjes over.
  • Zet het decoratiebeslag tegen de zijkant van de schaal op de ananas.
  • Vul op met een laag kokosvla.
  • Bestrooi met een handje walnootcrumble.
  • Verdeel hierover een laag kokos-mascarponeroom.
  • Bedek met een laag van stukjes hummingbird cake.
  • Zet weer halve ringen ananas tegen de zijkant.
  • Vul op met ananas en verdeel er granaatappelpitjes over.
  • Herhaal met een laag kokosvla en een laag kokos-mascarponeroom.
  • Verdeel de syllabub over de trifle.
  • Garneer met ananasbloemen, geroosterde kokos en granaatappelpitjes.

Presentatie

  • Grote trifleschaal met rechte zijkanten

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.