E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Advent Kers-boom

De smaak en geur van speculaas is onlosmakelijk verbonden met de feestelijke decembermaand. De kersensoezen maken het plaatje helemaal af!

Ahmed

Recept van
Ahmed

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Craquelin

  • 165 gram bloem
  • 140 gram fijne rietsuiker
  • 120 gram boter
  • 25 gram water

Soezen

  • 150 gram bloem
  • 5 stuks eieren
  • 125 gram volle melk
  • 125 gram boter

Speculaasboom

  • 300 gram bloem
  • 15 gram bakpoeder
  • 15 gram speculaaskruiden
  • 150 gram rietsuiker
  • 150 gram boter
  • 5 gram zout
  • 75 gram water

Kersenglazuur

  • 300 gram fijne rietsuiker
  • 2 theelepels agar poeder
  • 250 gram diepvries kersen
  • 20 gram citroensap

Vanille banketbakkersroom

  • 60 gram bloem
  • 110 gram fijne rietsuiker
  • 530 gram melk
  • 110 gram eigeel
  • 1 vanillestokje (merg)
  • 190 gram boter
  • 120 gram slagroom

Karamel

  • 200 gram feuilletine
  • 60 gram glucose

Gekleurd glazuur

  • 100 gram poedersuiker
  • 4 druppels groene kleurstof
  • 4 druppels rode kleurstof
  • 1 eiwit

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine
  • Staafmixer
  • Handmixer
  • Suikerthermometer
  • Platte deeghaak
  • Deegroller
  • Pan met dikke bodem ø 20 centimeter
  • Bakpapier
  • Siliconenbakmat
  • Liniaal
  • Spuitzak
  • Spuitmond 10 (gekarteld) 5 en 18 (glad)
  • Spatel
  • Kwast
  • Zeef

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.

Craquelin

  • Voeg de suiker en de boter aan de keukenmachine toe en meng met de platte deeghaak.
  • Voeg vervolgens bloem en 25 gram water toe en meng tot een glad deeg.
  • Rol het deeg uit met de deegroller tot een plak van 2 millimeter dik en leg 15 minuten in de koelkast om op te stijven.
  • Snijd het deeg vlak voor het bakken in rondjes met een diameter van 4 centimeter.

Soezen

  • Verhit een pan met 125 gram water, melk, boter en zout en breng aan de kook.
  • Haal, zodra het mengsel kookt, de pan van het vuur en voeg al roerend met een spatel de bloem toe.
  • Verhit het bloemmengsel opnieuw en roer totdat er een dun laagje van het deeg aan de bodem van de pan blijft plakken.
  • Haal het deeg uit de pan, plaats het in de keukenmachine met platte deeghaak en zet deze op de laagste stand aan.
  • Voeg vervolgens 1 voor 1 de eieren toe en wacht tussendoor tot het ei volledig in het deeg is opgenomen. Breek het vijfde ei in een kopje en roer los met een vork. Voeg de helft van het ei aan het beslag toe en controleer het beslag op stevigheid.
  • Voeg, indien het beslag te stevig is, de andere helft van het ei toe.
  • Bestuif vervolgens een laagje bloem over de bakplaat en schep het soezenbeslag in de spuitzak met ronde spuitmond (18).
  • Spuit gelijke rondjes met een diameter van 4 centimeter en leg er vervolgens een craquelin op.
  • Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven en verlaag de temperatuur naar 170 graden.
  • Bak de soezen in 30-40 minuten gaar en open na 20 minuten voorzichtig de oven om stoom te laten ontsnappen. Op die manier ontstaan er geen scheurtjes in de soezen.

Speculaasboom

  • Voeg alle ingrediënten aan de keukenmachine toe en mix kort tot er een zanddeeg ontstaat.
  • Rol het deeg met een deegroller uit tot een plak met een dikte van ongeveer 3 millimeter en snijd de plak vervolgens in 2 gelijke driehoeken.
  • Snijd bij de ene driehoek van de bovenkant tot net onder het midden een strook deeg met een breedte van 5 millimeter uit. Snijd bij de andere driehoek een strook van de onderkant tot net iets boven het midden uit. De driehoeken zijn nu zo ingesneden dat ze na het bakken in elkaar passen en een kerstboom vormen.
  • Bak het speculaasdeeg vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat 25-30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven en draai de temperatuur naar 160 graden.

Kersenglazuur

  • Breng alle ingrediënten samen met 100 gram water in een pan aan de kook. Pureer het mengsel voorzichtig met een staafmixer en haal door een zeef.
  • Controleer of het glazuur de juiste consistentie heeft en voeg, indien het te vloeibaar is, een beetje agar poeder toe. Breng weer opnieuw aan de kook en laat iets afkoelen.
  • Doop de bovenkant van de soezen in de kersenglazuur.

Vanille banketbakkersroom

  • Verhit de melk met het vanillemerg in een pan.
  • Klop ondertussen het eigeel en voeg een scheutje warme melk toe.
  • Voeg bloem aan het eigeel toe en klop tot een gladde massa.
  • Voeg vervolgens het bloemmengsel bij de warme melk in de pan en klop nogmaals tot een glad geheel.
  • Breng al roerend met een garde het mengsel aan de kook en voeg de boter toe.
  • Klop voor de laatste keer met de handmixer door en koel de pan terug in een bak met ijskoud water.
  • Dek de banketbakkersroom af met huishoudfolie zodat er geen filmlaagje op de room ontstaat.
  • Klop in de tussentijd de slagroom stijf en spatel door de banketbakkersroom.
  • Voeg de banketbakkersroom aan de spuitzak met spuitmond 5 toe en vul de soezen.

Karamel

  • Zet 2 pannen klaar en vul er een met koud water. Deze wordt gebruikt om de karamel zo snel mogelijk af te koelen.
  • Voeg de suiker en de glucose samen met 70 gram water aan de andere pan toe en breng aan de kook. Verhit dit mengsel tot 158-160 graden en zet de pan voorzichtig in de pan met water.

Gekleurd glazuur

  • Meng de poedersuiker met zo min mogelijk eiwit tot een dik en taai glanzend papje.
  • Verdeel het glazuur over drie bakjes en breng 2 bakjes op kleur met een 1-4 druppels rode en groene kleurstof.
  • Vouw van bakpapier 3 puntzakjes en vul deze met het glazuur.
  • Spuit met het witte glazuur sneeuw langs de zijkant van de boom. Teken met het groene glazuur de takken en schrijf met het rode glazuur de dagen boven de soezen.

Afwerken/decoratie

  • Doop voorzichtig de bodem van de soezen in de karamel en plak de soezen op de kerstboom.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.