E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Kijken en luisteren naar mensen die eten, ASMR met eten kan ontspannen

Het geluid van een knapperig stokbrood dat gesneden wordt, chips dat kraakt in je mond, of dat 'krakje' als je een stukje pure chocolade afbijt. Hoor je het al? Als het idee je fijne kriebels geeft, kan ASMR met eten iets voor jou zijn.

asmr-eten-1-shutterstock_1977697109-950x550

Het breken van een knapperig gebakken brood, het verkruimelen van meringue of het afbijten van een cracker. Hoor je de geluiden al? En geeft dit je een fijn gevoel? Dan kan ASMR met eten jou misschien ontspanning geven.

Wat is het fenomeen ASMR?

ASMR staat voor autonomous sensory meridian response. Mensen die hier gevoelig voor zijn, krijgen een tintelend gevoel in het hoofd en dat kan zich langs je ruggenmerg naar beneden verspreiden. Dit krijg je door naar video’s te kijken of te luisteren naar de geluiden. Je kunt het op veel manieren ervaren, van iemand die met nagels over een microfoon gaat, zachtjes fluistert, rustige handelingen uitvoert (dingen opruimen) of mensen die met eten bezig zijn. Waar we normaal gesproken zo zacht mogelijk willen eten en niet willen smakken, is dat hierbij juist niet het geval.

Knapperige geluiden doen het goed

Een vrouw breekt een chocoladereep doormidden voor ASMR.

De wereld van ASMR eten is groot. Denk alleen al aan een knapperig stokbrood indrukken, scheuren, of een stuk afbijten. Of aan iemand die een hap uit een appel neemt. Het zijn voornamelijk wel de ‘knapperige’ geluiden die het goed doen. Maar ook slurpen door een rietje en luidruchtig kauwen behoren tot de eetcategorie van ASMR. Of het sissende geluid wanneer je vlees in een hete pan legt.

Niet iedereen kan tegen ASMR

Niet iedereen houdt van ASMR, sommigen krijgen er juist vervelende kriebels van. Het kan ook gebeuren dat je wel tegen eetgeluiden kan, maar het vervelend vindt wanneer iemand steeds met z’n nagels tikt. Wil je weten hoe het bij jou zit? Probeer dan eens verschillende soorten uit. Zoek op YouTube naar ASMR en je vindt tal van video’s. Zet er eten of food achter en je krijgt video’s die daarop gebaseerd zijn. Dit account met eten is al jaren bezig met deze zogenaamde ASMR video’s en heeft inmiddels meer dan 9 miljoen abonnees.

De goede kriebels zorgen voor ontspanning

Behoor jij tot de categorie die fijne kriebels krijgt van ASMR met eten? Dan kunnen de video’s ervoor zorgen dat je kalmer wordt en een lagere hartslag krijgt. Het kan helpen om te ontspannen, daar zorgen de tintelingen in je lichaam voor.

Voor sommige mensen werkt het therapeutisch. Kan je bijvoorbeeld slecht slapen? Zet dan eens zo’n video aan en wie weet helpt het jou om te ontspannen!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.