E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Geraldine: "Ik kan meer dan ik dacht"

Kandidaat Geraldine moet na de vijfde aflevering de tent helaas verlaten. Ze beantwoordt 10 vragen!

Geraldine omslag BW

Kandidaat Geraldine verlaat de Heel Holland Bakt tent

Tijdens de pandemie ging Geraldine (39) steeds meer bakken. Toen de oproep voor Heel Holland Bakt voorbij kwam besloot ze zich, na lang twijfelen, aan te melden. Haar grote liefde voor eten trok haar over de streep. Helaas moet Geraldine de tent na dit vijfde bakweekend verlaten. “Mijn deelname was vooral magisch.” Haar deelname aan seizoen 10, rondt Geraldine af met antwoorden op 10 vragen.

1. Omschrijf jezelf als bakker

“Ik stop veel liefde in mijn baksels en ben heel secuur. Dat laatste kan ook een struikelblok zijn. Ik kom regelmatig in tijdnood, omdat ik dingen op een bepaalde manier wil doen. Soms weerhoudt het me ervan iets te maken, omdat ik denk dat ik er nog niet klaar voor ben.”

2. Van welk baksel werd je als kind heel blij?

“Chiffoncake. Dat is de eerste cake die ik heb leren maken. Ik weet nog dat ik aan mijn moeder vroeg of ze hem voor me wilde bakken. In plaats daarvan gaf ze me het recept. ‘Ga het maar proberen.’ Daar is het bakken een beetje ontstaan. Vanaf toen mocht ik de chiffoncake altijd maken als we naar een feestje gingen en ben ik een beetje de familiebakker geworden.”

3. Waar haal je je bakinspiratie vandaan?

“Tijdens corona ben ik me meer gaan verdiepen in het bakken van (zuurdesem)brood en in de Filipijnse keuken. Ik vind het behoud van onze cultuur en de representatie heel belangrijk. In de tent heb ik geprobeerd zoveel mogelijk Filipijnse ingrediënten mee te nemen in mijn baksels, zodat ook meer mensen het uit kunnen proberen.

Maar naast mijn eigen cultuur haal ik ook veel inspiratie uit de reizen die ik maak. Vaak ga ik zelfs ergens heen, alleen voor het eten. Welke smaken gebruiken ze in andere culturen? Daar word ik heel enthousiast van. Als ik iets lekkers heb gegeten probeer ik dat thuis altijd na te maken.”

4. Wat maak je voor een feestje?

“Ik maak regelmatig een chiffoncake, maar toch is mijn signatuurbaksel een carrotcake. Ik maakte die ook voor de Van Gogh-opdracht. Iedereen thuis is er altijd heel lyrisch over. Ik vind hem zelf oké, maar dat komt doordat ik zelf niet zo’n fan ben van worteltaart. Robèrt en Janny vonden hem ook lekker, dus dat was echt een geruststelling. Dan weet ik dat mijn familieleden en vrienden eerlijk tegen me zijn geweest.”

5. Hoe heb je je deelname ervaren?

“Het was een hele bijzondere ervaring. Ik stapte echt uit mijn comfortzone, want normaal gesproken houd ik niet zo van aandacht. Ik doe wel gek, maar dan in mijn eigen kringen. Het was een groot leermoment om me daarvoor open te stellen. Maar mijn deelname was vooral magisch. De medebakkers waren stuk voor stuk allemaal talenten en we hadden zo’n goede klik. Ik wilde elke week natuurlijk door, maar ik gunde het de rest ook. De gunfactor was heel erg groot.”

6. Wat ging er super goed in de tent?

“Ik had zo’n goede klik met de rest van de bakkers. Er was een hele goede samenwerking. We konden elkaar de hele tijd wel helpen, er stond altijd iemand klaar.”

7. Wat heb je geleerd in de tent?

“Dat ik toch meer kan dan ik dacht. Je krijgt een tijdslimiet en dat pusht je om creatief te zijn. En je wilt creatief zijn omdat je iets moois neer wilt zetten. Soms durfde ik het niet, omdat ik dacht dat het te moeilijk zou zijn. Maar in de tent doe je het gewoon. Van Robèrt heb ik ook veel geleerd. Hij neemt altijd de tijd om je dingen uit te leggen. Zoals de verhoudingen. Hij vertelde ons dat dat heel veel invloed heeft op het uiteindelijke resultaat.”

8. Welk baksel van jezelf geef je een dikke 10?

“De macarontaart. Ik had nog nooit macarons gemaakt. Ik vind ze veel te zoet. Ik vind het lekker als er een zure tegenhanger is die het wat minder zoet maakt. Daarom bakte ik mijn macarons met lemon curd en pistachenoten. Ik vond hem echt lekker. Ondanks dat ik een deel liet vallen was dit toch mijn favoriete baksel. Ik merk dat ik thuis een beetje geobsedeerd raak door macarons. Ik heb ze nu al een aantal keer gebakken en wil dat ze perfect zijn.”

9. Welke opdracht heb je in je hoofd al 10 keer overgedaan? Koekspel - Spektakel - Geraldine

“Het koekspel, want daardoor moest ik eruit. Ik was heel erg aan het twijfelen over het type koek. Op het laatste moment heb ik nog dingen veranderd. En ging ik terug naar een recept dat eigenlijk niet geschikt was voor het koekspel. Ik ging er toch mee door en had gehoopt dat het goed zou komen, maar door tijdnood ging alles mis. Het was niet goed gebakken en brak doormidden. Ik had me zo verheugd op volgende week. Het is een Aziatisch thema waar ik me erg in thuis voel, dus dat is extra zuur.”

10. Waar zie jij jezelf over 10 jaar?

“Zo ver durf ik echt nog niet te kijken. Het leven zit vol met verrassingen. Ik zie meestal wel waar het schip strandt. Wat ik wel vet zou vinden is om een microbakkerij te hebben, waar ik mijn rekeningen mee zou kunnen betalen. Ik hoop dat ik ooit de moed heb om daaraan te beginnen.”

Alles over Geraldine

Wil je meer zien van deelnemer Geraldine?

KANDIDAAT Geraldine

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.