E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Ginger Bells

Kaneel, gember, een vleugje nootmuskaat, een snufje kruidnagel en een beetje kardemom. Voor deze kruidige koekjes maakt Jeanette haar kruidenmix lekker zelf! En dankzij haar recept kun jij dat nu ook.

Jeanette

Recept van
Jeanette

Koekjes
(1) reviews

Ingrediënten

Koekjesdeeg

  • 2 eetlepels gemberpoeder
  • 2 eetlepels kaneel
  • 1 eetlepel nootmuskaat
  • 1 eetlepel kardemom
  • 1 eetlepel kruidnagel
  • 225 gram roomboter
  • 160 gram appelstroop
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 160 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 500 gram bloem (extra voor uitrollen)
  • 1 snuf zout
  • 7 stuks stemgember

Glazuur

  • rode kleurstof
  • groene kleurstof
  • 750 gram poedersuiker
  • 135 gram gepasteuriseerd eiwit

Opbouw

  • zilveren suikerpareltjes
  • Muskaatmix (rood, wit, groen)

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  • Leg je uitsteekvormpjes klaar.

Koekjesdeeg

  • Klop de boter, suiker en stroop tot een romig mengsel.
  • Voeg de eieren toe en meng goed door.
  • Meng de bloem, het zout en de kruiden.
  • Voeg het bloemmengsel in delen toe aan het botermengsel.
  • Snijd de stemgember in kleine stukjes en voeg dit toe aan het mengsel. Kneed goed door.
  • Verdeel het deeg in 3 gelijke delen. Rol een beetje plat en verpak ze in folie.
  • Laat goed terugkoelen.
  • Bestuif het werkblad met bloem.
  • Rol de deegplakken uit tot ongeveer 5 millimeter dikte.
  • Steek de volgende koekjes uit.
Stervormig Rond
4 centimeter 2x 3 centimeter 2x
5,6 centimeter 2x 4 centimeter 4x
7,5 centimeter 3x 5 centimeter 6x
8,7 centimeter 3x 8 centimeter 5x
10,2 centimeter 3x
11,8 centimeter 2x Gingerbread-mannetje
13 centimeter 2x
15 centimeter 2x 5 centimeter 1x
  • Leg de koekjes op een bakplaat en bak ze in circa 16 minuten gaar.
  • Houd ze tussendoor goed in de gaten. De grote koeken moeten mogelijk iets langer dan de kleine.
  • Laat de koekjes volledig afkoelen op een rooster.

Glazuur

  • Meng de poedersuiker scheutje voor scheutje met het eiwit tot een mooi glazuur.
  • Verdeel het glazuur in 3 gelijke delen.
  • Maak 1 bakje groen en 1 bakje rood.
  • 1 bakje blijft wit. Als het witte glazuur te stevig is in vergelijking met de andere 2 kun je wat druppels water toevoegen.
  • Bedek de bakjes tot gebruik met een vochtige theedoek.
  • Doe het glazuur voor gebruik in een spuitzak met een klein spuitmondje.

Opbouw

  • Decoreer de stervormige koekjes met het glazuur.
  • Maak met witte glazuur een puntjes-patroon op de zijkanten.
  • Maak met groene glazuur blad-vormen op de punten van de sterren
  • Werk het geheel af met rode puntjes en de muskaat mix.
  • Bouw de kerstboom direct op een serveerschaal.
  • Begin met het dikke ronde koekje van grootste maat.
  • Spuit wat wit glazuur op het koekje en plak hier 1 van de grootste sterren op.
  • Plak hier in het midden weer een groot rondje en daarop dakpansgewijs weer een grote ster.
  • Stapel en plak alle rondjes en sterren van groot naar klein.
  • Decoreer het gingerbread mannetje en plak deze als laatste bovenop de koekjes kerstboom.
  • Decoreer eventueel nog met extra zilveren suikerparels.

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Stervormige uitstekers van 4, 5,6, 7,5, 8,7, 10,2, 11,8, 13 en 15 centimeter.
  • Ronde uitstekers van ø 3, 4, 5 en 8 centimeter
  • Gingerbread mannetje uitsteker van 5 centimeter
  • Deegroller
  • Spuitzakken
  • 3 kleine ronde spuitmondjes
  • Taartrooster
  • Bakplaat (2x)

Presentatie

  • Serveerschaal

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.