E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Basisrecept voor muffins

Wanneer je een basisrecept hebt voor muffins, kun je het beslag daarna vullen met allerlei lekkere ingrediënten.

Muffins

Gegarandeerd een succes als traktatie, als gebakje bij de koffie of als tussendoortje: de muffin. Je kunt ermee variëren met allerlei verschillende ingrediënten. Maar wat is het lekkerste basisrecept en wat is nou ook alweer het verschil tussen een muffin en cupcake?

Recept

Dit heb je nodig voor 12 stuks 

  • Muffinbakvorm met vormpjes
  • 300 gram bloem
  • 150 gram suiker
  • Snufje zout
  • 75 gram ongezouten boter
  • 250 milliliter melk
  • 1 theelepel vanille extract (of een half vanillestokje)
  • 8 gram bakpoeder
  • 2 eieren

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Smelt de boter in de pan en meng alle ingrediënten door elkaar met een spatel.
  • Vul de muffinvormpjes met het beslag.
  • Bak af in ongeveer 25 minuten.

Het verschil tussen muffins en cupcakes

Ze lijken misschien hetzelfde, maar er zit wel degelijk een verschil tussen een muffin en cupcake. Allereerst in het uiterlijk. Een muffin is meestal hoger en klaar om gegeten te worden als ze uit de oven komen. Een cupcake blijft daarentegen wat lager in de vorm en wordt vaak nog gedoceerd met botercrème, fondant of marsepein. Maar ook in de smaak zit een verschil tussen de twee. In een recept voor cupcakes voeg je namelijk meer suiker en boter toe, en laat je de melk weg.

Hoe lang blijft een muffin goed?

Een muffin bewaar je het beste in een luchtdichte bak, dan blijft het ongeveer een week goed. Natuurlijk kun je de cakejes, net als een grote cake, ook invriezen. Dan blijft het, wanneer je goed luchtdicht verpakt, rond de 3 maanden goed.

Ook heel lekker:

Recept voor ontbijtmuffins

Recept voor ei muffins

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.