Terug

12 dagen van kerst

Beth

Recept van
Beth

Moeilijk
(1) reviews

Ingrediënten

Cake

  • 300 gram boter
  • 500 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 200 gram kristalsuiker
  • 5 eieren
  • 1 theelepel vanillepasta
  • 375 gram tarwebloem
  • 0.5 theelepel bakpoeder
  • 230 gram melk
  • 130 gram pecannoten

Karamelbotercrème

  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 60 milliliter water
  • 80 milliliter slagroom
  • 1 theelepel vanillepasta
  • 0.5 theelepel zout
  • 160 gram gezouten boter
  • 200 gram poedersuiker

Baileys truffels

  • 75 gram ongezouten boter
  • 135 gram Pure chocolade, minimaal 75% cacao
  • 75 gram slagroom
  • 50 milliliter Baileys
  • 50 gram cacaopoeder

Gekarameliseerde pecannoten

  • 130 gram pecannoten
  • 15 gram boter
  • 50 gram suiker
  • 0.25 theelepel kaneel (gemalen)

Chocolade ganache

  • 250 milliliter slagroom
  • 2 eetlepels suiker
  • 200 gram pure chocolade

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 165˚C.
  • Vet drie springvormen in met een diameter van 20 centimeter.

Cake

  • Doe boter, bruine basterdsuiker en kristalsuiker in een kom en klop licht en luchtig.
  • Voeg een voor een de eieren al kloppend toe en blijf mengen tot alles goed gemengd is. Roer er als laatste de vanillepasta door.
  • Zeef bloem en bakpoeder en voeg 1/4 van de bloem en een scheutje melk toe aan het botermengsel. Roer goed door tot een egaal beslag. Herhaal tot ¾ van de bloem en alle melk in het beslag zitten.
  • Roer de noten door de overige bloem en vouw dit voorzichtig door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de drie bakblikken en bak ze 25 minuten in de oven.
  • Laat de cakes afkoelen op een rooster.

Karamelbotercrème

  • Laat suiker en water karamelliseren in een pan met dikke bodem: laat de suiker langzaam smelten, aan de kook komen en pruttelen tot het een mooie karamelkleur krijgt.
  • Haal de pan van het vuur, voeg slagroom, vanillepasta en zout toe. Roer goed door tot een egale karamelsaus.
  • Klop in een mixer de boter en poedersuiker luchtig.
  • Voeg vervolgens karamel toe en meng tot een egale botercrème.
  • Doe in een spuitzak.

Baileys truffels

  • Doe boter en chocolade in een kom en smelt au bain-marie.
  • Zodra chocolade en boter gesmolten zijn, haal de pan van het vuur en voeg slagroom en baileys toe.
  • Klop het mengsel tot een egale massa en laat een uur opstijven in de vriezer.
  • Haal uit de koeling, draai 12 kleine truffels en rol deze door cacaopoeder.
  • Zet weg in de koelkast tot gebruik.

Gekarameliseerde pecannoten

  • Doe pecannoten, boter, suiker en kaneel in een koekenpan en zet op middelhoog vuur.
  • Laat boter en suiker smelten en haal de pan van het vuur zodra het een karamelkleur heeft.
  • Roer de pecannoten door de karamel, schenk het mengsel op een vel bakpapier en laat afkoelen.
  • Zodra het is afgekoeld, hak de noten in grove stukken.

Chocolade ganache

  • Doe slagroom en suiker in een pan en breng aan de kook.
  • Breek de chocolade in kleinere stukken en doe in een schaal.
  • Schenk de warme slagroom over de chocolade. Wacht rustig tot de chocolade is gesmolten en klop het vervolgens tot een egale, glanzende crème. Laat afkoelen.

Samenstellen

  • Leg een cake op de werkbank en spuit hier een laag botercrème op. Bedek met een laagje gekarameliseerde pecannoten.
  • Bedek met een laag cake en spuit ook hier een laag botercrème en laag gekarameliseerde pecannoten op. Dek af met de derde cake.
  • Bedek de volledige taart met een laagje botercrème en smeer af met chocolade ganache.
  • Decoreer met de truffels.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.