E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Verse of houdbare melk: wat is beter voor in baksels?

Ga je aan de bak en zit er melk in het recept? Kies je dan voor verse melk of voor de houdbare variant? Wat de verschillen tussen die 2 zijn, lees je hier.

Melk in verschillende kannen

Misschien pak je lukraak melk die voorhanden is wanneer je gaat bakken. Maar er zit verschil tussen verse en houdbare melk en ook het resultaat in je baksel is anders.

De naam zegt het al: houdbare melk kun je langer in de kast laten staan. Meestal wel zo’n 3 tot 5 maanden. Verse melk is 2 tot 3 weken houdbaar in de koelkast. Daarnaast is er ook nog rauwe melk.

Wat is rauwe melk?

Dat komt rechtstreeks van de koe. Het is nog puur en onbewerkt. Deze melk kun je bij de boer kopen of bij sommige biologische winkels. Hier zitten vaak nog veel bacteriën in, zowel de goede als ziekmakende. Denk bijvoorbeeld aan listeria, salmonella en E. coli. Daarom wordt het afgeraden te drinken voor zwangere vrouwen, baby’s en jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand.

Meer informatie over de risico’s van rauwe melk, is te lezen op de website van het Voedingscentrum.

Verse vs. houdbare melk

In het koelschap van de supermarkt vind je verse melk. Dit is gepasteuriseerde melk. Het wordt zo’n 20 seconden verhit op 72 graden, om slechte bacteriën te doden.

Houdbare melk wordt een paar seconden op een veel hogere temperatuur verhit, tussen de 130 en 150 graden. Hierdoor verdwijnen bijna alle bacteriën, waardoor de melk veel langer houdbaar is.

Welke melk kun je beter gebruiken in een baksel?

Tussen de verschillende soorten melk zit qua voedingswaarde weinig verschil. De vitamines nemen bij de houdbare melk ietsje af. Verder is het vooral smaak. Houdbare melk smaakt namelijk iets zoeter en het is iets romiger. Maar sommige mensen ervaren de smaak van houdbare melk als een beetje weeïg. Het is dus uitproberen wat de smaak doet in je baksel.

Wanneer je iets wil gaan bakken, kies dan vooral wat je zelf lekker vindt. En het kan handig zijn om altijd een pak houdbare melk op voorraad te hebben, mocht je ineens zin hebben om pannenkoeken te bakken.

6x de lekkerste pannenkoeken

Verse of houdbare melk in de koffie

Wie graag een cappuccino of andere koffievariant met opgeklopte melk drinkt, kan het beste voor houdbare melk kiezen. Deze zorgt namelijk voor de allermooiste schuimlaag. Kies dan ook voor volle melk, dat geeft een betere smaak. Ook schuimt het beter dan magere melk.

Plantaardige melk

Gebruik je liever plantaardige melk? Elke soort heeft zijn eigen smaak en kwaliteiten. Kies daarom bewust welke soort je gebruikt in een baksel. Je leest hier meer over het gebruik van plantaardige melk en wat de verschillende soorten doen met je baksel.

De verschillende soorten plantaardige melk

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.