E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Welke standen op de oven verbruiken de minste energie?

Zo bespaar je gemakkelijk energie met je oven.

Oven

Dat de energiekosten blijven stijgen is geen geheim. Wellicht probeer je al te besparen door minder lang te douchen, of de verwarming een aantal standen lager te zetten. Maar ook in de keuken kun je besparen. Bijvoorbeeld met het gebruik van de oven. Want wat is de meest energiebesparende stand? 

 

Verschil elektrische oven en gasoven

De meest gebruikte ovens zijn een elektrische- of een gasoven. Maar welke van de 2 is energiezuiniger? Een gasoven zou minder zuinig zou zijn dan een elektrische oven, maar bij het opwekken van elektriciteit voor een elektrische oven gaat ook veel energie verloren. In principe gebruiken elektrische- en gasovens dus ongeveer evenveel energie en is er weinig verschil.

 

Heteluchtstand

De meeste ovens hebben verschillende standen. De heteluchtstand in het bijzonder is volgens Milieu Centraal energiebesparend. De heteluchtstand is ongeveer 15 procent zuiniger dan een gewone elektrische oven. Dit komt doordat er met deze stand met een lagere temperatuur hetzelfde resultaat wordt bereikt. Joanneke de Jongh, woordvoerder van Milieu Centraal, vertelt aan Nu.nl: “De heteluchtoven heeft ventilatoren die de warme lucht gelijkmatig over de oven verspreiden. Daardoor kunnen dit soort ovens op een lagere temperatuur hetzelfde resultaat bereiken.” 

 

Andere standen

Naast de heteluchtstand hebben ovens vaak andere standen. Maar welke stand is het meest energiezuinig? Volgens een woordvoerder van het Voedingscentrum is de stand van de oven niet per se belangrijk, maar wat je met je oven en deze stand doet. Zij vertelt aan Nu.nl: “Als je wilt opwarmen of bakken zijn de stoomoven met hoge druk, de heteluchtoven en de combimagnetron met heteluchtfunctie energiezuinig. In een stoomoven met hoge druk of oven met heteluchtstand is het soms mogelijk gelijktijdig meerdere gerechten klaar te maken. Dit kan het energieverbruik per gerecht verlagen.” Overigens is er 1 stand die niet aangeraden wordt door Milieu Centraal: de zelfreinigende functie. Deze stand zorgt ervoor dat de oven tot hele hoge temperaturen wordt verwarmt en kost de meeste energie. De zelfreinigende functie kost tussen de 2,4 en 6,0 kWh elektriciteit per keer.

 

Niet voorverwarmen

Als laatste hebben wij een aantal tips voor je verzameld. Allereerst is het goed om te weten dat voorverwarmen van de oven meestal niet nodig is. Zonder voorverwarmen kost het bakken of koken wel meer tijd, maar op deze manier bespaar je nog steeds energie.

 

Eten opwarmen

Wilt je je overgebleven eten opwarmen? Dan kunt je het eten het beste op kamertemperatuur laten komen. Op deze manier is er minder energie nodig om het eten op te warmen.

 

Eten na laten garen

Een andere tip is om de oven wat eerder uit te zetten. De oven blijft dan nog even warm en hierdoor kan een gerecht vanzelf nagaren.

 

Bakplaat en folie eruit halen

De bakplaat kan een andere boosdoener zijn die je energie opslokt. Deze kan de luchtdoorstroming belemmeren, waardoor je oven meer energie moet verbruiken. Hetzelfde geldt voor folie over de ovenroosters. Als je ze niet nodig hebt, kun je ze dus beter uit je oven halen.

 

Ovendeur dicht laten

Een andere tip is om de ovendeur zo min mogelijk open te doen wanneer de oven warm is. Zo verliest de oven geen warmte en hoeft hij niet extra energie te verbruiken.

 

Jezelf verwarmen

De oven kan je ook gebruiken om jezelf verwarmen. Wanneer je klaar bent met het gebruiken van de oven kun je de oven op een kier zetten. Op deze manier verlaat de warme lucht de oven en verwarmt deze lucht tegelijkertijd de ruimte.

 

Energielabels versus ovengrootte

Tenslotte adviseert Milieu Centraal om rekening te houden met de energielabels. De zuinigste ovens hebben over het algemeen label A+++. Toch kan een kleine oven met energielabel A+ zuiniger zijn dan een grote oven met energielabel A+++. Vraag bij de aanschaf van een oven hierover advies aan een deskundige. Wanneer je een oven uitkiest is het dus verstandig om ook rekening met de grootte van je oven te houden.

 

Liever helemaal geen oven gebruiken?

5 recepten om te bakken zonder oven

 

Dit is een artikel van MAX Vandaag.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.