E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zo bak je de perfecte kruidnoten (en dit is het verschil met pepernoten)

Je kunt het schap in de supermarkt leegtrekken, maar het is natuurlijk veel leuker om zelf kruidnoten te bakken! Het recept is best eenvoudig en als je deze tips opvolgt, wordt het gegarandeerd een succes.

pepernoten-1920x1080

Zelf kruidnoten bakken is een super leuke activiteit. Niet alleen voor jezelf, ook met kinderen is dit steevast een groot succes. Het recept is niet moeilijk en met deze tips gaat het zeker lukken. Het is bijna onmogelijk om een versgebakken lading pepernoten niet in één keer op te eten. Maar mocht je toch wat overhouden, dan kun je ze natuurlijk uitdelen. Verpak de pepernoten in uitdeelzakjes en trakteer de buren, opa en oma, klasgenootjes of vrienden erop.

PepernotenWat is het verschil tussen pepernoten en kruidnoten?

Pepernoten en kruidnoten zijn verschillende Sinterklaaslekkernijen. Maar welke is nou welke? Dat zocht MAXVandaag voor je uit. In de volksmond noemen we kruidnoten vaak pepernoten. Hoewel ze beide onder de verzamelnaam ‘pepernoot’ vallen, zijn ze niet hetzelfde. Pepernoten zijn hoekige taai taai-achtige koekbrokjes. Ze worden gemaakt met roggebloem en gekruid met anijs en honing. Vroeger maakte de bakker ze van de deegresten van peperkoek. Kruidnoten zijn de knapperige halve bolvormige koekjes die vandaag de dag zo populair zijn. Je maakt ze van tarwebloem en speculaaskruiden.

pepernotenBaktips voor kruidnoten

Met het recept van Robèrt kun je eenvoudig kruidnoten (en speculaas) maken. Je hebt er zelfs geen mixer voor nodig. Met deze tips bak jij ze extra lekker bros, mooi krokant en goudbruin!

1. Werk koud

Voor mooie nootjes die hun vorm behouden tijdens het bakken, kun je het beste koud werken. Dat betekent dus boter uit de koelkast gebruiken. Als je deeg tijdens het kneden te slap en warm wordt, laat het dan even rusten en afkoelen in de koelkast. Doe je dit niet, dan heb je de kans dat je bolletjes uitlopen tijdens het afbakken.

2. De juiste kruidenmix

De kruiden maken het kruidnootje. In dit geval zijn dat speculaaskruiden. Die kun je uit een potje halen, maar je kunt ze ook zelf maken. Het is een mix van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom, anijs, piment en witte peper. In dit artikel vind je een voorbeeldrecept.

3. Laat het deeg rusten

Speculaaskruiden hebben de tijd nodig om in het deeg te trekken. Net als bij gevulde speculaas, wil je ook bij pepernoten die rijke, volle smaak. Laat je deeg daarom rusten in de koelkast, voordat je het afbakt. Bij voorkeur een hele nacht, maar minimaal 1 uur.

4. Bolletjes maken

De ideale kruidnoot heeft de grootte van een knikker. Probeer je bolletjes ongeveer even groot te maken, zodat ze gelijk garen in de oven. Een handige manier om dat te doen, is door gebruik te maken van een kleine ijsschep of een koffielepeltje.

5. Netjes op de bakplaat

Leg de bolletjes netjes op de bakplaat, met voldoende tussenruimte. Ze lopen (als het goed is) niet heel veel uit, maar wel een beetje. Als je ze netjes verdeelt, zorg je ervoor dat de warmte tijdens het afbakken overal goed tussen kan komen. Zo garen je nootjes gelijkmatig. Maak schuine rijen, dan kun je lekker veel pepernoten kwijt op de bakplaat.

6. Pepernoten bewaren

Afgebakken pepernoten bewaar je het beste in een koektrommel. Ze blijven dan zeker 2 tot 3 weken goed. Invriezen kan ook, dan blijven ze tot 3 maanden goed. Je kunt ook het ongebakken deeg invriezen voor later. Verpak het goed in folie en laat het deeg ontdooien in de koelkast voordat je het gebruikt.

7. Smaakvariaties

Gewone kruidnootjes zijn al onweerstaanbaar, maar ze lenen zich ook goed voor een smaaktwist. Geef ze bijvoorbeeld een jasje van chocolade door ze te dippen in getempereerde chocolade. Of vul ze met een beetje amandelspijs!

kruidnotenAan de bak!

Met deze tips gaat het je zeker lukken om de lekkerste kruidnootjes te bakken. Al dan niet aangepast naar jouw eigen wensen. Maar het begint natuurlijk met een goed recept. En daarvoor hebben wij Robèrt. Het geheim in zijn recept? Karnemelk, dat maakt ze extra lekker bros.

Het recept

Glutenvrije kruidnoten

Ook als je een allergie of intolerantie hebt, kun je aan de slag met bovenstaand recept. In het geval van een glutenallergie vervang je de Zeeuwse bloem door 100 gram glutenvrij meel (rijstmeel of havermeel kan ook) en 100 gram amandelmeel.

Lactosevrije kruidnoten

In het geval van een lactose intolerantie vervang je de boter door plantaardige harde boter en de karnemelk door lactosevrije karnemelk. Dit kun je ook zelf maken door 250 milliliter sojamelk te mengen met een eetlepel witte azijn en dit 5 minuutjes te laten staan.

Veel bakplezier!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.