E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zo maak je gezond ijs

Verantwoord genieten van gezond ijs? Laat je inspireren door deze heerlijke recepten op basis van banaan, avocado, kokoswater, plantaardige melk en Griekse yoghurt. Vind tijdens de hitte verkoeling bij deze verfrissende recepten.

Gezond ijs van Griekse yoghurt en aardbeien

Op een tropische dag is er niets lekkerder dan gezond ijs waar je zonder schuldgevoel van kunt genieten. Wij geven je een aantal heerlijke en makkelijke recepten. Op basis van banaan, plantaardige melk, avocado, kokoswater en Griekse yoghurt. Kortom: voor elk wat wils. Al deze recepten maak je zonder ijsmachine!

Wat heb je nodig voor gezond ijs?

Gezond ijs maken doe je heel makkelijk zelf met een blender, staafmixer, keuken- of ijsmachine. Koop leuke vormpjes, stokjes en ijshouders. En leef je uit met de ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan (diepvries)fruit, avocado, Griekse yoghurt, (plantaardige) melk en kokoswater. Ook met de smaakvariaties kun je alle kanten op. Geniet van 100% pindakaas, notenpasta, cacaonibs, kokosrasp, gehakte nootjes, kaneel en/of honing. 

Handige tips

Voor het beste resultaat bewaar je het ijs minimaal 6 uur in de vriezer. Roer het sorbet- en schepijs elk uur goed door om ijskristallen te voorkomen én om het ijs extra zacht te maken. Dat kan eventueel met een staafmixer of blender. Wil je juist steviger ijs, dan laat je het ijs nog langer in de vriezer staan zonder te roeren.

Heb je ijsvormpjes zonder stokjeshouder? Voeg de stokjes dan na ongeveer 1 uur toe, wanneer het mengsel al iets bevroren is. Zo zorg je ervoor dat de stokjes recht in het ijsje blijven staan.

Gezond ijs maken van banaan en pindakaas

Gezond ijs maken met banaan en pindakaasBevroren banaan is een hele goede basis voor gezond ijs. Hoe rijper de banaan, hoe zoeter het ijs. Wil je uitpakken? Doe het bananenijs met pindakaas in een feestelijk schaaltje of een mooi glas en versier met je favoriete gezonde toppings.

Dit heb je nodig

  • Bananen
  • (Plantaardige) melk
  • 100% pindakaas

Zo maak je het
Snijd de bananen in stukjes. Stop in de vriezer in een diepvrieszakje. Als alles goed bevroren is, doe je de stukjes banaan in de blender met een scheutje (plantaardige) melk. Voeg wat pindakaas toe. En blend het geheel tot egaal bananenijs.

Plantaardig ijs met zomerfruit

Plantaardig ijs met zomerfruitOok vegan ijs maak je heel makkelijk zelf. Het enige wat je voor deze ijsjes nodig hebt, is plantaardige melk en zomerfruit.

Dit heb je nodig

  • 250 gram bevroren zomerfruit
  • 120 ml plantaardige yoghurt of melk

Zo maak je het
Leg een deel van het zomerfruit apart en bewaar voor de topping. Doe alle ingrediënten in de blender of foodprocessor en pureer in de hoogste stand tot een gladde massa. Vul de ijsvormpjes met het mengsel, top af met een paar stukjes zomerfruit en vries in.

Avocado-ijs met munt, limoen en kokosrasp

avocado-ijsHeb je al eens avocado-ijs geprobeerd? Avocado is rijk aan vitamines en mineralen. En heeft van zichzelf een romige structuur, waardoor je romig ijs kunt maken. Lekker verfrissend met munt, limoen en kokosrasp. 

Dit heb je nodig

  • 2 avocado’s
  • Munt
  • Blikje ongezoete kokosmelk
  • Limoen
  • Kokosrasp

Zo maak je het
Pureer het vruchtvlees van de avocado’s met munt en limoensap tot een fluweelachtig geheel. Voeg de ongezoete kokosmelk en kokosrasp toe en spatel het door het mengsel. Breng op smaak met extra limoensap en eventueel wat honing. Bewaar het mengsel in een diepvriesdoos en zet minimaal 4 uur in de vriezer. 

Mango sorbetijs

mango sorbertijsSorbetijs bevat vaak veel toegevoegde suikers. Daarom maken wij graag een gezonder alternatief. Ga eens voor mango sorbetijs op basis van mango, water en citroen. Onweerstaanbaar lekker!

Dit heb je nodig

  • Bevroren stukjes mango
  • Halve citroen
  • 3 eetlepels water

Zo maak je het

Snijd de mango in stukjes en vries in. Pureer de bevroren stukjes in de keukenmachine of blender en voeg er 3 eetlepels water en wat citroensap aan toe. Blend tot egaal mango sorbetijs en vries in.

Fruitijs met kokoswater

Fruitijs met kokoswaterLiever een fruitijsje op een stokje? Maak dan eens deze vrolijke zomerse traktaties met kokoswater.

Dit heb je nodig

  • Een mix van je favoriete fruit
  • Kokoswater
  • Ijsstokjes

Zo maak je het

Snijd je favoriete fruit in stukjes of schijfjes. Vul de ijsvormpjes met het fruit en kokoswater. Stop er een ijsstokje in en vries in. 

Gezond ijs van Griekse yoghurt en aardbeien

Gezond ijs van Griekse yoghurt en aardbeienHeerlijk fris en romig: gezond ijs op basis van Griekse yoghurt en aardbeien.

Dit heb je nodig

  • 500 gram Griekse yoghurt
  • Limoen
  • Aardbeien

Zo maak je het
Pers het sap uit de limoen. Blend het limoensap met de Griekse yoghurt. Pureer in een andere kom de aardbeien en snijd een aantal aardbeien in schijfjes. Stop een schijfje aardbei in de ijsvormpjes, vul met een laagje van het mengsel van Griekse yoghurt en een laagje gepureerde aardbeien. 

Gezonde granola maken

Gezonde granolaWil je wat bite toevoegen aan je ijsje? Maak dan zelf gezonde granola en voeg toe aan het ijsmengsel of maak je ijsje af met laagje granola.

Dit heb je nodig

  • Havermout
  • Noten
  • Zaden
  • Pitten
  • Gepofte spelt
  • Kaneel, cacao, kardemom of een andere kruidenmix
  • Zonnebloemolie
  • Honing
  • Snufje zout

Zo maak je het

Meng 3 eetlepels zonnebloemolie met 4 eetlepels honing. Voeg daar een snuf zout en ongeveer 300 gram aan ingrediënten voor de granola aan toe. Je kunt zelf kiezen wat je lekker vindt. Bijvoorbeeld een mix van havermout, noten, zaden, pitten en gepofte spelt. Denk qua smaakmakers aan kaneel, cacao, kardemom of een andere fijne kruidenmix. Meng alles goed, verdeel over een bakplaat met bakpapier en bak de granola in zo’n 20-30 minuten op 180 graden krokant en goudbruin. Schep het mengsel af en toe om en laat goed afkoelen. Bewaar de granola in een afgesloten pot, zo kun je er nog 2 tot 3 weken van genieten.

Zelf ijshoorntjes maken?

Minder gezond maar niet minder lekker, zelf oebliehoorntjes bakken. Zo doe je dat!

Zelf oubliehoorntjes bakken

Delen maar!

Gezond ijs klaar? Maak een foto en plaats ‘m met #HHB of #heelhollandbakt!

 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.