E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Hoe gaat het met Jan? (spoiler: hij bakt nog steeds)

Jan stond in de finale van het tiende seizoen van Heel Holland Bakt. Hij vertelt hoe het met hem gaat en deelt een nieuw recept van een heerlijke taart.

Jan taart

Inmiddels is het alweer een tijdje geleden dat Jan in de finale van Heel Holland Bakt stond. Maar Jan heeft niet stilgezeten. Want naast tegelzetten is hij druk met bakken én wordt hij regelmatig herkend op straat. “Op de bouw vragen ze geregeld of er nog iets bij de koffie is”.

Jan, hoe gaat het met je?

“Met mij gaat het goed. Ik ben met van alles bezig, waarmee niet? Nee even zonder gekte. Ik ben naast mijn werkzaamheden als tegelzetter druk bezig met het geven van workshops.”

Wat kwam er op je af nadat het seizoen was afgelopen?

“Eigenlijk onverwachts veel. Ik dacht vooral: wie kent nu die tegelzetter uit Zwolle? Als ik ergens loop of aan het werk ben word ik namelijk vaker aangesproken. Op de bouw vragen ze geregeld of er nog iets bij de koffie is. Ik kan niet meer volledig anoniem over straat wat soms leuk is, maar soms ook niet.”

Je hebt een grote tuin waarin je fruit verbouwd. Heb je tips?

  • HHB finalist Jan in de tuinNiet alles doet het zomaar meteen goed op elke plek in de grond. Het heeft tijd nodig om dit te begrijpen. Met bakken gaat ook niet alles in één keer goed als je net begint. Onze tuin heeft deels bosgrond en deels zandgrond en daar doet niet alles het op.
  • Op de zure bosgrond doen de bosbessen en blauwe bessen het heel erg goed. De aardbeien hebben we in terracotta potten staan, verhoogd met goede grond erin. Hetzelfde geldt voor onze groentetuin. Die hebben we op verhoogde bedden staan, wat er prachtig uitziet. Je kunt de grond er helemaal op aanpassen. De frambozen staan bij ons aan de rand van de boomgaard samen met de druiven en de bramen.
  • Het ene jaar doet alles het goed en het andere jaar weer iets minder. Dit is heel normaal. Ik heb een hele creatieve vrouw die over de tuin gaat, maar ik help uiteraard met de grove dingen zoals snoeien, bemesten, en de zwaardere dingen. We gaan vaak ook lekker met de kinderen naar buiten, ontzettend leuk.
  • Als je zelf ook fruit in de tuin wilt, lees je dan eerst goed in en vraag advies aan mensen die er verstand van hebben. Elke dag leer je weer iets en je bent nooit te oud om te leren. Het is net als bakken. Iedereen doet het op zijn of haar eigen manier en het is leuk om van elkaar te leren.

Recept van Jan: Linzer Torte

Natuurlijk bakt Jan ook met fruit uit eigen tuin. Hij deelt met ons een recept voor een heerlijke Linzer Torte. Dat is een vlaai die oorspronkelijk uit Oostenrijk komt. Een combinatie van een kruimeldeeg met een laagje jam. Super lekker!

HET RECEPT 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.