E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Siliconen of metalen bakvormen, wat is beter?

Er zijn zoveel soorten en maten bakvormen. Wat is het verschil tussen siliconen en metalen vormen? En wat kun je het beste gebruiken?

bakvormen-hhb-950x550

Bakvormen zijn er in vele soorten en maten. Van de standaard springvorm, tot het cakeblik en prachtige tulbanden. En dan is er vaak ook een keuze tussen siliconen en metaal. Wat is het beste materiaal? We leggen het je uit.

De voordelen van siliconen bakvormenVerschillende siliconen bakvormen.

De siliconen bakvormen zijn de laatste jaren erg populair geworden. Dit zijn rubberachtige, flexibele vormen. Dat is zowel een voor- als een nadeel. Het voordeel: je baksel komt een stuk makkelijker uit de vorm, omdat je hem mee kan bewegen. Daarnaast hoef je ‘m (meestal) niet in te vetten. Dit komt doordat een siliconen vorm een soort anti-aanbaklaagje heeft.

De nadelen van siliconen vormen

Het nadeel: door de flexibiliteit kan je cake zomaar breken. Vooral zwaardere cakes en taarten zijn daarom niet altijd even fijn om te bakken in een siliconen bakvorm. De flexibiliteit zorgt er ook voor dat je de vorm echt met 2 handen vast moet pakken om te verplaatsen.

Kies voor kwaliteitSiliconen bakvormen.

Wanneer je voor een siliconen bakvorm gaat, kies dan een kwalitatief goede. Dus een wat dikkere variant, die er stevig uitziet. De (vaak) goedkopere versies zullen sneller slijten en scheuren.

Schoonmaken van een siliconen bakvorm

Ondanks dat je baksels gemakkelijk uit de siliconen vorm komen, wordt de vorm wel vies. Wanneer je ‘m wel ingevet hebt, blijft er vaak een vet laagje achter in de bakvorm. Begin het schoonmaken met water en een beetje afwasmiddel. Krijg je ‘m niet goed genoeg schoon? Dan kun je de vieze vorm even in de oven zetten op 180 graden. Een minuut of 10 is genoeg. Hierdoor worden de restjes en het vuil warm en kun je ze daarna makkelijker met een sopje weghalen. Echt hardnekkige viezigheden kun je weghalen met bakingsoda en lauwwarm water. Maak een papje hiervan en smeer de vieze plekken in. Laat dit even staan en was het daarna weg met water en zeep.

De voordelen van metalen bakvormenDiverse metalen bakvormen.

De donkergrijze, harde vormen zijn metalen bakvormen. Over het algemeen zijn ze gemaakt van RVS, roetsvrij staal. Het voordeel van deze vormen is dat het de warmte goed geleid, waardoor je baksel mooi egaal bakt en kleurt. De stevigheid van de vorm zorgt er ook voor dat je baksel op z’n plek blijft zitten. Daarnaast gaan deze vormen amper kapot, omdat ze van goed materiaal gemaakt zijn.

De nadelen van metalen vormen

Nadelen zijn dat de vormen niet altijd een anti-aanbaklaag hebben. Je moet de vorm dan ook goed invetten en vooral de hoekjes. Want anders komt je cake uit het blik, met afgescheurde hoeken en dat is tóch zonde. Daarnaast kunnen er snel krassen in een metalen vorm komen.

Schoonmaken van een metalen vorm

Was de metalen vormen met de hand af. In de vaatwasser kunnen ze sneller slijten en verkleurt het materiaal soms. Gebruik warm water met afwasmiddel. Zijn er hardnekkige stukjes vuil? Dan kun je ook het sopje even laten weken. Vaak krijg je dan de meeste aangekoekte stukken wel weg. Droog af met een theedoek.

Conclusie

Uiteindelijk hebben de siliconen en metalen bakvormen allebei voor- en nadelen. Het ligt er maar net aan wat je zelf gaat bakken én wat je zelf het fijnste werken vindt. Heb je kleinere baksels? Dan is een siliconenvorm net zo handig. Ga je voor een grotere, zwaardere cake of taart? Kies dan een metalen vorm.

Meer tips als je begint met bakken?

Tips voor beginnende bakkers

Welke bakspullen heb je nodig als beginnende bakker?

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.