E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Tom: “Ik dacht al een paar keer, verdorie ik wil ook zo’n speldje.”

De Belgische Tom kan het zelf nog niet helemaal geloven, maar het is gelukt. In aflevering 7 wordt hij op de valreep Meesterbakker en daarmee verzekert hij zich van een plek in de finale.

tom-finale-1920x1080

Het Meesterbakkersspeldje is voor Tom de spreekwoordelijke kers op de taart. Vol zelfvertrouwen stapt hij de finale in. “Ik dacht al een peer keer: verdorie ik wil ook zo’n speldje.” Het geeft hem een boost dat hij zich, zo vlak voor de finale, Meesterbakker mag noemen.

“Naar de finale gaan zonder speldje leek me toch wel een beetje gênant. Dan had het voor mij gevoeld alsof ik mag meedoen, maar eigenlijk geen kans maak.”

TomZonder al te veel verwachtingen schrijft de nuchtere Belg zich een tijd geleden in voor het 9e seizoen van Heel Holland Bakt. “Zoals zoveel mensen zat ik vaak thuis op de bank naar het programma te kijken en had ik wat commentaar. Je denkt dat je het zelf beter kunt. Maar de beste stuurlui staan aan wal.” Het lijkt hem geweldig om zelf eens in de tent te staan, veel te leren en uit zijn comfortzone te stappen. Al ziet hij ook wat beren op de weg. “Voor mij was het vooral een drempel dat de bakwedstrijd op televisie komt, het programma wordt toch door een aantal miljoen Nederlanders bekeken.” In de eerste aflevering is het nog een beetje aftasten, maar al snel voelt hij zich helemaal thuis in de tent. “Langzaamaan zie je mijn ware aard naar boven komen. In het begin ben ik wat serieus, maar ik ben mezelf gebleven. Die reactie krijg ik ook van de mensen om me heen.”

Voorbereiding

Over de voorbereiding op zijn avontuur in de tent zegt Tom: “het duurde wel even voordat ik doorhad dat ik meer moest gaan oefenen om lang in de competitie te kunnen blijven. In het begin had ik een houding van; ik zie wel waar ik op uitkom. Ik had telkens nét voldoende geoefend om geen flater te slaan.” Voor Tom is het juist een uitdaging om in de tent te staan en niet alles al eindeloos geoefend te hebben. Hij wil ook dat er ruimte is om in het moment te zijn.

“Voor mij was vooral de ervaring belangrijk en niet zozeer of ik dit programma kon winnen. Mooi natuurlijk als dat zou lukken, maar dat was niet het doel. Ik ben trots dat ik zover ben gekomen.”

Frisse start van de lenteDe technische opdrachten zijn Tom’s favoriet, omdat iedereen bij deze opdracht weer blanco begint. “Je krijgt allemaal hetzelfde recept en het is maar de vraag wie het recept het beste maakt. Ik hou wel van het verrassingselement en de uitdaging met jezelf aangaan.” Ook de spektakelstukken vindt hij leuk om te maken, vanwege de eigen invulling en de creativiteit van deze opdracht. Met de paastaart van roomkaas en citrusvruchten die Tom maakt in aflevering 7 wordt hij Meesterbakker. Deze taart ziet hij dan ook als zijn beste baksel. “Hier kwamen veel elementen voor mij in samen en ik denk voor Robèrt en Janny ook. Ik begon in aflevering 1 goed met de slagroomtaart, maar in de weken erna ontbrak er altijd wel iets. In de paastaart kwamen smaak en opbouw samen.”

Klassieke bakker

kersjesTom omschrijft zichzelf als een klassieke bakker. Vooral de Franse patisserie spreekt hem aan. “Ik hou van chique taarten en verfijnde baksels.” De kersjes die de deelnemers maken tijdens de technische opdracht in de finale, is dan ook helemaal aan hem besteed. “Ik vond het onwijs leuk om te maken, ze waren goed gelukt. Het was mooi om zo’n patisseriewaardig product te maken.” Als hij thuis bakt, voorziet hij regelmatig het gezin van een heerlijk ontbijt met zelfgemaakte kaneelrolletjes en brioche.

“Mijn gezin is tijdens dit avontuur mijn testpanel geweest. Als ik twijfelde over een bepaalde combinatie, dan vroeg ik aan mijn vrouw en kinderen om het te proeven. Ik kreeg dan altijd eerlijke feedback.”

Wijze lessen

Terugkijkend op zijn tijd in de tent realiseert Tom zich dat hij tijdens de opnames heel gefocust is op het bakken. “Je bent er zo druk mee. Nu de afleveringen op televisie zijn, ben ik extra aan het genieten en herbeleef ik alles op een heel relaxte manier.” Hij heeft veel geleerd van zijn deelname aan het programma. “Qua planning, maar ik heb ook veel nieuwe technieken opgedaan en meer geleerd over de juiste presentatie van een baksel.”

Louter hoogtepunten

TomNa 8 afleveringen vol baksels, gekkigheid en lol komt het avontuur tot een eind. Terugkijkend op deze tijd zegt Tom: “In elke aflevering hebben we zo hard gelachen. De band die ik heb opgebouwd met iedereen is geweldig. Naarmate de tijd vorderde, kreeg ik een meer relaxed gevoel, waardoor ik ook meer ontspannen ging bakken.” Hij vindt het lastig om een specifiek moment te benoemen dat er voor hem uitspringt. “Het zijn allemaal hoogtepunten. Tien deelnemers, allemaal met een geweldige passie voor bakken.”

“Er heerste echt een teamgevoel, iedereen wilde natuurlijk verder komen, maar nooit ten koste van elkaar. Niemand misgunde elkaar iets. Het ging puur om de eigen prestatie en dat is mooi om te zien.”

De 46-jarige Tom weet het te schoppen tot de finale van het negende seizoen Heel Holland Bakt. Wil je meer zien van Tom? Zondag 8 mei is hij te gast in Doorbakken, vanaf 21.30 uur te zien op NPO 1.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.