Terug

De goede kant van de vijftig

Jaap

Recept van
Jaap

Makkelijk
(0) reviews

Ingrediënten

Speculaas

  • 2 eetlepels kaneel (gemalen)
  • 2 theelepels anijszaadpoeder
  • 1.5 theelepel gemalen witte peper
  • 1.5 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 2 theelepels kardemom (gemalen)
  • 0.5 theelepel nootmuskaat
  • 0.5 theelepel kruidnagel (gemalen)
  • 100 gram ongezouten boter
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel Bicarbonaat soda
  • 180 gram bloem
  • zout
  • volle melk

Amandelspijs

  • 200 gram blanke amandelen
  • 150 gram basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 citroen

Gekonfijte sinaasappel

  • 1 sinaasappel
  • 300 gram suiker
  • 300 milliliter water

Gekonfijte gember

  • 150 gram verse gember
  • 200 gram suiker
  • 200 milliliter water
  • zout

Gesuikerde amandelen

  • 50 gram blanke amandelen
  • 18 gram suiker
  • 5 milliliter water
  • 0.5 vanillestokje

Samenstellen en bakken

  • 20 gram boter
  • 1 ei

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Leg een bakplaat bekleed met bakpapier klaar.
  • Maak een Abrahamvorm met bakpapier of karton.

Speculaas

  • Maak het specerijenmengsel door alle kruiden te mengen in een bakje.
  • Klop boter en suiker tot een glad mengsel.
  • Voeg natriumbicarbonaat, 4 theelepels van het specerijenmengsel, bloem en 1/3 theelepel zout toe. Kneed tot een soepel deeg. Is het erg droog, voeg eventueel wat melk toe.
  • Wikkel in plasticfolie en laat rusten in de koelkast.

Amandelspijs

  • Maal de amandelen in de keukenmachine.
  • Rasp de citroen en pers het sap er uit.
  • Voeg suiker, eieren en 2 theelepels citroensap toe en maal opnieuw.
  • Voeg de citroenschil toe en maal de spijs goed door. Zet weg in een schaaltje.

Gekonfijte sinaasappel

  • Snijd de schil van de sinaasappel. Let daarbij op dat u alleen de oranje schil heeft, er moet geen wit randje aan zitten. Snijd de schillen in dunne reepjes.
  • Breng de schillen in een pannetje met water aan de kook. Giet af. Herhaal nog twee keer.
  • Breng dan de 300 milliliter water en suiker aan de kook, voeg de sinaasappelschillen toe en laat een uur koken tot de schillen glazig zien. Schep uit de siroop.
  • Laat drogen op een vel bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 160°C.

Gekonfijte gember

  • Schil de gember en snijd in flinterdunneplakjes. Weeg 50 gram af.
  • Breng de gember met water aan de kook en giet af door een zeef. Herhaal drie keer.
  • Breng de schillen dan met de 200 milliliter water, suiker en een snufje zout aan de kook. Laat ongeveer een half uur koken. Schep de gember uit de siroop.
  • Laat ze drogen op een vel bakpapier.

Gesuikerde amandelen

  • Rooster de amandelen in de warme oven. Laat afkoelen op een rooster.
  • Verhoog de oventemperatuur tot 170°C.
  • Breng het merg van het vanillestokje, suiker en water aan de kook en verwarm tot 116°C.
  • Voeg de amandelen toe en roer voortdurend tot de suiker kristalliseert en de amandelen er droog, wit en zanderig uitzien. Schep op een vel bakpapier.

Samenstellen en bakken

  • Haal het deeg uit de koeling en rol uit tot twee rechthoekige lappen.
  • Smelt de boter en bestrijk het hiermee.
  • Leg een van de lappen op een bakplaat en snijd de Abrahamvorm er uit.
  • Bedek het deeg met amandelspijs, houd de randjes vrij, en leg de tweede lap erop. Druk de randen goed aan en snijd overtollig deeg netjes af.
  • Klop het ei even los.
  • Bestrijk de Abraham met het ei, wacht vijftien minuten en bestrijk opnieuw.
  • Decoreer met sinaasappelschillen, gember en amandelen.
  • Bak de Abraham in ongeveer 25 minuten mooi bruin.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.