E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zemelen zijn gezonder dan havermout (en dit maak je ermee)

Zemelen zijn nog gezonder dan havermout, maar wat zijn het? En wat kun je ermee maken?

zemelen

Een zemel is een onderdeel van een graankorrel. Het is het buitenste vliesje van de korrel waarin je de meeste voedingsstoffen en mineralen vindt. Je hebt haverzemelen, maar ook tarwezemelen. De een komt van een haverkorrel en de ander van een tarwekorrel. Maar wat kun je ermee?

Wat kun je maken van zemelen?

Een graankorrel bestaat uit 3 onderdelen: de meelkern, de zemel en de kiem. Die laatste 2 zitten aan de buitenkant van de graankorrel en bevatten de meeste voedingsstoffen. Die 2 onderdelen missen in bloem, maar vind je in volkorenmeel juist wel weer terug. Je kunt er allereerst dus een volkorenbrood bakken. Maar ook muffins, pannenkoeken en knäckebröd zijn lekker én gezonder met zemelen.

Zijn zemelen gezonder dan havermout?

Zemelen bevatten minder vet dan havermout en meer eiwitten en vezels. Ook zijn ze rijk aan antioxidanten. Net als havermout hebben ze een gunstige invloed op het onder controle houden van de cholesterol. Havermout wordt gemaakt van alle eetbare delen van de haverkorrel, waar haverzemelen een onderdeel van zijn. Haverzemelen worden alleen gemaakt worden van de zemelen (het buitenste vliesje van de korrel) en zijn dus geconcentreerder. Daarom bevat 100 gram zemelen meer voedingsstoffen dan 100 gram havermout. Wil je meer gezondheidsvoordelen lezen ten opzichte van havermout? Lees dan dit artikel van MAX Vandaag.

Bij deze recepten kun je zemelen gebruiken:

Gezonde pannenkoeken: 4 recepten

Vegan, lactose- gluten- en suikervrije havermout-lijnzaadcrackers

Basisrecept voor muffins

Een gezondere variant van bloem?

Witte- of patentbloem wordt regelmatig gebruikt in baksels. Maar het is zo vaak gezeefd dat bijna alle vezels en voedingsstoffen eruit zijn gehaald. Dat maakt het heel erg fijn voor mooie cakes en biscuits, maar het is niet zo voedzaam. Maar er zijn alternatieven!

Lees hier meer

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.