E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Appelroosjes

Deze taartjes zijn niet alleen verrukkelijk, ze zien er ook nog eens kunstig uit dankzij de appelbloemen. Hoe netter je werkt, hoe mooier het resultaat.

Koekjes
Goed te doen
(43) reviews

Ingrediënten

Amandelboterdeeg

  • 100 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 1 ei
  • 60 gram amandelpoeder
  • snufje zout
  • 45 gram witte basterdsuiker
  • 1 theelepel citroen (rasp)
  • 200 gram bloem

Gele room

  • 200 gram melk
  • 0.25 vanillestokje
  • 20 gram suiker
  • 20 gram roompoeder

Abrikozenjam

  • 50 gram abrikozenpulp
  • 50 gram suiker

Zoete bouillon

  • 250 milliliter water
  • 1 kaneelstokje
  • 1 vanillestokje
  • scheutje calvados
  • suiker naar smaak
  • scheutje citroensap

Vulling en decoratie

  • 3 Jonagold appels
  • 3 abrikozen
  • 1 eetlepel sinaasappelrasp
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 1 eetlepel kaneelsuiker
  • 100 gram amandelspijs
  • 6 plakjes amandelcake
  • 1 eetlepel pistache (fijngehakt)

Bereidingswijze

Benodigdheden

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Folie
  • Mandoline
  • Steelpan
  • 6 Bakringen met gaatjes van ø 7 centimeter
  • Ronde deeguitsteker van ø 7 centimeter
  • Deegroller
  • Spuitzak
  • Appelboor

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Vet de taartringen in.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Amandelboterdeeg

  • Mix de boter met het ei, amandelpoeder, zout, basterdsuiker en citroenrasp kort tot alle ingrediënten goed zijn gemengd.
  • Voeg de bloem toe en mix op middelmatige snelheid tot een samenhangend deeg.
  • Haal het deeg uit de kom en kneed het nog kort met de hand door.
  • Verpak het deeg in folie en laat tenminste een half uur rusten in de koelkast.
  • Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkblad uit.
  • Steek met de uitsteker 6 bodempjes uit het deeg.
  • Snijd dunne stroken van het deeg die even breed zijn als de hoogte van je taartringen.
  • Fonceer de taartringen. Druk het deeg met je vingers in de hoeken en snijd het overtollige deeg weg met een mesje. Probeer het deeg zou koud mogelijk te houden.
  • Zet eventueel de gefonceerde taartringen in de koeling tot gebruik.

Gele room

  • Snijd het vanillestokje doormidden en schraap het merg eruit.
  • Klop het poeder met een scheutje melk tot een custardpapje.
  • Verwarm de overige melk met de vanille en de suiker.
  • Voeg een scheut warme melk toe aan het custardpapje en roer goed door.
  • Schenk alles terug in de pan, breng aan de kook en laat inkoken tot dikke room.
  • Stort op een platte schaal, dek af met folie en laat afkoelen in de koelkast tot gebruik.

Abrikozenjam

  • Verwarm de abrikozenpulp met de suiker.
  • Laat een aantal minuten doorkoken tot het de structuur van jam krijgt. Blijf tussendoor roeren.
  • Laat afkoelen tot gebruik.

Zoete bouillon

  • Verwarm alle ingrediënten in een pannetje.
  • Laat even pruttelen, zet het vuur daarna uit en laat intrekken tot gebruik.

Vulling en decoratie

  • Schil 1 appel en verwijder het klokhuis.
  • Snijd in kleine blokjes van circa 1,5 centimeter.
  • Snijd de abrikozen in kleine stukjes.
  • Meng de appel met de abrikozen, sinaasappelrasp, rozijnen en het kaneelsuiker.
  • Verkruimel de amandelspijs en mix het met de helft van de gele room tot er geen klontjes meer in zitten.
  • Schep de amandelroom in een spuitzak.
  • Steek met de deeguitsteker 6 cirkels uit de amandelcake.

Opbouw 1

  • Pak je gefonceerde bakringen erbij.
  • Leg de amandelcake cirkeltjes erin en druk ze een klein beetje aan.
  • Spuit er een laagje amandelroom op.
  • Verdeel hierover een beetje van het appelmengsel en druk aan.
  • Bak de taartjes in 20 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat afkoelen op een rek.

Appelroosjes

  • Was de overige 2 appels.
  • Verwijder het klokhuis.
  • Leg de appels op hun zijkant en snijd ze in flinterdunne plakjes met de mandoline.
  • Doe de plakjes in de zoete bouillon en laat ze 8 minuten op laag vuur zacht worden.
  • Leg 12 plakjes verticaal, half overlappend, in een lange rij naast elkaar.
  • Rol de appels op.
  • Snijd het rolletje doormidden, zodat je 2 appelroosjes krijgt.
  • Herhaal dit nog 2 keer.

Opbouw 2

  • Pak je afgekoelde taartjes erbij.
  • Spuit een toef gele room in het midden.
  • Zet de appelroosjes op de taartjes.
  • Bestrijk ze met een beetje abrikozenjam.
  • Bestrooi met wat fijngehakte pistachenootjes.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.