Terug

Een wereldreis

Esther is dit jaar 15 jaar getrouwd. Haar huwelijk is de inspiratie voor deze high tea. Uit de landen waar ze samen veel zijn geweest heeft ze de lekkerste hapjes verzameld op haar etagère. Pecanpie uit Amerika, cantuccini uit Italië, scones uit Groot-Brittannië, gevulde bloemen uit Thailand. Ga aan de slag met deze high tea en je hoeft de deur niet uit om de wereld over te vliegen.

Esther

Recept van
Esther

Moeilijk
(2) reviews

Ingrediënten

Snel bladerdeeg

  • 250 gram bloem
  • 125 milliliter water
  • 5 gram zout
  • 250 gram koude boter

Kipcurry quiche

  • bladerdeeg
  • 150 gram Gekookte kipreepjes
  • 1 rode ui
  • 75 gram geraspte oude kaas
  • 150 milliliter room culinair
  • 1 eetlepel curry pasta
  • 3 eieren
  • 1 eetlepel zonnebloemolie

Cantuccini

  • 65 gram maïsmeel
  • 65 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram suiker
  • 100 gram ongezouten pistachenoten
  • 1 ei
  • 0.25 theelepel zout
  • 0.5 theelepel amandelextract

Scones

  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 0.12 theelepel zout
  • 0.25 theelepel mosterd poeder
  • 0.12 theelepel cayennepeper
  • 50 gram boter
  • 75 gram cheddar kaas
  • 2 eetlepels bieslook
  • 150 milliliter halfvolle melk
  • 100 gram gerookte zalm
  • verse roomkaas
  • 1 citroen

Appelbloemen

  • bladerdeeg
  • 3 rode appels
  • 50 gram rozijnen
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel suiker
  • 4 eetlepels abrikozenjam
  • 3 eetlepels roomkaas
  • 30 gram walnoten
  • 50 milliliter citroensap
  • 200 milliliter water

Thaise bloembakjes

  • 75 gram rijstebloem
  • 30 gram tarwebloem
  • 30 gram maïzena
  • 125 milliliter water
  • 0.5 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eidooier
  • 1.5 liter arachideolie
  • 60 gram varkensgehakt
  • 12 roze garnalen
  • 40 gram maïskorrels
  • 20 gram diepvries tuinerwten
  • 1 ui
  • 20 gram wortel
  • 2 stuks Korianderwortels
  • witte peper
  • 1 teentje knoflook
  • 25 milliliter groentebouillon
  • 2 theelepels soyasaus
  • 2 theelepels oestersaus
  • 2 theelepels suiker

Pecantaartjes

  • 2 theelepels koud water
  • 1 theelepel witte azijn
  • 185 gram tarwebloem
  • 0.5 theelepel zout
  • 115 gram boter
  • 112 gram verse roomkaas
  • 75 gram suiker
  • 2 eieren (M)
  • 170 gram maissiroop
  • 170 gram pecannoten
  • 40 gram boter
  • 1 theelepel vanillearoma

Zabaglione

  • 150 gram rood fruit
  • 150 milliliter Prosecco
  • 100 gram kristalsuiker
  • 5 eieren
  • 50 milliliter Marsala (versterkte wijn)

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Cupcakevorm
  • Mini cupcakevorm
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Wok voor frituren
  • Ronde uitsteker, iets groter dan de doorsnee van de cupcakevormen
  • Garde
  • Deegroller
  • Kwastje
  • Thermometer
  • Appelboor
  • Thaise Krathong Thong frituurvorm

Voorbereiding

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Vet een cupcakevorm in.
  • Vet een mini cupcake vorm in.

Snel bladerdeeg

  • Rasp de boter.
  • Meng de bloem met het zout.
  • Meng de koude stukjes boter erdoor.
  • Voeg het koude water toe en meng tot 1 geheel.
  • Verpak in plastic en leg 30 minuten in de koelkast.
  • Haal het deeg uit de koeling en rol uit tot een lange plak.
  • Vouw in 3 delen. Draai een kwartslag en rol weer uit. Vouw weer in 3 delen.
  • Verpak weer in plastic en leg weer 30 minuten in de koeling.
  • Herhaal bovenstaande vouwtechnieken.
  • Leg weer in de koeling tot gebruik.

Kipcurry quiche

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Snipper de ui en bak glazig in een laagje olie.
  • Roer hier de currypasta en kookroom door.
  • Voeg de kipreepjes toe.
  • Haal van het vuur en roer ook de kaas en de eieren door het mengsel.
  • Haal het bladerdeeg uit de koeling en steek er rondjes uit die iets groter zijn dan je cupcakevorm.
  • Leg in elk cupje van de vorm een rondje deeg.
  • Schep hier de vulling in.
  • Bak in 25 minuten gaar en goudbruin.

Cantuccini

  • Meng het maismeel met de bakmeel, zout en suiker.
  • Meng er de gehakte nootjes door.
  • Voeg de eieren en het amandelextract toe en kneed tot een deeg. Het kan een beetje plakkerig zijn.
  • Maak er een rol van en plaats deze op de bakplaat met bakpapier.
  • Druk aan de bovenkant iets plat.
  • Bak 23 minuten op 160 graden.
  • Haal uit de oven en snijd in plakjes.
  • Leg weer op de bakplaat en bak nog eens 15 min op 140 graden.

Scones

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Zeef de bloem, zout mosterdpoeder en cayennepeper.
  • Wrijf hier de boter in kleine blokjes door.
  • Voeg de kaas en bieslook toe en mix goed door.
  • Houd 1 eetlepel melk achter om de scones mee te bestrijken.
  • Voeg de rest van de melk er in één keer toe en meng met een deegsnijder tot een deeg. Mix niet te lang.
  • Maak 1 bol van het deeg en rol het uit tot 2 centimeter dikte op een bebloemd werkblad.
  • Steek met een uitsteker 12 cirkels uit en leg ze op de bakplaat.
  • Bestrijk met een beetje melk.
  • Bak 12-15 min in de voorverwarmde oven gaar en goudbruin.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Snijd de afgekoelde scones doormidden.
  • Beleg elke scone met roomkaas en een plakje gerookte zalm.
  • Knijp er een beetje citroensap op uit.

Appelbloemen

  • Verwarm de oven op 220 graden.
  • Breng het water aan de kook met de helft van de suiker en het citroensap.
  • Verwijder het klokhuis uit de appels, halveer en snijd ze in dunne plakjes.
  • Leg de plakjes in het kokende water, laat zacht worden en dep daarna droog.
  • Rol het bladerdeeg uit en snijd in repen met dezelfde hoogte als je cupcakevorm.
  • Smeer dun in met een beetje roomkaas.
  • Leg tot halverwege de reep in de lengte dakpansgewijs plakjes appel op het bladerdeeg.
  • Bestrooi met kaneel, de overgebleven suiker.
  • Snijd de rozijnen in kleine stukjes en verdeel deze er ook over.
  • Vouw de reep tot het midden dicht en rol op.
  • Plaats elk rolletje in een bakje van je mini cupcakevorm.
  • Bak 25 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Verwarm de abrikozenjam met een beetje water. Haal door een zeef.
  • Besmeer de appelrozen na het bakken met een laagje jam.

Thaise bloembakjes

Bloembakjes

  • Mix alle ingrediënten tot een glad beslag.
  • Verhit de arachideolie in een pan tot 190 graden.
  • Hang het beslagvormpje in de hete olie.
  • Haal het er gevuld uit en dompel het tot de rand in het beslag.
  • Houd het 5 seconden in de hete olie.
  • Druk het vervolgens 5 seconden tegen de bodem en til het vormpje daarna rustig op.
  • Het bloembakje komt nu vanzelf bovendrijven.
  • Laat het nog een aantal tellen bruinen, haal uit het vet en laat uitlekken op keukenpapier.

Vulling 

  • Stamp in een vijzel de korianderwortels met de peperkorrels en knoflook fijn.
  • Fruit dit mengsel even aan voeg hier het gehakt aan toe.
  • Snipper de ui en snijd de wortel in kleine blokjes.
  • Als het gehakt bijna gaar is voeg je de groenten en bouillon toe.
  • Verwarm tot de groenten zacht zijn geworden.
  • Schep het mengsel uit de pan.
  • Roerbak op hoge hitte de roze garnalen gaar.
  • Schep een eetlepel vulling in het bloembakje en leg er een garnaal op.
  • Maak van de soyasaus, oestersaus en suiker een dressing.
  • Sprenkel dit over de bloembakjes.

Pecantaartjes

Cream cheese taartdeeg

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Meng het water met de azijn.
  • Meng de bloem en het zout.
  • Voeg de boter en roomkaas toe en meng tot zandstructuur met de pulseknop van de keukenmachine.
  • Voeg langzaam het water-azijn mengsel toe en meng tot een samenhangend deeg.
  • Verpak in folie en laat rusten in de koelkast.

Vulling

  • Rol het deeg uit en steek rondjes uit, iets groter dan de mini cupcakevorm.
  • Plaats elk rondje deeg in een bakje van de ingevette mini cupcakevorm.
  • Smelt de boter en laat een beetje afkoelen.
  • Meng de suiker met de eieren en maissiroop.
  • Voeg de pecannoten, gesmolten boter en vanille toe.
  • Roer goed door en schep de vulling op het taartdeeg.
  • Bak 30 min in gaar en goudbruin.

Zabaglione

  • Breng in een pan de prosecco met de kristalsuiker aan de kook.
  • Haal van het vuur en voeg de marsala toe.
  • Laat afkoelen.
  • Klop in een au bain-marie bestendige kom de 4 eidooiers en het ei los.
  • Klop het afgekoelde wijnmengsel er met een garde al kloppend bij.
  • Zet au bain-marie en klop in ongeveer 7 minuten tot een lobbig mengsel.
  • Haal van de au bain-marie en klop nog even door.
  • Verdeel het rode fruit in een glaasje.
  • Schep er de zabaglione op.
  • Presenteer met een cantuccini.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.