E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bloemenliefde

Hoewel de binnenkant van deze taart niet heel bloemig is, maakt de artistieke buitenkant het tot een mooi bloemenspektakel. Pauline bekleedt haar citroen-maanzaad taart met een laagje fondant waarover ze een mooi bloemenpatroon schildert. De eetbare verf maakt ze van wodka gemengd met keurstof. Leuke techniek om eens uit te proberen.

Pauline

Recept van
Pauline

Taart
(24) reviews

Ingrediënten

Citroen maanzaad biscuit

  • 386 gram eiwit
  • 282 gram suiker
  • 258 gram eidooier
  • 21 gram maïzena
  • 270 gram patentbloem
  • snuf zout
  • 3 citroenen (rasp)
  • 20 gram maanzaad

Lemoncurd

  • 125 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 2 citroenen
  • 1 limoen
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 2 gelatine blaadjes

Roomkaas

  • 300 gram roomkaas
  • 250 gram slagroom (koud)
  • 60 gram fijne kristalsuiker
  • 1 zakje slagroomversteviger

Swiss meringue botercrème

  • 6 eiwitten
  • 320 gram suiker
  • 500 gram roomboter
  • snuf zout
  • 2 theelepels vanille-extract

Paper bloem

  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 1 eetlepel maïzena
  • 60 milliliter citroensap
  • 60 milliliter water

Opbouw

  • kleurstoffen
  • Wodka
  • 1200 gram wit fondant
  • wafer paper
  • crisco

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Springvorm van ø 20 centimeter (2x)
  • Springvorm van ø 15 centimeter (2x)
  • Taartrooster
  • Rasp
  • Satéprikkers
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Paletmes
  • Blad uitsteker
  • Penselen
  • Crisco
  • Gasbrander
  • Thermometer
  • Deegroller
  • Handmixer

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet de springvorm(en) van ø 20 en ø 15 centimeter in en bekleed ze met bakpapier.
  • Week de gelatine in koud water.

Citroen maanzaad biscuit

  • Klop de eiwitten met de suiker luchtig.
  • Klop de dooiers los.
  • Spatel de dooiers voorzichtig door het opgeklopte eiwit.
  • Zeef de bloem met de maïzena en het zout en spatel door het beslag.
  • Spatel de citroenrasp en maanzaad door het beslag.
  • Giet 220 gram beslag in de ø 15 centimeter springvorm(en).
  • Giet 392 gram beslag in de ø 20 centimeter springvorm(en).
  • Bak de kleine biscuits ongeveer 25 minuten en de grote biscuits ongeveer 30 minuten.

Lemoncurd

  • Rasp de citroenen en limoen en knijp ze uit.
  • Verwarm de boter, suiker, citroen en limoensap en -rasp tot de boter gesmolten is.
  • Haal van de au bain-marie en voeg de eieren en eidooier toe. Roer goed door.
  • Plaats terug op de au bain-marie en blijf roeren tot het indikt. Tot 80 graden.
  • Haal van het vuur en roer de uitgeknepen gelatineblaadjes erdoor.
  • Haal door een zeef.

Roomkaas

  • Klop de roomkaas, slagroom, suiker en slagroomversteviger luchtig.
  • Zet in de koelkast om op te stijven.

Swiss meringue botercrème

  • Klop de eiwitten met het zout au bain-marie op.
  • Voeg de suiker toe.
  • Klop tot de suiker is opgelost.
  • Haal van de au bain-marie en klop op tot een stevige meringue.
  • Voeg beetje bij beetje de boter toe.
  • Voeg het vanille-extract toe.
  • Klop nog even stevig door.

Paper bloem

  • Meng alle ingrediënten voor de piping gel in een pannetje en laat ze binden.
  • Maak van fondant een bolletje.
  • Knip grote en kleine rondjes uit het wafer paper, knip ze tot halverwege in.
  • Meng de wodka met rode kleurstof.
  • Verf hiermee de rondjes rood en laat even drogen.
  • Smeer de rondjes in met een beetje piping gel.
  • Vouw de papiertjes bij de knip een stukje over elkaar en plak ze vast.
  • Je hebt nu een soort hoedje.
  • Laat ze zo drogen.
  • Plak de gedroogde blaadjes wafer paper over het fondant balletje.
  • Begin met de grootste en eindig met de kleinere rondjes.
  • Maak zoveel blaadjes als je wilt en ga door tot je een mooie bloem hebt gemaakt.

Opbouw

  • Snijd de biscuits horizontaal doormidden.
  • Spuit met de botercrème een dijkje op de buitenrand van de onderste grote cake.
  • Vul op met een laag lemoncurd.
  • Leg hier een plak biscuit op.
  • Spuit weer een dijkje en vul dit met de roomkaas.
  • Sluit af met een plak biscuit.
  • Herhaal bovenstaande stappen voor de kleine cakes.
  • Strijk beide taarten af met de botercrème en laat opstijven in de koelkast.
  • Verdeel de fondant in een deel van 700 gram en een deel van 500 gram.
  • Rol beide fondants met behulp van de crisco dun uit.
  • Vouw de grote plak over de grote taart.
  • Vouw de kleine plak over de kleine taart.
  • Steek dowels in de grote taart.
  • Plaats de kleine taart er bovenop.
  • Meng wat kleurstof met wodka om een soort waterverf te krijgen.
  • Schilder hier bloemen mee op je taart.
  • Plaats de grote paper bloem bovenop de taart.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.