Terug

Bramen Cheesecake Charlotte

Gebaseerd op een klassieke sponscake, maar deze Charlotte-Russe is gevuld met een bramenmousse met roomkaas. Om je lange vingers bij op te eten.

Menno

Recept van
Menno

Taart
Expert
(22) reviews

Ingrediënten

Lange vingers

  • 3 eieren
  • 90 gram fijne kristalsuiker
  • 0.5 theelepel zout
  • 80 gram tarwebloem
  • 10 gram maïzena

Sponscake

  • 2 eieren
  • 110 gram fijne kristalsuiker
  • mespuntje zout
  • 145 gram tarwebloem
  • 18 milliliter volle melk
  • 18 milliliter zonnebloemolie
  • 1 theelepel vanille-extract

Bramenmousse

  • koud water
  • 6 gelatine blaadjes
  • 250 milliliter slagroom
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 175 gram verse bramen
  • scheutje water
  • 250 gram roomkaas

Samenstellen

  • 250 gram verse bramen
  • lint
  • verse munt
  • Crème de cassis (zwarte bessenlikeur)

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Leg een Charlotte vorm en springvorm klaar. De springvorm moet net een maatje kleiner zijn dan de Charlotte vorm. Vet de springvorm in en bestuif met bloem.
  • Leg spuitzakken klaar.

Lange vingers

  • Split de eieren en zorg ervoor dat het eiwit helemaal schoon is.
  • Klop eidooiers met 40 gram suiker wit en romig.
  • Klop in een andere kom eiwitten stijf met het zout.
  • Zodra het eiwit schuimig is, voeg de resterende 50 gram suiker toe en blijf kloppen tot de suiker is opgelost.
  • Meng voorzichtig de eiwitten door de eidooiers tot een massa.
  • Spatel voorzichtig bloem en maïzena er door en blijf roeren tot het een gladde massa is.
  • Doe het deeg in een spuitzak.
  • Spuit met een glad spuitmondje het deeg in strepen van 10 centimeter lang op de beklede bakplaat.
  • Bestrooi het deeg met suiker en bak 10-15 minuten in de oven.
  • Laat de lange vingers na baktijd afkoelen op een rooster.
  • Laat de oven aan staan.

Sponscake

  • Doe eieren, suiker en zout in een mengkom en klop met een mixer ongeveer 5 minuten door totdat de eieren in volume zijn toegenomen en wit zijn geworden.
  • Spatel voorzichtig de bloem er doorheen.
  • Meng in een andere kom melk, olie en vanille-extract.
  • Voeg wat van het ei-bloemmengsel toe en meng goed door elkaar.
  • Giet dit vervolgens bij het ei-bloemmengsel en vouw het er doorheen tot het volledig gemengd is.
  • Giet het beslag in de springvorm en bak de cake circa 35 minuten in de hete oven.

Bramenmousse

  • Week de gelatineblaadjes in koud water.
  • Klop de slagroom en basterdsuiker lobbig en zet koel weg.
  • Pureer de bramen met een klein scheutje water, doe in een pannetje en breng tegen de kook aan. Haal de pan van het vuur.
  • Voeg de uitknepen blaadjes gelatine toe en meng tot deze opgelost zijn.
  • Laat de bramenpuree afkoelen.
  • Klop de roomkaas zacht en voeg de afgekoelde bramenpuree toe.
  • Meng tot een egaal mengsel.
  • Spatel voorzichtig door de lobbige slagroom.
  • Zet koel tot gebruik.

Samenstellen

  • Bekleed de Charlotte vorm met plasticfolie.
  • Besprenkel de niet gesuikerde kant van de lange vingers licht met wat crème de cassis.
  • Zet de lange vingers tegen elkaar aan tegen de wand van de Charlotte vorm. Zet de gesuikerde kant tegen de wand van de vorm.
  • Snijd de sponscake in drie lagen.
  • Schep 1/3 deel van de bramenmousse in de vorm en leg hier een deel van de verse bramen op. Bewaar wat bramen voor de garnering.
  • Leg hier een cakelaag op en besprenkel met crème de cassis.
  • Herhaal tot de cakelagen op zijn.
  • Zet de Charlotte in de koeling en laat minimaal 3 uur opstijven.
  • Stort de Charlotte op een bord.
  • Garneer de Charlotte met verse bramen en muntblaadjes.
  • Strik eventueel een lint om de lange vingers.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.