E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Platbrood: welke soorten heb je en hoe maak je ze?

Van naan tot pita en van flatbread tot roti: overal ter wereld zijn er verschillende soorten platbrood. Wat is het precies? En hoe maak je het?

Naan

Waar we in Nederland dagelijks genieten van een lekker luchtig bammetje, staat er in andere landen vaak een heel ander soort brood op het menu: platbrood. Je hebt platte broden in allerlei soorten en maten en ze verschillen per land en cultuur. Welke soorten platbrood zijn er en hoe maak je ze? Dat lees je hier.

Wat is platbrood?

Platbrood is, zoals de naam al doet vermoeden, een brood dat plat is. Het wordt vaak gemaakt zonder gist, waardoor het niet rijst en dus maar een paar millimeters tot enkele centimeters dik is. De ingrediënten zijn vaak heel eenvoudig: bloem, water en zout. Sommige soorten bevatten ook gist, zuurdesem of een ander rijsmiddel om ze een lift te geven. De bereiding verschilt per brood, het ene bak je in de oven terwijl je het andere gaart in de pan of op de grilplaat.

Soorten platbrood

Platbrood is een verzamelnaam voor een heleboel verschillende soorten brood die overal ter wereld worden gegeten. Omdat het aantal soorten eindeloos is, delen we een selectie van de meest bekende soorten. Die zullen zeker een belletje bij je doen rinkelen en zijn stuk voor stuk heel erg leuk om een keer zelf te maken.

1. Indiase naan

In Iran, Afghanistan, Pakistan en India eten ze naan: een platbrood op basis van tarwemeel. Om het brood extra volume te geven, wordt ook yoghurt aan het deeg toegevoegd. Je kunt het brood op smaak brengen met kruiden of zoete smaakmakers zoals amandel en rozijnen. In India vullen ze het brood met aardappel, ui, specerijen of paneer. Je serveert naan bij curry’s, stoofpotjes en sauzen.

Het recept

2. Surinaamse roti

Surinaamse RotiDe term roti wordt in verschillende delen van de wereld gebruikt om platbrood aan te duiden. In dit artikel doelen we specifiek op de versie die ze in Suriname eten, de zogenaamde roti-plaat. Die serveer je met kipcurry, aardappelen en groenten zoals kousenband. Door het deeg van roti-plaat gaat een snuf komijn. Het is wel even een werkje, maar super leuk om eens zelf te maken. Het recept (inclusief curry) vind je op MAXVandaag.

Het recept

3. Libanees platbrood

flatbreadLibanees platbrood ken je ook wel als ‘flatbread’. Dit ronde, malse brood verschijnt vaak op tafel in Midden-Oosterse landen. Daar gebruikt men het als een soort lepel om voedsel mee op te scheppen. Flatbread serveer je bij mezze, een verzameling van kleine gerechtjes. Traditioneel wordt Libanees platbrood gebakken op een saj, een soort grote omgekeerde wok die op het vuur wordt geplaatst. Heb je die niet in de kast liggen? Bak het brood dan gewoon in de pan.

Dit heb je nodig voor 6 platbroden

  • 300 milliliter lauwwarm water
  • 500 gram bloem
  • 1,5 eetlepel suiker
  • 10 gram zout
  • 7 gram droge gist
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepel za’atar

Zo maak je het 

  • Meng water, bloem, suiker, zout en gist en kneed in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg.
  • Dek de kom af met een theedoek en laat op een warme, tochtvrije plek zo’n 1,5 uur rijzen.
  • Meng de za’atar met de olijfolie.
  • Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken en rol elk deeg uit tot een cirkel van 25 centimeter.
  • Bestrijk elk deegje met de za’atar olie.
  • Bak de deegjes aan beide kanten zo’n 4 minuten tot het brood goudbruin en gaar is. Houd goed in de gaten om te voorkomen dat het verbrandt.

4. Franse Flammkuchen

witte aspergesFlammkuchen klinkt hartstikke Duits, maar officieel heet dit brood Tarte Flambée. Dit platbrood komt uit de Elzas in Frankrijk, een gebied dichtbij de Duitse grens. Vandaar die dubbele benaming. Flammkuchen is een soort pizzabrood dat je belegt en traditioneel afbakt in de houtoven.

9x recept inspiratie

5. Italiaanse focaccia

Het lijkt een beetje een vreemde eend in de bijt, want focaccia is een stuk luchtiger dan andere soorten platbrood. Toch hoort dit Italiaanse brood in het rijtje thuis, vanwege de manier waarop het wordt bereid en gebakken. Focaccia bereid je met gist, olijfolie en heel veel water. Dat resulteert in een zeer luchtig brood met een rijke smaak en een vochtige textuur. Robèrt laat je zien hoe je het maakt.

Het recept

6. Midden-Oosterse Pita

Pitabroodjes zijn eigenlijk kleine versies van Libanees platbrood. Deze ronde broodjes kun je overdwars opensnijden en vullen met een vulling naar keuze. Vaak wordt dit gedaan met gyros of shoarma, groenten en een sausje. Maar je kunt ze ook dippen in bijvoorbeeld hummus. Het recept, inclusief zelfgemaakte hummus, vind je hier.

Het recept

7. Mexicaanse tortilla

Mexicaanse Tortilla'sTortilla’s zijn het Mexicaanse antwoord op platbrood. In de Nederlandse supermarkt vind je versies die gemaakt zijn van tarwebloem, maar de Mexicanen maken ze traditioneel van maismeel. Je perst het deeg tussen een speciale tortilla pers en bakt de kleine pannenkoekjes in de pan. Overigens kun je ook gewoon een deegroller gebruiken om het deeg plat te maken. Mexicaanse tortilla’s zijn een stuk kleiner dan de grote wraps die wij kennen. Op MAXVandaag vind je het recept voor tortilla’s van maismeel met een topping van oesterzwammen.

HET RECEPT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.