E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Susan: “Ik ben heel trots op mezelf!”

"Ik ben heel trots op mijzelf, ik had het niet beter kunnen doen dan dit." Susan verlaat de tent zonder de overwinning, maar met de gaafste ervaring ooit.

susan--Seizoen-11---Elvin-Boer--1920

Dankzij haar experimentele baksels wist Susan in aflevering 5 een speldje te bemachtigen in het 11e seizoen van Heel Holland Bakt. De jury was erg enthousiast over haar passievrucht vlaai en koekjeskroonluchter. Als Susan op pad gaat voelt ze de ogen van voorbijgangers prikken. Ze is een echte BB’er (Bekende Bakker) geworden! Mensen spreken haar zelfs aan en zeggen dingen als ‘Ben jij van HHB?’ ‘Wat doe je het goed!’ en ‘Mag ik komen proeven’?” Susan blikt terug op haar deelname en de finale.

Voorbereiden op de finale

“Ik was niet zenuwachtig voor de finale, gek genoeg. Ik heb onwijs hard gewerkt en veel geoefend in die week ervoor. Als ik om 5u ‘s ochtends botercrème aan het draaien was, moesten mijn meiden weer hard lachen. Het was een Spartaans ritme van opstaan, oefenen, werken, oefenen, aanpassen, oefenen en DOOR. Daardoor had ik een gevoel van ‘ik heb me zo goed mogelijk voorbereid op de finale’. Ik wist dat mijn smaken tiptop waren, de looks pasten bij hoe ik bak en het was net haalbaar volgens mijn planning. Daardoor vielen de zenuwen mee. Gezonde spanning zou ik het willen noemen!”

Van wie heb je het bakken geleerd?

“Ik stond als kleuter al in de keuken bij mijn Indische oma, daar mocht ik steevast de cakevorm uitlikken. Maar vóór mijn deelname aan Heel Holland Bakt was ik eigenlijk meer een kok dan een bakker. In het weekend bakte ik vaak een eenvoudige appeltaart of een brownie, maar geen ingewikkelde bakrecepten. Die ben ik hard gaan oefenen toen ik hoorde dat ik mee mocht doen met de audities.”

Wat bak je het liefst? Susan - SchuimSuus - schuim soezen

“Als ik moet kiezen, dan bak ik het liefst soezen met een lekkere vulling. Ik kan er zo leuk mee variëren. Ook vind ik het deegsoort leuk, een zogeheten ‘kookdeeg’ dat je moet bakken voordat je het kan opspuiten.”

Alle recepten van Susan

Susan in de tentWat ben jij voor bakker?

“Ik ben een experimentele bakker, ik vind het altijd leuk om nieuwe recepten en smaakcombinaties uit te testen. Omdat ik oorspronkelijk meer een kok ben dan een bakker, bakte ik zoals ik kookte: uit de losse pols.  Ik hou mij nooit helemaal aan het recept. Die neiging heb ik nog steeds, waardoor niet elk baksels er de tweede keer hetzelfde uitziet. Met bakken moet ik veel secuurder werken en kan ik minder sjoemelen en fouten corrigeren dan tijdens het koken. Wel ben ik een geordende bakker, ik hou van een nette en opgeruimde keuken. Ik was alles af tijdens het bakken, zodat ik een schone werkplek heb. In de tent was dit wel anders, daar heb ik er vaak een puinhoop van gemaakt.”

Hoe combineerde je (oefenen voor) Heel Holland Bakt met werk en vrije tijd?

“Meedoen aan Heel Holland Bakt was geweldig, ik zou het iedereen aanraden. Ik heb mega veel geleerd en ben op een leuke manier uitgedaagd. Tegelijkertijd was het een zeer intensieve ervaring, die een hoop energie vergde. Ik heb van te voren veel geoefend, alle weekenden en vrije momenten in aanloop naar de opnames heb ik vrijgehouden om te oefenen. Basisdeegjes, diverse crèmes, roomsoorten en biscuits, ik wilde graag de basisrecepten goed kunnen maken. Het oefenen en voorbereiden deed ik naast mijn fulltime baan en het gezinsleven. Wat het extra pittig maakte was dat ik niet meer rustig op de bank kon zitten. Elk vrij moment wilde ik oefenen voor Heel Holland Bakt. Als ik op de bank wilde gaan zitten voelde ik mij schuldig en liep ik toch maar richting de oven. Tegenover mijn vrienden en kennissen heb ik een smoes verzonnen, als ik voor de zoveelste keer niet kon. Volgens mij geloofde zij het wel.”

Hoe kijk je terug op je deelname? Susan - Open huis - droomhuis

“Voor mij is Heel Holland Bakt één van de allergaafste ervaringen ooit. Het bakken in de tent was fantastisch, mijn medebakkers waren geweldig en het was ontzettend leerzaam. Deze ingrediënten hebben mijn deelname onvergetelijk gemaakt. Het team achter de schermen was super om mee te werken en om met de presentatoren te mogen samenwerken vond ik ook heel speciaal. De complete focus op Heel Holland Bakt en de bubbel waar ik samen met mijn medebakkers in zat, maakte dit voor mij een topervaring.”

Toujours l'amour - Susan - bruidstaartNa de finale

“Na de finale moest ik eerst bijkomen! Op de bank me laten verwennen door mijn man met een kop thee, soepje en konden we rustig bijkletsen. We woonden wel in 1 huis, maar we zagen elkaar amper tijdens de opnames. Wel bakte ik de dag na de finale alweer soesjes en ik ben eigenlijk die hele periode bijna dagelijks blijven bakken. Het is zo fijn om even een goede vulling te maken of een mooi pistachecakeje…
De finale zelf was een megafantastische ervaring! En ik ben zo enorm trots op mezelf. Toen ik me opgaf voor Heel Holland Bakt had ik nog nooit een crème patissier gemaakt. Ik heb loeihard gewerkt om zoveel mogelijk facetten van het bakken te oefenen en mij eigen te maken. Het combineren van smaken lag mij gelukkig goed, daarmee heb ik mijzelf meerdere malen doorgebakken naar de volgende ronde. In de aanloop naar de finale had ik nog wel eens last van het ‘imposter syndrome’. Gedachten als ‘ben ik wel goed genoeg om hier te staan?’ kwamen voorbij. Maar ik heb geleerd dat ik het helemaal heb verdiend. Niet de minsten hebben mijn baksels steeds weer beoordeeld…
Het weekend zelf was één en al positiviteit, keihard bakken en gezelligheid! Ik zat er zo lekker in, ik voelde me zeker van mijn zaak en was voorbereid tot in de puntjes. Ik heb helemaal kunnen bakken wat ik wilde, ik had het niet beter kunnen doen. Het was supergaaf om mee te maken.
Ik zou om de toekomst graag meer willen bakken. Ik ben nog ideeën aan het vormen over wat ik graag zou willen. Wie weet komt er ooit een kookboek, een podcast, cursussen of trainingen… En had ik al gezegd dat ik meer wil bakken?”

Net als Susan ook meedoen aan Heel Holland Bakt? Je kunt je aanmelden als kandidaat! Benieuwd of je goed genoeg bent? Doe dan eerst de zelftest.

Meld je aan als kandidaat

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.