E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Met deze tips kun je het lekkerste stokbrood bakken (en dit doe je met de restjes)

Hoe zorg je je ervoor dat je zelfgebakken stokbrood net zo knapperig wordt als die van de bakker? We leggen het je uit!

Stokbrood

Stokbrood kan niet ontbreken tijdens een barbecue, bij een salade of als snack tijdens lange zomeravonden. Je kunt hem zelf maken, maar hoe zorg je ervoor dat het lekker knapperig wordt? En wat doe je met het overgebleven brood? Dat leggen we je uit in dit artikel.

Tips voor een heerlijk stokbrood

  1. Zet een bakje of ovenschaal met water op de bodem van je oven. Zo zorgt de stoom ervoor dat je korst van je brood lekker knapperig wordt.
  2. Je merkt het misschien ook als je broodjes afbakt in de oven: wanneer je ze besprenkelt met water worden ze veel knapperiger. Zo werkt het ook met zelfgebakken stokbrood.
  3. Het geheim voor een goed stokbrood? Maak het voordeeg niet op de dag zelf, maar een dag van tevoren. Ook handig wanneer je op de dag zelf niet zoveel tijd hebt. Dat zorgt ervoor dat je stokbrood knapperig wordt.

Zelf aan de slag met stokbrood?

Ciabatta maken met Robèrt

Dit kun je maken van overgebleven stokbrood:

Soms komt het voor dat je teveel stokbrood hebt dat niet helemaal opkomt. Weggooien is natuurlijk zonde, want je kunt het de volgende dag nog prima eten. Misschien niet meer ‘gewoon’ maar wel verwerkt in een broodpudding bijvoorbeeld.

Broodpudding

Wist je dat je oud brood super makkelijk kunt omtoveren tot een overheerlijke cake? Broodpudding is een echte Hollands lekkernij, gemaakt van broodrestjes geweekt in melk, eieren, suiker en kaneel. Het heeft wat weg van wentelteefjes, maar dan in de vorm van een cake.

Dit heb je nodig:

  • 300 gram oud brood
  • 500 milliliter melk
  • 200 gram suiker
  • 5 eieren
  • 1 eetlepel vanille puddingpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • Snufje zout
  • Optioneel: 50 gram rozijnen + een oud appeltje in stukjes gesneden

Benieuwd naar de rest van het recept en de vegan variant?

Je vindt het hier

Stokbrood met olijfolie

Ook lekker: smeer plakjes stokbrood in met olijfolie en leg ze een paar minuutjes in de oven zodat ze lekker knapperig worden. Beleg ze daarna eventueel met brie en honing of met een tomatensalsa.

Benieuwd wat je nog meer kunt doen met je overgebleven stokbrood? Lees het op MAX Vandaag.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.