Terug

Charlotte Russe van Robèrt

Deze Charlotte Russe is een prachtig gebakje van zacht lepelbiscuit met een frisse frambozenvulling. Hoe zorg je ervoor dat de vulling stevig genoeg is? Dit recept van Robèrt vertelt het je.

Moeilijk
(45) reviews

Ingrediënten

Lepelbiscuit

  • 150 gram eiwit
  • 110 gram suiker
  • 120 gram eidooier
  • 105 gram patentbloem (gezeefd)
  • fijne kristalsuiker
  • 20 gram custardpoeder

Vulling

  • 200 gram slagroom
  • 50 gram suiker
  • 300 gram melk
  • 30 gram custardpoeder
  • 0.5 stuk vanillestokje
  • 6 gram gelatine, geweekt in koud water
  • frambozensiroop

Opbouw

  • 2 bakje(s) frambozen
  • frambozen confiture
  • poedersuiker
  • rasp van een limoen
  • Atsina cress

Bereidingswijze

Benodigdheden

  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Potlood
  • Liniaal
  • Zeef
  • Spuitzak
  • Rond spuitmondje 12
  • Taartring van ø 15 centimeter
  • Taartkarton van ø 16 centimeter
  • Rol acetaatfolie
  • Lint

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Week de gelatine in ruim koud water.
  • Leg een spuitzak met spuitmondje 12 klaar.
  • Teken op de bovenste helft van een bakpapier 2 horizontale lijnen met 10 centimeter afstand ertussen. Herhaal op de onderste helft en draai het bakpapier om, zodat de lijnen zichtbaar blijven, maar niet meer af kunnen geven.

Lepelbiscuit

  • Klop de eiwitten los en luchtig in de keukenmachine.
  • Voeg de suiker toe en klop de eiwitten volledig luchtig en stijf.
  • Klop de eierdooiers los en spatel met de hand in één keer door de opgeklopte eiwitten.
  • Zeef de bloem en het custardpoeder en spatel ze in één keer door de eieren tot een homogeen beslag (familie maken).
  • Spuit nu op de ene kant van de bakplaat, het liefst aan één stuk, een lange zigzagbaan met het lepelbiscuit. Houd de getekende lijnen aan als leidraad.
  • Spuit op de andere helft twee cirkels van ø 10 – 12 centimeter.
  • Bestrooi het beslag met fijne kristalsuiker.
  • Bak de biscuit in circa 10 – 12 minuten gaar.
  • Haal het biscuit direct van de bakplaat. Draai het om en trek voorzichtig het bakpapier los.
  • Laat volledig afkoelen.

Vulling

  • Klop de slagroom lobbig (yoghurtdikte) met 20 gram suiker.
  • Breng op smaak met een scheut frambozensiroop of likeur. Zet koel weg tot gebruik.
  • Maak een papje van 30 gram suiker, custardpoeder en een scheut melk.
  • Snijd het vanillestokje open en voeg zowel het merg als het stokje toe aan de resterende melk en breng aan de kook.
  • Neem de pan van het vuur en voeg een klein beetje warme melk toe aan het custardpapje.
  • Roer goed door en voeg al roerende de rest van de melk toe.
  • Giet alles terug in de pan, plaats de pan weer op het vuur en laat de room al roerende een paar minuten doorkoken.
  • Giet de room uit op een plaatje en dek af met folie.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop de afgekoelde room los in de keukenmachine.
  • Verwarm de gelatine met een beetje aanhangend vocht.
  • Giet de gelatine bij de room terwijl je rustig doormixt.
  • Spatel tot slot rustig de frambozenroom erdoorheen totdat alles is gemengd.
  • Zet koel weg tot gebruik.

Opbouw Charlotte Russe

  • Snijd de baan van het lepelbiscuit in de lengte doormidden.
  • Zet de ring van ø 15 centimeter op een taartkarton en bekleed de binnenkant met acetaatfolie.
  • Bekleed de zijkanten van de ring met de zigzagbaan van lepelbiscuit, met de snijkant naar onder en de gebakken kant naar buiten.
  • Tip: je bereikt een strak resultaat als de baan iets op spanning staat, dus eigenlijk moet hij nét iets te lang zijn
  • Leg één van de biscuit cirkels onder in de ring als bodem, met de gebakken kant naar beneden.
  • Doe de frambozenroom in de spuitzak.
  • Vul de vorm tot ongeveer halverwege met de frambozenroom.
  • Verdeel er royaal verse frambozen over en vul de vorm dan bijna af met de rest van de frambozenroom.
  • Strijk glad af.
  • Besmeer de tweede biscuit cirkel royaal met de frambozenconfituur.
  • Leg met de besmeerde kant naar boven op de frambozenroom. Druk zachtjes aan.
  • Decoreer de taart met frambozen en bestuif de zijkanten van de charlotte met poedersuiker.
  • Maak af met frisse rasp van een limoen en atsina cress.
  • Laat de taart opstijven in de koelkast.
  • Los de Charlotte uit de vorm en presenteer met een mooi lint eromheen.

Op zoek naar variatie?

Recept voor Charlotte met chocolademousse

Recept voor Bramen Cheesecake Charlotte

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.