E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zo maak je tartelettes met grapefruit en pompelmoes

Twee gezonde citrusvruchten: grapefruit en pompelmoes. Maar wat is precies het verschil en hoe verwerk je het in je baksels?

Fruit

Als je denkt aan grapefruit en pompelmoes, denk je waarschijnlijk aan een gezond ontbijt of als ingrediënt in een frisse salade. Maar wist je dat je deze citrusvruchten ook heel goed kunt verwerken in overheerlijke baksels? De frisse en zure smaak van grapefruit en pompelmoes kan namelijk een goede toevoeging zijn aan verschillende soorten taarten, cakes en koekjes. In dit artikel gaan we niet alleen in op de verschillen tussen een grapefruit en een pompelmoes, maar delen we ook een recept voor tartelettes met een citruscurd van grapefruit en pompelmoes die je zeker eens moet proberen.

Waar komen de citrusvruchten vandaan?

De grapefruit komt oorspronkelijk uit warme, zonnig landen, zoals Midden-Amerika, Israël, China, Zuid-Afrika en Mexico. De citrusvrucht is een kruising tussen een sinaasappel en een pompelmoes. De pompelmoes komt oorspronkelijk uit Thailand en Maleisië, maar heeft zich vanuit daar verspreid over China, India en Iran.

Grapefruit of pompelmoes?

Beide vruchten zijn rijk aan vitamines, mineralen en voedingsvezels. Toch hebben ze ook een aantal verschillen. De pompelmoes is een stukje groter en heeft een dikkere schil dan een grapefruit. Daarnaast is de kleur van beide vruchten verschillend, de pompelmoes heeft een gele schil en de grapefruit een oranje.

Zo maak je tartelettes met grapefruit en pompelmoes

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Vet tartelettevormpjes in.
  • Leg bakpapier en bakbonen klaar.

Bodem

  • 250 gram bloem
  • 200 gram koude boter
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • Snufje zout
  • 2 eidooiers

Citruscurd

  • 2 eieren
  • 1 grapefruit
  • 1 pompelmoes
  • 150 gram suiker
  • 125 gram boter

Meringue

  • 2 eiwitten
  • 100 gram poedersuiker
  • 150 gram kristalsuiker
  • 50 gram water

Bereiding

Bodem

  • Meng in een kom de koude boter, basterdsuiker en een snuf zout totdat de boter geen klontjes meer heeft. Mengen met de hand werkt het best.
  • Voeg nu de eidooiers toe en meng tot een glad beslag.
  • Voeg de gezeefde bloem toe en kneed tot een soepele deegbal.
  • Leg deze deegbal in plastic koud weg voor ongeveer 1 uur.
  • Rol het inmiddels koud geworden deeg uit en bekleed de beboterde tartelette vormpjes.
  • Knip bakpapier uit en leg dit op het deeg.
  • Leg hier de bakbonen op.
  • Bak ongeveer 30 minuten. Zodra de randen gaar zijn, haal de bakbonen uit de vormpjes. Dan bakt de bodem sneller en gelijkmatiger gaar.
  • Haal uit de oven, verwijder de vormpjes en laat de bodems afkoelen op een rooster.

Citruscurd

  • Rasp en pers de grapefruit en pompelmoes boven een pan op het vuur.
  • Voeg de suiker en de eieren toe en kluts met een garde tot een lobbige massa.
  • Voeg de boter toe en laat al roerend iets indikken.
  • Zet het vuur laag en laat al roerend de curd binden.
  • Haal van het vuur, schenk in een kom en laat afkoelen.

Meringue

  • Klop eiwitten met suiker stijf.
  • Zet in een steelpan kristalsuiker met water op het vuur en kook tot 110˚C om suikerstroop te maken. Controleer eventueel met een suikerthermometer.
  • Voeg de hete siroop al kloppend aan de opgeklopte eiwitten toe.
  • Wanneer stijf en glanzend, doe in een spuitzak en zet weg tot gebruik.

Opbouw

  • Vul de tartelettes met de citruscurd.
  • Verdeel hier de meringue over en brand dit af met een crème bruleebrander.
  • Decoreer de tartelettes met rasp van de grapefruit en de pompelmoes.

Ook lekker met grapefruit:

Sinaasappeltaart met witte chocolade en karamel

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.