Terug

Gevulde koeken, mergpijpjes en kokoskoeken

Matthieu

Recept van
Matthieu

Makkelijk
(5) reviews

Ingrediënten

De gevulde koeken

  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 200 gram zachte boter
  • 0.5 ei
  • 1 theelepel citroen (rasp)
  • 1 mespuntje zout
  • 6 gram bakpoeder
  • 300 gram Zeeuwse bloem
  • 200 gram blanke amandelen
  • 200 gram kristalsuiker
  • 1 eiwit
  • 0.5 citroen (rasp)
  • scheutje amaretto
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 60 garneer amandelen

De mergpijpjes - biscuit

  • 37 gram boter
  • 3 eiwitten
  • 4 eidooiers
  • 75 gram suiker
  • 75 gram patentbloem

De mergpijpjes - botercrème

  • 1 vanillestokje
  • 93 milliliter melk
  • 18 gram suiker
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel bloem
  • 93 gram roomboter
  • 22 gram poedersuiker

De mergpijpjes - afwerking

  • 100 gram frambozen
  • 60 gram geleisuiker
  • 0.25 citroen (sap)
  • 750 gram marsepein
  • 150 gram pure chocolade
  • poedersuiker

De kokoskoeken

  • 375 gram kristalsuiker
  • 375 gram kokosrasp
  • 1 sinaasappel (rasp)
  • scheutje Malibu likeur
  • 5 eieren
  • 1.5 eidooier
  • 250 gram pure chocolade druppels

Bereidingswijze

De gevulde koeken

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng basterdsuiker, boter, ei en citroenrasp en zout goed door elkaar.
  • Meng vervolgens het bakpoeder en de Zeeuwse bloem erdoor.
  • Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minstens 1 uur in de koelkast rusten.
  • Rol het deeg uit tot een dikte van 2 millimeter en steek er volgens 24 plakjes uit van circa 10 centimeter doorsnede.
  • Leg 12 plakjes op de bakplaat.
  • Leg de overige 12 plakjes aan de kant.
  • Maal in een keukenmachine de amandelen en de suiker fijn.
  • Voeg eiwit en citroenrasp toe en mix nog eens goed tot de spijs spuitbaar is.
  • Voeg voor de smaak een beetje amaretto toe.
  • Doe in een spuitzak.
  • Maak de plakranden van de deegrondjes op de bakplaat alvast een beetje vochtig met wat water.
  • Spuit met een spuitzak het spijs op de 12 plakjes en dek af met de 12 achtergehouden plakjes.
  • Druk de randen ietwat aan.
  • Meng ei en eierdooier in een kommetje en bestrijk met behulp van een kwastje de bovenkant van de koeken.
  • Druk vervolgens de garneeramandelen in de koek.
  • Laat het ei een half uur intrekken en verwarm ondertussen de oven voor op 210°C.
  • Bestrijd de koeken nogmaals met ei bestrijken en bak ze 10-15 minuten de oven.
  • Laat afkoelen op een rooster.

De mergpijpjes – biscuit

Biscuit:

  • Verwarm de oven op 180ºC.
  • Vet een vierkant bakblik in met boter en bekleed met bakpapier.
  • Smelt de boter.
  • Klop in een keukenmachine de eiwitten en de helft van de suiker tot stijve pieken.
  • Klop met een garde de eidooiers en suiker au bain-marie schuimig.
  • Meng de eidooiers door het eiwit en spatel de bloem en boter erdoor.
  • Schenk het beslag in het bakblik en bak de biscuit in de oven in circa 15 minuten goudbruin en gaar.
  • Haal het biscuit uit de vorm en snijd het biscuit doormidden. Laat volledig afkoelen.

De mergpijpjes – botercrème

  • Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit.
  • Breng voor de banketbakkersroom in een pan de melk met het vanillemerg en de helft van de suiker aan de kook.
  • Roer in een kom de eidooier met de rest van de suiker los en roer de bloem erdoor.
  • Meng een scheutje melk door het eimengsel schenk het eimengsel terug in de pan en roer goed door.
  • Breng de banketbakkersroom aan de kook en gaar op laag vuur circa 5 minuten.
  • Spoel een bord af met koud water, schenk de banketbakkersroom erop en laat afgedekt met plasticfolie afkoelen.
  • Roer de boter met poedersuiker luchtig en meng de banketbakkersroom erdoor.

De mergpijpjes – afwerking

Frambozenjam:

  • Doe de frambozen samen met de geleisuiker in een pannetje met dikke bodem en breng aan de kook.
  • Doe de citroensap erbij en kook enkele minuten op laag vuur.
  • Koel snel terug in de koelkast.

Afwerking:

  • Besmeer een laag biscuit met frambozenjam en de andere laag met botercrème. Houd een beetje botercrème apart om de cake mee af te smeren.
  • Leg het biscuit met de botercrème en frambozenjam op elkaar en besmeer de cake af met de achtergehouden crème.
  • Laat het biscuit zo lang mogelijk opstijven in de koelkast.
  • Snijd het biscuit in 15 rechthoeken.
  • Rol het marsepein op een met poedersuiker bestoven aanrecht uit tot een rechthoekige plak. Snijd er banen van die om de biscuitrepen passen.
  • Rol het biscuit in de marsepein en bestrijk de uiteindes met water om ze vast te plakken.
  • Smelt de chocolade au bain-marie tot 40ºC en schenk twee derde uit op een marmeren plaat.
  • Strijk de chocolade met een deegkrabbertje door elkaar tot het circa 26ºC is.
  • Schep de afgekoelde chocolade door de resterende chocolade en meng goed en snel door elkaar.
  • Dompel de uiteindes van de mergpijpjes in de chocolade en laat ze op een met bakpapier beklede bakplaat opstijven.

De kokoskoeken

  • Verwarm de oven voor op 180ºC.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Meng de suiker, kokosrasp, rasp van de sinaasappel, Malibu, eieren en eidooier door elkaar.
  • Schep er met een ijsschep gelijke bollen van op de beklede bakplaat en druk lichtjes aan tot een koek.
  • Bak de koekjes in de oven in circa 10 minuten goudbruin.
  • Laat de koeken goed afkoelen op een rooster.
  • Smelt de chocolade au bain-marie tot 40ºC en schenk twee derde uit op een marmeren plaat.
  • Strijk de chocolade met een deegkrabbertje door elkaar tot circa 26ºC.
  • Schep de afgekoelde chocolade door de resterende chocolade en meng goed en snel door elkaar.
  • Dompel de onderkant van de koeken in de chocolade en laat uitharden op bakpapier.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.