E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Dikke koek

Koekjesliefhebbers aller landen verzamel u! Meer koek dan cake deze taart, voor de echte liefhebber met heerlijke likeurcrèmetjes.

Nico

Recept van
Nico

Koekjes
(14) reviews

Ingrediënten

Koekjesdeeg (kruimeldeeg)

  • 400 gram roomboter
  • 215 gram basterdsuiker
  • 590 gram patentbloem
  • 40 gram citroenrasp
  • 7 gram zout
  • 35 milliliter ei

Banketbakkersroom

  • 500 milliliter volle melk
  • 100 gram kristalsuiker
  • 50 gram custard poeder
  • 50 milliliter ei
  • 1 vanillestokje

Koekjes assortiment

  • 20 gram kaneelpoeder
  • 125 gram amandelschaafsel
  • 125 gram gember gekonfijt
  • 125 gram kokosrasp
  • 250 gram kristalsuiker

Koffiesiroop

  • 200 gram suiker
  • 100 milliliter espresso
  • 60 gram glucosestroop
  • 75 gram amaretto

Crèmevulling

  • 200 gram mascarpone
  • 600 gram banketbakkersroom
  • 300 gram roomboter
  • 30 gram basterdsuiker

Samenstellen

  • 200 milliliter espresso koffie (naar smaak)
  • 100 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels kaneel (naar smaak)
  • 50 milliliter Amaretto likeur (naar smaak)
  • 50 milliliter Galliano likeur (naar smaak)

Bereidingswijze

Bakbenodigdheden

  • keukenmachine met toebehoren
  • bakplaat (liefst 4, dan kan alles tegelijkertijd in de oven)
  • bakpapier
  • handmixer
  • glaceermes
  • deegkrabber
  • spuitzak groot, 4x
  • 4 spuitmondjes
  • (kartel-)steker halve maan (of ander vormpje ter garnering)
  • rolstokje
  • liniaal 50 cm

Koekjesdeeg (kruimeldeeg)

  • Bereid de koekjes met de hand of machine met deeghaak.
  • Maak de boter soepel door deze even los te kloppen.
  • Voeg suiker, zout en citroenrasp toe.
  • Voeg ei toe.
  • Voeg de bloem toe, direct stoppen als het deeg klaar is.

Banketbakkersroom

  • Houd 50 milliliter melk apart.
  • Breng de overige melk met de vanille (peul en merg) en de helft van de suiker aan de kook.
  • Roer de overige suiker, custardpoeder en ei tot een glad mengsel en voeg daarna de achter gehouden melk toe.
  • Als de melk kookt: giet, al roerend, de helft ervan bij het custardmengsel (familie maken).
  • Giet daarna het mengsel, al roerend, bij de overige hete melk en plaats deze weer op de kookplaat. Blijf goed roeren tot de pudding is doorgekookt (30 seconden).
  • Koel de pudding en roer deze af en toe om ter voorkoming van een vel, zo koelt hij ook sneller.

Koekjes assortiment

  • Verwarm de oven (hete lucht) voor op 170 graden.
  • Leg bakpapier op de platen.
  • De verhoudingen van de uitgesneden koekjes zijn afhankelijk van de grootte van de bakplaat.
  • Rol 4 stukken deeg van 250 gram uit op ca. 11 x 45 centimeter (gebruik hiervoor een liniaal)
  • Snij daarvan 1 plak van 11 x 36 cm (breedte bakplaat), steek van het overige deel ter garnering ca. 5 halve maantjes uit met een kartelsteker.
  • Smeer alle plakken en de uitgestoken halve manen in met losgeklopt ei en strooi bovenop (iedere plaat een ander smaakje):
  • 1x kaneel vermengd met suiker
  • 1x amandelschaafsel en dan pas de suiker
  • 1x fijngesneden gember (spoel de gember goed af) vermengd met iets suiker
  • 1x kokos geraspt vermengd met weinig suiker
  • Rol licht met een rolstok over de koekplakken.
  • Bak de koekjes af op 170 graden hete lucht, in circa 15 à 20 minuten gaar.

Koffiesiroop

  • Breng suiker, glucosestroop en koffie aan de kook.
  • Pannetje even in bak koud water zetten en dan af laten koelen.
  • Meng de suikerstroop en de likeur zonder te roeren, giet rustig over en weer om blind roeren en uitkristallisatie te voorkomen.

Crèmevulling

  • Boter met de suiker luchtig roeren.
  • Voeg in delen de gekoelde pudding toe, luchtig roeren tot een gladde crème (indien de crème schift: iets opwarmen kan dat weer rechttrekken).
  • Voeg de mascarpone toe en klop door.
  • Verdeel de crèmevulling in 4 gelijke delen.
  • De bakjes crème kunnen op smaak gebracht worden waarbij de koffiesmaak leidend is, bijvoorbeeld: de eerste laag Galliano likeur (met koffie), dan kaneel (met koffie), dan cacao (met koffie) en bovenop Amaretto (met koffie).

Samenstellen

  • Besmeer de tussenlagen met de crèmes, dompel de onderzijde van de koeklagen even in de koffiesiroop en plaats deze, in totaal dus 4 lagen.
  • Spuit de bovenkant op met crème, zijkanten open laten en afgarneren met de halve maan koekjes.
  • Bestrooi met een beetje kaneel.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.