E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Kun je bakpapier veilig gebruiken?

Een niet te missen hulpmiddel tijdens het bakken: bakpapier. Maar is het gevaarlijk en is er een duurzamer alternatief?

Bakpapier

Reuzehandig dat bakpapier. Je koekjes plakken niet vast aan de bakplaat én het scheelt ook nog eens schoonmaken. Maar kan het ook gevaarlijk zijn en is er een duurzame oplossing? Je leest er alles over in dit artikel.

Is bakpapier gevaarlijk?

Bakpapier is speciaal gemaakt om in de oven te kunnen. Het bevat een laagje PFAS of siliconen als coating. En vooral over PFAS zijn er soms twijfels of het wel goed voor je is. Het is een verzamelnaam voor chemische stoffen die ervoor zorgen dat iets water-, vet-, vuil- en stofafstotend wordt. PFAS kunnen vrijkomen van het papier, maar dit gebeurt in zulke kleine hoeveelheden dat niet meteen schadelijk is voor je gezondheid.

Volgens de Rijksoverheid is het papier bij normaal gebruik veilig. Dat betekent dat je het bakpapier niet vaker gebruikt dan één keer (tenzij het anders vermeld staat op de verpakking). En dat je moet zorgen dat het niet in de brand vliegt doordat het tegen de zijkanten van de oven aankomt.

De oplossing

Wil je toch liever niet meer met bakpapier bakken? Dan is ecologisch papier (het laagje wordt dan gemaakt van natuurlijke materialen) of een siliconenmat de oplossing. Die laatste is ook nog eens herbruikbaar, dus een stuk duurzamer dan elke keer een nieuw velletje bakpapier gebruiken. Je kunt je bakplaat, bakvorm of ovenschaal ook ‘ouderwets’ invetten met olie of boter.

Meer lezen over bakpapier? Dat kan in dit artikel van MAX Vandaag.

Koekjes bakken op bakpapier

Koekjes bakken met eetbare bloemen

Zandkoekjes

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.