E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Mutabal: een zachte en romige aubergine dip

mutabal-1920x1080

Mutabal is een goede kanshebber om jouw nieuwe favoriete dip te worden! (Als je dit lekkere smeerseltje niet al eens gegeten hebt.) Het is het zusje van de meer bekende Baba Ganoush. Je maakt hem ook met aubergine. Die rooster je en vervolgens pureer je ‘m. Daarna mix je de geroosterde aubergine met tahini, knoflook, citroensap en zeezout. En om het mengsel extra romig te maken, voeg je er Griekse yoghurt aan toe.

Het woord “mutabal” – je spreekt het uit als moe-tuh-bahl – komt van het Arabische werkwoord tabbala. Dat betekent ‘op smaak brengen’ of ‘kruiden’. Dat legt precies uit wat mutabal is: aubergine die op smaak wordt gebracht.

Mutabal serveren

Mutabal is het lekkerst als je hem koud serveert. Hij staat perfect op een mezze tafel, een tafel vol kleine gerechtjes. De dip smaakt hartstikke lekker als dip bij platbrood of bij (gegrilde) vlees of groenten! Wij zijn altijd team zelfgemaakte dips. Omdat dat nou eenmaal gezonder is, maar vaak ook veel lekkerder smaakt! Je kunt je smeersel dan ook nog eens naar eigen wens aanpassen. En we verklappen alvast, zelf mutabal maken is hartstikke makkelijk!

Zelf mutabal maken

Ingrediënten

  • 4 aubergines
  • 150 gram Griekse stijl yoghurt 10% vet
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepel tahini
  • ½ theelepel zeezout
  • ¼ theelepel peper
  • Sap van een halve citroen

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht.
  • Prik enkele gaatjes in de aubergines.
  • Besprenkel met olijfolie en rooster ze in de voorverwarmde oven voor 30 tot 40 minuten.
  • Haal ze uit de oven als ze zwart geblakerd en zacht zijn.
  • Pel de aubergines en doe het vruchtvlees in een kom.
  • Voeg de overige ingrediënten toe en mix tot een bijna gladde dip.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Op zoek naar nog een lekker dipje?

Wij zetten de lekkerste dips voor borrel, barbecue en picknick op een rij:

Bekijk ze alle 5

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.