
Met kerst mag het dessert net dat beetje extra hebben: lekker, feestelijk én mooi om te zien. Tiramisu scoort punten op lekker en feestelijk, maar serveer je het in een schaal? Dan wordt het op je bord soms een rommeltje.
De oplossing? Serveer het in een glaasje! Zo kun je de prachtige laagjes goed bewonderen én genieten van een lekker toetje.
Klassieke tiramisu in een glaasje
Schuiven er jonge fijnproevers aan voor het kerstdiner? Laat de amandellikeur dan achterwege en kies voor een alcoholvrije variant. Net zo feestelijk en geschikt voor alle leeftijden.
Dit heb je nodig:
- Lange vingers
- 4 eieren
- 75 gram kristalsuiker
- 250 gram mascarpone
- 125 milliliter slagroom
- 125 milliliter koffie
- 2 gelatineblaadjes
- Scheutje amandellikeur
- Cacaopoeder
Zo maak je het:
- Splits de eieren.
- Doe de eidooiers en de kristalsuiker in een kom en klop dit luchtig.
- Leg de gelatineblaadjes in een bakje met koud water.
- Verwarm 50 milliliter slagroom in een steelpan en voeg hier de gelatine aan toe. Roer dit goed door en laat het vervolgens afkoelen.
- Doe de overige slagroom en de mascarpone in een kom en klop dit op.
- Spatel het eidooiermengsel voorzichtig door het mascarponemengsel.
- Voeg het gelatinemengsel toe aan het mascarponemengsel.
- Doe de vulling in een spuitzak.
- Zet een kopje koffie, voeg hier een scheutje amandellikeur aan toe en laat het afkoelen in een schaaltje.
- Haal de lange vingers langzaam door de koffie.
- Leg een aantal lange vingers op de bodem van een glaasje. Breek de koekjes eventueel doormidden.
- Verdeel een laagje vulling over de lange vingers en herhaal dit tot alle vulling op is.
- Zet de glaasjes ongeveer 2 uur in de koelkast om op te stijven.
- Decoreer de tiramisu met een laagje cacaopoeder.
Aardbeien tiramisu in een glaasje 
Houd je niet zo van koffie? In een klassieke tiramisu proef je die smaak goed terug. Maar geen zorgen, er is een heerlijk alternatief! Maak een frisse variant met aardbeien. Of kies een ander soort rood fruit dat jij lekker vindt, bijvoorbeeld frambozen.
Dit heb je nodig:
- Lange vingers
- 4 eieren
- 75 gram kristalsuiker
- 250 gram mascarpone
- 125 milliliter slagroom
- 125 milliliter sinaasappelsap
- 2 gelatineblaadjes
- Aardbeien
- Aardbeienjam
- Witte chocolade
Zo maak je het:
- Snijd de aardbeien in plakjes.
- Splits de eieren.
- Doe de eidooiers en de kristalsuiker in een kom en klop dit luchtig.
- Leg de gelatineblaadjes in een bakje met koud water.
- Verwarm 50 milliliter slagroom in een steelpan en voeg hier de gelatine aan toe. Roer dit goed door en laat het vervolgens afkoelen.
- Doe de overige slagroom en de mascarpone in een kom en klop dit op.
- Spatel het eidooiermengsel voorzichtig door het mascarponemengsel.
- Voeg het gelatinemengsel toe aan het mascarponemengsel.
- Doe de vulling in een spuitzak.
- Giet de sinaasappelsap in een schaaltje.
- Haal de lange vingers langzaam door de sinaasappelsap.
- Leg een aantal lange vingers op de bodem van een glaasje. Breek de koekjes eventueel doormidden.
- Verdeel een laagje vulling over de lange vingers.
- Verdeel een laagje aardbeienjam over de vulling.
- Verdeel de plakjes aardbei over de aardbeienjam en leg hier weer lange vingers bovenop. Herhaal deze stappen tot alle vulling op is.
- Rasp de witte chocolade.
- Decoreer de tiramisu met witte chocoladeschaafsel.
Vegan tiramisu in een glaasje
Eieren, mascarpone, slagroom… Het klinkt ingewikkeld om tiramisu vegan te maken, maar het is eenvoudiger dan je denkt! De opgeklopte eidooiers kun je vervangen door opgeklopte aquafaba (kikkererwtenvocht), slagroom kun je vervangen door kokosroom of plantaardige slagroom en in plaats van mascarpone kun je vegan roomkaas mengen met een scheutje kokosmelk. De lange vingers kun je vervangen door plantaardige koekjes.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.