Zin in een feestje, maar ook om fris en (vooral) fruitig te blijven? Probeer dan deze fruitige polonaise met frambozen, gegrilde mango en kiwi’s!
Bakbenodigdheden
- Staande mixer met toebehoren
- Staafmixer
- Foodprocessor
- Grillpan
- Bakpapier
- Oventhermometer
- Verhoudfolie
- Steelpan
- Kwast
- 5 spuitzakken
- Pannenlikkers
- Zeef
- Rasp
- Eetbare stiften
- Suikerthermometer
- Handschoenen
- Spuitmondje rond, 1 centimeter
- Spuitmondje blad
- Keukenweegschaal
- Paletmes
- Garde
- Acetaatfolie
Voorbereiding voor de polonaise
- Verwarm de oven voor op 125 graden.
- Bekleed 3 bakplaten met bakpapier.
- Week de gelatinepoeder in een bakje met 15 milliliter water.
Polonaise
- Teken op elke bakplaat 2 keer een omtrek van een prinsensteek van prins carnaval.
- Klop de eiwitten met het zout los in een kom.
- Voeg beetje bij beetje de kristalsuiker toe en klop dit tot een luchtige meringue.
- Zeef de poedersuiker, maïzena en het steranijspoeder boven de opgeklopte eiwitten en spatel dit er voorzichtig doorheen.
- Verdeel de meringue over een spuitzak met een spuitmondje van 1 centimeter en een spuitzak met een bladvormig spuitmondje.
- Spuit de meringue op de bakplaten. Vul hierbij één vorm helemaal, de andere vormen krijgen alleen een omtrek.
- Spuit op één open vorm en op de gesloten vorm eiwitdecoratie.
- Bestrooi de meringue met amandelschaafsel.
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 115 graden.
- Bak de meringue gaar in 40 minuten.
- Haal de meringue uit de oven en laat dit 10 minuten afkoelen.
- Spuit vervolgens een laagje meringue op de dichte vorm en leg hier een gebakken vorm bovenop.
- Herhaal deze stap met de andere vormen en eindig met een gedecoreerde gebakken vorm.
- Besmeer het bouwwerk met de overgebleven meringue en strijk dit glad.
- Bak de meringue wederom gaar in 40 minuten op 115 graden.
- Haal de meringue uit de oven en laat afkoelen tot de opbouw van de polonaise.
Gegrilde mango
- Schil en snijd de mango’s in plakken.
- Gril de mangoplakken tot er bruine grilstrepen ontstaan.
- Snijd de gegrilde mango in blokjes en laat het afkoelen.
- Rasp de limoenen en voeg dit toe aan de mangoblokjes.
- Zet de gegrilde mango vervolgens apart voor de opbouw van de polonaise.
Mascarpone-frambozenroom
- Klop de slagroom met de kristalsuiker stijf in een kom.
- Klop vervolgens de mascarpone stijf en schep het bij de slagroom.
- Roer de steranijs door de frambozenpuree.
- Giet 75 gram frambozenpuree bij het mascarpone slagroommengsel en roer goed door.
- Laat de room opstijven in de koelkast tot de opbouw van de polonaise.
Kiwi-citroengras cremeux
- Pureer de kiwi met de citroengras.
- Zeef het kiwimengsel en verwarm het in een steelpan.
- Meng de eidooiers, kristalsuiker en de maïzena in een kom.
- Voeg een klein beetje een deel van de kiwipuree toe aan het eidooiermengsel.
- Giet het mengsel terug bij de overige kiwipuree en breng het aan de kook.
- Voeg de gelatine en een druppel groene kleurstof toe.
- Laat het mengsel afkoelen tot 40 graden en meng de boter er doorheen.
Gesuikerde amandelen
- Breng de suiker, water en vanille-extract in een steelpan aan de kook.
- Voeg hier de amandelen aan toe en blijf roeren tot de amandelen een bruin laagje hebben gekregen.
Garnering voor de polonaise
- Smelt 50 gram chocolade in een steelpan.
- Haal de steelpan van het vuur en voeg de overgebleven chocolade toe.
- Doe de chocolade in een spuitzak en spuit jonkermutsjes met pompons op acetaatfolie.
- Laat de chocoladedecoratie afkoelen in de koelkast.
- Snijd de verse mango en kiwi in blokjes.
Opbouw van de polonaise
- Zet de afgekoelde polonaise meringue op een bord of schaal.
- Spatel de mascarpone-frambozen room aan de binnenkant en op de bodem van de meringue.
- Doe de kiwi-citroengras cremeux in een spuitzak en spuit een laagje op de mascarpone-frambozen room.
- Verdeel de gegrilde mangoblokjes over de cremeux.
- Herhaal deze stappen en eindig met een laagje mascarpone-frambozen room.
- Decoreer de bovenkant met de overgebleven chocolade en vul de meringue met verse kiwi, frambozen, mango en gesuikerde amandelen.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.