E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Macaronde Mélange

Deze onweerstaanbare macarontaart wil je zeker eens proberen. De taart bestaat uit chocoladecake, citroen-kardemon cake en passievruchtvulling. De buitenkant van de taart is afgesmeerd met bosbessen meringue en gedecoreerd met gevulde macarons.

Dennis

Recept van
Dennis

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Cakebeslag

  • 700 gram bloem
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 1,5 theelepel baking soda
  • 2 theelepels zout
  • 700 gram kristalsuiker
  • 7 eieren
  • 525 milliliter karnemelk
  • 350 milliliter olijfolie
  • Merg van 2 vanillestokjes

Chocoladecake

  • Iets meer dan de helft van het cakebeslag
  • 70 gram cacaopoeder
  • 100 gram pure chocolade
  • 2 eetlepels instant koffiepoeder

Citroen-kardemoncake

  • Iets minder dan de helft van het cakebeslag
  • Rasp en sap van 2 citroenen
  • 2 theelepels gemalen kardemon

Zwarte bessen meringue 

  • 6 eiwitten
  • 350 gram fijne kristalsuiker
  • 80 gram glucosesiroop
  • 100 milliliter zwarte bessensap 
  • 5 gram zout
  • 1 citroen

Passievruchtvulling

  • 330 gram passievruchtenpulp
  • 2 citroenen
  • 330 gram fijne kristalsuiker
  • 210 gram ongezouten roomboter
  • 5 eidooiers
  • 20 gram maïzena
  • 3 gelatineblaadjes

Chocolade macarons

  • 200 gram poedersuiker
  • 200 gram amandelpoeder
  • 16 gram cacaopoeder
  • 148 gram eiwit
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram water

Ganache

  • 225 gram melkchocolade
  • 225 gram pure chocolade
  • 250 milliliter slagroom
  • 100 milliliter passievruchtpulp
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 0,25 theelepel versgemalen zwarte peper

Decoratie

  • Eetbare paarse bloemen
  • 6 verse passievruchten 

Bereidingswijze

macaronde melange - macarontaartEen macarontaart met twee gezichten. De ene kant is mooi afgesmeerd met zwarte bessen meringue en op de andere kant vind je heerlijke chocolade macarons! De perfecte taart voor nog een stukje.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Draaiplateau 
  • 2 springvormen met een diameter van 20 centimeter
  • 3 springvormen met een diameter van 15 centimeter
  • Spuitzakken
  • Ronde spuitmond 
  • Kommen
  • Steelpan
  • Garde
  • Bakpapier
  • Zeef
  • Rooster

Voorbereiding voor de macarontaart

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Vet de springvormen in en bekleed ze met bakpapier.
  • Week de gelatineblaadjes in een bakje met koud water.

Passievruchtvulling

  • Verwarm de passievruchtpulp, citroensap en de suiker in een steelpan tot de suiker volledig is opgelost.
  • Meng de eidooiers met de maïzena in een kom tot een glad geheel.
  • Voeg een beetje passievruchtmengsel toe aan het eidooiermengsel en meng dit goed door.
  • Voeg het mengsel toe aan het overige passievruchtmengsel.
  • Blijf 10 minuten roeren op middelhoog vuur, tot het mengsel dikker is geworden.
  • Haal de steelpan van het vuur en voeg de gelatine toe.
  • Laat het mengsel een beetje afkoelen en roer vervolgens de boter door het mengsel.
  • Blijf roeren tot de boter volledig is gesmolten.
  • Laat de passievruchtvulling afkoelen in de koelkast tot de opbouw van de macarontaart.

Cakebeslag

  • Zeef de bloem, bakpoeder, baking soda en de theelepels zout boven een kom.
  • Meng de suiker, eieren, karnemelk, olijfolie en het merg van 2 vanillestokjes in een kom tot een glad geheel.
  • Voeg de droge ingrediënten beetje bij beetje toe aan het mengsel en roer dit tot een glad beslag.

Citroen-kardemomcake

  • Haal iets minder dan de helft van het cakebeslag uit de kom en doe dit in een andere kom.
  • Meng hier citroensap, citroenrasp en de kardemon goed doorheen.
  • Verdeel het beslag over 3 springvormen met een diameter van 15 centimeter. 
  • Bak de citroen-kardemon cakes gaar in 40 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal de cakes uit de oven, laat ze 10 minuten afkoelen, haal ze vervolgens uit de springvorm.

Chocoladecake

  • Smelt de pure chocolade au bain-marie. 
  • Voeg de cacaopoeder, 2 eetlepels oploskoffie en de gesmolten chocolade toe aan het overgebleven beslag en meng goed door.
  • Verdeel het beslag over 2 springvormen met een diameter van 20 centimeter. 
  • Bak de chocoladecakes gaar in 40 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Haal de cakes uit de oven, laat ze 10 minuten afkoelen, haal ze vervolgens uit de springvorm.
  • Laat de cakes volledig afkoelen voor de opbouw van de macarontaart.

Zwarte bessen meringue

  • Verwarm de eiwitten, bessensap, suiker, zout, citroensap en de glucosesiroop au bain-marie tot 65 graden. 
  • Doe het mengsel in een kom en mix dit tot stijve pieken.

Ganache

  • Breng de slagroom aan de kook.
  • Doe de pure en melkchocolade in een kom en giet daar de hete slagroom overheen. Laat het 2 tot 3 minuten rusten.
  • Roer het mengsel door tot de chocolade volledig gesmolten is.
  • Voeg dan zwarte peper toe, roer dit goed door en proef of er nog meer peper bij moet.
  • Meng vervolgens de passievruchtpulp en boter door het mengsel tot er een gladde ganache is ontstaan.
  • Laat de ganache afkoelen tot kamertemperatuur.

Macarons

  • Zeef de poedersuiker, cacaopoeder en amandelpoeder boven een kom om een cacao broyage te maken.
  • Voeg hier de helft van de eiwitten aan toe, roer dit niet door.
  • Breng de suiker met het water in een steelpan aan de kook.
  • Klop de andere helft van de eiwitten tot zachte pieken als het suikerwater een temperatuur heeft van 115 graden.
  • Voeg het suikerwater langzaam toe aan de eiwitten als het een temperatuur heeft van 118 graden.
  • Klop dit 1 tot 2 minuten op een hoge stand op, zet de mixer op een lagere stand en laat het mengsel vervolgens afkoelen tot 50 graden.
  • Meng alle eiwitten bij de broyage met eiwitten en spatel dit voorzichtig door elkaar. Het mengsel is goed als het langzaam van de spatel afloopt.
  • Doe het beslag in een spuitzak en spuit de macarons op een bakpapier. Houd ongeveer 2 centimeter ruimte tussen de macarons.
  • Laat de macarons 30 minuten rusten op kamertemperatuur, tot ze een hard laagje hebben.
  • Bak de macarons gaar in 17 tot 18 minuten op 160 graden.

Opbouw van de macarontaart

  • Verdeel een laag passievruchtvulling over de eerste chocoladecake.
  • Leg daar de tweede chocoladecake bovenop.
  • Besmeer de twee lagen cake met zwarte bessen meringue.
  • Verdeel een laag passievruchtvulling over de eerste citroen-kardemon cake, leg daar de tweede cake bovenop, verdeel er een laag passievruchtvulling over en leg er vervolgens de laatste cake bovenop.
  • Besmeer de drie lagen cake met zwarte bessen meringue.
  • Vul de macarons met de ganache vulling.
  • Verdeel de macarons rondom de cake.
  • Decoreer de cake met eetbare bloemen en een doorgesneden passievrucht bovenop de cake.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 11 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.