E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zo maak je zelf hummus én pitabroodjes

Hummus is heerlijk, gezond en ook nog eens perfect om mee te borrelen. Dip er een zelfgemaakt pitabroodje in of maak een hummus board.

Hummus

Hummus is tegenwoordig niet meer weg te denken bij een lunch, ontbijt, lunch of borrel. Het smeersel is er in verschillende smaken en wordt vaak gemaakt op basis van kikkererwten. We geven je een aantal lekkere suggesties.

Hoemoes of hummus? hummus

Het blijft lastig: want is het nou met een oe of een u? Fabrikanten maken het niet gemakkelijker, want de termen worden steeds vaker door elkaar gebruikt. Volgens Het Groene Boekje (het overzicht van de officiële woorden van de Nederlandse taal) is het toch echt hummus. Hoemoes is de ‘vernederlandste’ versie.

Basisrecept hummus

Je kunt met hummus alle kanten op: maak een variant met bietjes, paprika, kerrie, tomaat, pompoen of pesto. We geven je het basisrecept voor het maken van hummus (recept via MAX Vandaag). Het fijne is dat je met hummus lekker kunt experimenteren met de smaken en dus echt kan maken wat je zelf lekker vindt.

Dit heb je nodig:

  • 1 blik kikkererwten
  • 1 teen knoflook
  • 3 eetlepels sesampasta (tahin)
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel komijn
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Zo maak je het:

  • Laat de kikkererwten uitlekken.
  • Doe alle ingrediënten in een mixer en voeg vervolgens beetje bij beetje 3 tot 4 eetlepels olijfolie toe.
  • Mix tot de hummus mooi glad is.
  • Als de hummus wat dik of klonterig blijft kun je wat extra olijfolie of water toevoegen om het mengsel dunner te laten worden.

Zelf pitabroodjes maken

Heerlijk om mee te dippen in de hummus. Met dit recept maak je ze zelf.

Dit heb je nodig:

  • 300 gram bloem
  • 20 gram verse gist
  • 10 gram zout
  • 100 gram water
  • nigellazaad

Zo maak je het:

  • Doe bloem, gist en zout in een kom.
  • Schenk water er bij en kneed tot een samenhangend deeg ontstaat.
  • Stort op de werkbank en kneed soepel en stevig.
  • Laat 30 minuten rijzen onder een vochtige theedoek en op een warme plek.
  • Kneed nog eens goed door en vorm vervolgens bloembladeren van het deeg.
  • Leg op een beklede bakplaat.
  • Laat opnieuw 10 minuten rijzen.
  • Bestrijk de blaadjes met geklutst ei en strooi nigella zaad eroverheen.
  • Bak in 15 minuten gaar in de hete oven.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen.

Hummus board

We schreven al eerder over een butter board. Een borrelplank, maar dan met boter erop. En dat kun je natuurlijk ook maken met hummus. Smeer hummus op een plank en leg er allemaal lekkere snacks omheen, om erin te dippen. Wortels, stukjes komkommer of paprika. Gezond en lekker!

Hummus bowl

Tot slot kun je hummus ook prima als uitgebreide lunch of ’s avonds eten. Bijvoorbeeld in een hummus bowl. Vul een schaal met het smeersel in combinatie met andere lekkere ingrediënten. Falafel, komkommer, pitabroodjes, geroosterde groentes, losse kikkererwten. Een fijne, lichte maaltijd, extra fijn wanneer je niet zo lang in de keuken wilt staan voor warm eten.

Hoe gezond is hummus nou echt? Je leest het in dit artikel van MAX Vandaag.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.