E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Vogeltaart voor Nationale Tuinvogeltelling

Dit weekend is de Nationale Tuinvogeltelling. Mooi moment om een vogeltaart op tafel te zetten!

Vogeltaart voor Nationale Tuinvogeltelling

Vogeltaart voor Nationale Tuinvogeltelling

18 mussen, 3 duiven, 2 eksters, een Vlaamse Gaai, 4 roodborstjes, 6 koolmezen en een pimpelmees. Het is weer tijd voor de Nationale Tuinvogeltelling! Als bakkermakkers toveren we natuurlijk graag taarten uit de oven voor onszelf, maar dit leek ons de perfecte gelegenheid om eens een keer te bakken voor vogels. Met dit recept zet je een mooie vogeltaart op tafel.

Het is niet heel erg koud, maar de vogels kunnen onze hulp toch gebruiken in de wintermaanden. Er is minder voedsel beschikbaar en ook vogels vinden het heus fijn om een keer te kunnen genieten van een feestmaal. Bovendien staat deze vogeltaart hartstikke vrolijk op je tuintafel en is het een gezellige bezigheid voor het hele gezin om hem te maken.

Wat heb je nodig?

  • 1 kilo ongebruikt hard frituurvet
  • 500 gram vogelzaad
  • (eetbare) decoraties zoals mos, kleine appeltjes, ongezoete cranberry’s, doppinda’s, rozenbottels, maïskorrels enzovoorts
  • Pan
  • Tulbandvorm, cupcakevormpjes of elke andere vorm die je leuk vindt (siliconen bakvormen werken goed hiervoor)
  • Optioneel: Lint

 

Hoe ga je te werk?

Vogels voeren

Smelt allereerst het frituurvet in de pan en laat het afkoelen.

Voor de eenvoudige taart ga je als volgt te werk: Vul de tulbandvorm met het vogelzaad. Giet het vet eroverheen en laat het geheel opstijven in de koelkast of vriezer. Decoreer de vogeltaart.

Je kunt ook een 2.0 vogeltaart maken met verschillende lagen. Daar draaien wij bakkermakkers onze hand niet voor om toch? Ga dan als volgt te werk: Zorg voor verschillende soorten zaad. Stort een laagje vogelzaad in je vorm en giet daar een laagje vet op. Laat het opstijven in de vriezer. Vul met een andere laag vogelzaad of zonnebloempitten en giet opnieuw een laagje vet. Laat wederom opstijven. Herhaal tot je hele vorm gevuld is. Decoreer de taart vervolgens met decoraties naar keuze.

Je kunt ook een beetje gestold vet mengen met wat zaad en het geheel in een spuitzak met spuitmondje doen. Je kunt vervolgens mooie toeven op een bakpapiertje spuiten en ze in de koeling laten opstijven. Zet de toeven bovenop je vogeltaart.

Als je kleine vormpjes gebruikt, kun je een gaatje in het midden van je taartje boren. Als je er een lint doorheen haalt kun je de taartjes vervolgens in een boom hangen. Een grote vogeltaart kun je op een mooi blad op de tuintafel uitserveren.

Vogeltaart klaar? Smullen maar!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.