E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Dark Romance

Niets zo spannend als deze romance... Vol karamel, fudge en ganache met cognac.

Marjolein

Recept van
Marjolein

Taart
(15) reviews

Ingrediënten

Zoet korstdeeg

  • 165 gram bloem
  • 50 gram poedersuiker
  • 1 snufje zout
  • 90 gram koude boter
  • 9 gram eidooier

Karamel

  • 50 gram boter
  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • 1 gram zout
  • 70 gram slagroom

Fudge

  • 160 gram gecondenseerde melk
  • 150 gram pure chocolade
  • 1 theelepel kaneel

Ganache

  • 200 gram pure chocolade
  • 300 gram slagroom
  • 10 gram poedersuiker
  • 10 milliliter cognac

Toplaag

  • 50 gram pure chocolade
  • 60 gram slagroom
  • 0.25 theelepel kaneel

Garnering

  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 150 gram rode marsepein

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven).
  • Leg een vel bakpapier op een bakplaat.

Speciale benodigdheden

  • Bakvorm in hartvorm
  • Folie
  • Eventueel uitstekers voor hartje en strik
  • Sjabloon voor decoratie met poedersuiker

Zoet korstdeeg

  • Snijd de boter in blokjes.
  • Meng alle ingrediënten in de kom van de keukenmachine en mix die tot een soepel deeg ontstaat.
  • Voeg eventueel een beetje koud water toe als het deeg nog wat droog voelt.
  • Rol het deeg uit ter grootte van de hartvorm.
  • Steek een hartvorm uit met behulp van de bakvorm.
  • Leg het hart op de beklede bakplaat met bakpapier en zet de bakvorm er overheen.
  • Bak het deeg in ca. 12 minuten lichtbruin, laat de bodem afkoelen op een rooster.

Karamel

  • Doe de boter in de steelpan en laat die op een klein pitje voorzichtig smelten.
  • Doe de slagroom in een ander pannetje, verwarm die op lage temperatuur.
  • Voeg de suiker toe aan de boter en laat die op matig vuur licht karamelliseren (af en toe roeren met pollepel – niet te vaak).
  • Haal het mengsel, wanneer het lichtbruin kleurt, van het vuur en giet in één keer de warme slagroom erbij, blijf goed doorroeren (eerst met de pollepel, daarna met de garde) tot er een gladde saus is ontstaan.
  • Giet die in een kom om hem te laten afkoelen.

Fudge

  • Doe de gecondenseerde melk, chocolade en kaneel in een pan en smelt het geheel op matige warmte. Blijf roeren tot alles goed gemengd is.
  • Haal de pan van de warmtebron en zet die even apart.
  • Maak de bakvorm schoon.
  • Leg de bodem van het zoete korstdeeg op een snijplank of plaat en zet de bakvorm er overheen.
  • Bedek de zijkant van de bakvorm met folie.
  • Bestrijk de bodem met karamel, houd 1 centimeter om de rand vrij.
  • Zet de bodem kort in de vriezer om stevig te laten worden.

Ganache

  • Smelt intussen de chocolade voor de ganache au bain-marie.
  • Doe de slagroom, poedersuiker en cognac in een kom en klop die met de handmixer op – niet helemaal stijf laten worden.

Samenstellen

  • Haal de bodem uit de vriezer en verdeel de fudge gelijkmatig over de karamel laag.
  • Giet de helft van de gesmolten chocolade bij de opgeklopte room en klop die even door met de handmixer.
  • Voeg de rest van de chocolade toe en klop kort door tot er een glad mengsel is ontstaan.
  • Verdeel het mengsel over de vorm en strijk glad (zet evt. nog even in de vriezer).

Toplaag

  • Verwarm de room met de chocolade en kaneel op een matig vuur. Blijf roeren tot een homogeen mengsel is ontstaan. Laat iets afkoelen. Verdeel dit voorzichtig over de hartvorm en strijk glad voor een gelijkmatige, strakke laag.
    • Zet de taart in de vriezer om op te stijven.

Garnering

  • Maak in de tussentijd de strik, lint en hartjes van marsepein.

Afwerking

  • Haal de taart uit de vriezer en verwijder vorm en folie.
  • Bestrooi hem met het voorgezeefde cacaopoeder.
  • Leg het sjabloon op de taart en bestrooi het met het voorgezeefde poedersuiker.
  • Verwijder voorzichtig het sjabloon.
  • Maak het helemaal af met het lint, de strik en de hartjes en verplaats de taart naar het glazen taartplateau.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.