E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Oeps, geen bakpapier in huis? Geen zorgen, dit kun je ook gebruiken

De oven is voorverwarmd, je beslag of deeg is gemaakt en klaar om in de vorm gegoten te worden, of om op de bakplaat te leggen. En dan kom je erachter dat je geen bakpapier in huis hebt. Wat nu? Gelukkig zijn er alternatieven!

bakpapier-shutterstock_2471541309-1920x1080

Bakpapier is onmisbaar in de keuken als je gaat bakken. Het zorgt er namelijk voor dat een baksel niet aan de vorm of de bakplaat blijft plakken. Daarvoor zit er speciale coating op het papier. En dat is noodzakelijk wanneer je koekjes gaat bakken op de bakplaat, of een taart of cake mooi uit de vorm wil krijgen. Maar welke alternatieven kun je gebruiken als je bakpapier op is?

1. Gebruik een siliconen bakvorm

Maak je een (kleinere) taart of ga je cakejes bakken? Dan kun je dit ook bakken in een siliconen bakvorm, mocht je die in huis hebben. Siliconen heeft van zichzelf een anti-aanbaklaag. Hierdoor is bakpapier overbodig en invetten hoeft meestal ook niet.

Siliconen vs metalen bakvormen

2. Gebruik een siliconen bakmat

Zoek je een alternatief voor bakpapier om een bakplaat mee te bekleden? Dan kun je ook een siliconen bakmat gebruiken. Helemaal wanneer je vaker bakt, is dit echt handig om aan te schaffen. Zo’n mat kun je namelijk heel vaak gebruiken en is dus ook een duurzamer alternatief voor bakpapier. Dat gooi je namelijk elke keer na gebruik weg. Je koekjes worden lekker knapperig op zo’n siliconen bakmat.

3. Vet de vorm in met boter of olie

In plaats van bakpapier in je vorm te leggen, kun je je bakvorm natuurlijk ook invetten. Gebruik hiervoor boter of olie en eventueel een beetje bloem. Een speciale bakspray werkt ook. Een bakplaat op deze manier invetten werkt ook. Het schoonmaken is achteraf wel wat meer werk…

Zo vet je je bakvorm goed in

4. Gebruik aluminiumfolie

Je kunt je bakplaat of bakvorm ook bekleden met aluminiumfolie. Vet het folie nog wel goed in met boter of olie. Anders plakt je beslag of deeg alsnog vast en dat is juist niet de bedoeling. Pas wel op met te hoge temperaturen in de oven, daar kan aluminiumfolie niet tegen. Gebruik het daarom tot maximaal 220 graden.

De verschillende soorten bakpapier

Mocht je weer bakpapier gaan kopen, bekijk dan eens goed welke je kiest. Er is namelijk een witte en bruine variant. De witte wordt gebleekt, omdat sommige mensen wit papier aantrekkelijker vinden. Hierdoor blijft een klein deel van de bleekmiddelen achter op het papier. Dat is niet schadelijk voor je gezondheid, maar wel iets om stil bij te staan. Bruin bakpapier is niet gebleekt (heeft een natuurlijke kleur) en dit is milieuvriendelijker.

Bakpapier en PFAS

In bakpapier zitten vaak ook PFAS en siliconen. Die zorgen voor het anti-aanbaklaagje. Grote hoeveelheden PFAS zijn niet goed voor ons. Maar hier zit zo weinig in, dat het niet schadelijk is voor je gezondheid. Wel belangrijk: gebruik het papiertje maar 1 keer. Gooi het daarna weg. Toch liever een PFAS-vrij alternatief? Er is tegenwoordig PFAS-vrij bakpapier beschikbaar. Een PFAS-vrij bakmatje is ook een goed en milieuvriendelijk alternatief.

Bakpapier veilig gebruiken

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.