E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Vlaai met passie

Als je dol bent op de Pornstar Martini-cocktail, dan ga je zeker van deze vlaai genieten! Deze taart, gevuld met passievrucht en banketbakkersroom, is een variatie op de alcoholvrije cocktail.

Susan

Recept van
Susan

Taart
(9) reviews

Ingrediënten

Vlaai bodem

  • 250 gram bloem
  • 5 gram zout
  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 15 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • 35 gram melk, lauwwarm
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 7 gram verse gist

Banketbakkersroom

  • 400 gram melk
  • 100 gram slagroom
  • Merg van 2 vanillestokjes
  • 2 eidooiers
  • 100 gram kristalsuiker
  • 45 gram maïzena

Passievrucht curd

  • 100 gram ongezouten roomboter, kamertemperatuur
  • 125 gram kristalsuiker
  • 125 gram vruchtvlees van passievruchten
  • Sap van 1 citroen
  • 4 eidooiers
  • 3 gelatineblaadjes

Kruimeldeeg

  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram kristalsuiker
  • 100 gram bloem
  • Snufje zout
  • Merg van 1 vanillestokje

Decoratie

  • 35 Dushi buttons

Bereidingswijze

De vlaai is gedecoreerd met kleine, eetbare bloemetjes: Dushi buttons. Deze bloemetjes komen uit Zuid-Amerika en smaken zoet en fris.

Bakbenodigdheden Susan - vlaai vol passie

  • Oven
  • Vlaaivorm
  • Staande mixer met toebehoren
  • Sjabloon
  • Steelpan
  • Kommen
  • Pannenlikkers
  • Garde
  • Vershoudfolie

Voorbereiding van de vlaai

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Week de gelatineblaadjes in een bakje met koud water.

Banketbakkersroom

  • Verwarm 300 gram melk, slagroom en het merg van de vanillestokjes in een steelpan.
  • Doe 100 gram melk, de eidooiers, kristalsuiker en maïzena in een kom en meng dit goed door.
  • Giet een beetje van het warme melkmengsel bij het koude melkmengsel en meng dit goed door.
  • Giet het mengsel terug in de steelpan en laat afkoelen.

Vlaai bodem

  • Meng de bloem, ei, melk en gist goed door.
  • Voeg het bakpoeder, suiker, boter en zout toe.
  • Kneed het deeg in 5 minuten tot een samenhangend deeg.
  • Maak een bol van het deeg, bedek het met vershoudfolie en leg het voor 30 minuten in de koelkast.
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een dikte van 3 millimeter.
  • Bekleed de vlaaivorm met het deeg en laat het 5 minuten rusten.
  • Verwijder het overtollige deeg.
  • Giet de banketbakkersroom over de vlaaibodem en strijk dit glad.
  • Verhoog de temperatuur van de oven naar 200 graden.
  • Bak de vlaai gaar in 15 tot 20 minuten.
  • Haal de vlaai uit de oven en laat het afkoelen.

Passievrucht curd

  • Verwarm de boter, kristalsuiker, vruchtvlees van passievruchten en het citroensap in een steelpan tot de boter is gesmolten.
  • Doe de eidooiers in een kom en klop dit los.
  • Giet de helft van het passievruchtmengsel bij de eidooiers en meng dit goed door elkaar.
  • Giet het mengsel terug in de steelpan en verwarm het tot ongeveer 82 graden. Het is belangrijk dat de curd niet gaat koken.
  • Zeef de passievrucht curd, voeg 3 gelatineblaadjes toe en meng dit goed door.

Kruimeldeeg

  • Doe de ongezouten roomboter, kristalsuiker, bloem, een snufje zout en het merg van een vanillestokje in een kom en meng dit tot een kruimeldeeg.
  • Verdeel de kruimels over een bakplaat.
  • Bak de kruimels gaar in 12 tot 15 minuten.

Decoratie

  • Maak van het overgebleven deeg een raster.
  • Bak het raster gaar tot het een bruine kleur heeft.

Opbouw van de vlaai

  • Giet de passievrucht curd over de vlaaibodem.
  • Verkruimel een aantal Dushi Buttons over de passievrucht curd.
  • Verdeel de kruimels over de passievrucht curd.
  • Leg het rooster op de zijkant van de vlaai.
  • Snijd 2 passievruchten doormidden en leg deze op het rooster.
  • Verkruimel 20 Dushi Buttons over de vlaai.
  • Verdeel 10 Dushi Buttons over de vlaai.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

NAAR HET OVERZICHT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.