Terug

Het adventsdorpje

Een echte eyecatcher, deze heerlijke zalige taart met typische gemberhuisjes. Laat het aftellen maar beginnen!

Kim B

Recept van
Kim B

Goed te doen
(3) reviews

Ingrediënten

Gemberhuisjes

  • 350 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 125 gram roomboter
  • 190 gram appelstroop
  • 3 theelepels gemberpoeder
  • 1 ruime theelepel kaneel
  • 0.5 theelepel nootmuskaat
  • 0.25 theelepel gemalen piment
  • snufje zout

Banketbakkersroom

  • 30 gram custard poeder
  • 30 gram suiker
  • 350 milliliter melk
  • half vanillestokje (merg)

Biscuit

  • 200 gram patentbloem
  • 65 gram maïzena
  • 240 gram kristalsuiker
  • 440 gram eieren
  • 2 sinaasappels
  • 3 theelepels vanille-extract

Cranberryjam

  • 125 gram cranberry’s
  • 125 gram suiker
  • 60 milliliter water

Witte chocoladebotercrème

  • 105 gram witte basterdsuiker
  • 350 gram roomboter
  • 100 gram witte chocolade
  • 350 gram banketbakkersroom

Royal icing

  • 200 gram poedersuiker
  • 5 gram eiwitpoeder
  • 50 milliliter water
  • 10 druppels rode kleurstof
  • 10 druppels groene kleurstof

Afwerken/decoratie

  • 900 gram witte couverture chocolade (Callebaut Type W2, 28%)
  • extra poedersuiker voor het uitrollen

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Mixer
  • Handmixer
  • Uitsteekvorm (huisje)
  • Taartsnijder
  • Ronde bakvorm Ø 20 centimeter
  • Ronde bakvorm Ø 15 centimeter
  • Bakplaat
  • Bakpapier
  • Vershoudfolie
  • 3 spuitzakjes
  • Spuitmondjes (met tuutje)
  • Garde
  • Zeef
  • Rasp
  • Fondantroller

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven (elektrisch) voor op 190 graden.

Gemberhuisjes

  • Mix roomboter en suiker in de keukenmachine tot een romig geheel.
  • Voeg de appelstroop toe en mix tot een samenhangend beslag.
  • Meng bloem en kruiden in een kom, voeg aan het botermengsel toe, mix tot een samenhangend deeg en kneed nog kort na met de hand.
  • Verdeel het deeg in drie porties, wikkel in vershoudfolie en laat 45 minuten in de koelkast opstijven.
  • Rol de porties deeg met de deegroller uit tot plakken van 5 millimeter dik.
  • Steek met de steekvorm huisjes uit het deeg.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de huisjes hierop.
  • Plaats de huisjes 10 minuten in de voorverwarmde oven en laat afkoelen.

Banketbakkersroom

  • Breng een pan met 275 milliliter melk aan de kook en voeg de vanillemerg toe.
  • Meng de overige melk met custardpoeder en suiker in een kom en roer goed door.
  • Voeg, als de melk kookt, een beetje warme melk bij het custardpapje, roer en doe terug in de pan met kokende melk.
  • Kook 1 minuut en haal de pan van het vuur.
  • Stort de banketbakkersroom op een bakplaat en laat afkoelen in de koelkast.

Biscuit

  • Vet de bakvormen in met een beetje boter en bekleed beide bodems met een vel bakpapier.
  • Boen en rasp de schil van de sinaasappels.
  • Voeg eieren, suiker, vanille extract aan de mixer toe, mix 10 minuten tot een luchtig geheel en voeg de sinaasappelrasp toe.
  • Zeef de bloem en maïzena boven het eiermengsel en meng met een spatel voorzichtig door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de bakvormen.
  • Plaats de bakvormen in de voorverwarmde oven, draai de temperatuur naar 175 graden en bak de biscuits in 25 minuten goudbruin en gaar.

Cranberryjam

  • Voeg alle ingrediënten samen in een pan, breng langzaam aan de kook en kook 15 minuten al roerend op laag vuur.
  • Laat de cranberryjam afkoelen.

Witte chocoladebotercrème

  • Breng een pan met water aan de kook, breek de witte chocolade in stukken en voeg aan een kom toe.
  • Smelt de chocolade au bain-marie en laat afkoelen.
  • Voeg boter en suiker aan een kom toe en draai in de keukenmachine tot een crème.
  • Voeg de banketbakkersroom aan de boter toe en draai circa 30 minuten.
  • Schep de witte chocolade erbij en laat nogmaals kort draaien.
  • Schep de botercrème in de spuitzak met spuitmondje en bewaar tot gebruik in de koelkast.

Royal icing

  • Voeg alle ingrediënten aan een vetvrije kom toe en mix met de handmixer tot een gladde royal icing.
  • Verdeel twee keer 40 gram van de icing over 2 bakjes, breng beide bakjes op kleur met de kleurstof en laat de overige icing wit.
  • Verdeel de drie kleuren royal icing over spuitzakjes met tuutjes.

Afwerken/decoratie

  • Spuit met verschillende kleuren icing op elk huisje een nummer (1 tot en met 24).
  • Snijd de biscuits over de breedte in 3 gelijke plakken.
  • Bestrijk de onderste 2 plakken van de biscuits met een laag cranberryjam, een laag botercrème en plaats de bovenste plak erop.
  • Smeer de biscuits af met een laagje botercrème (houd een kleine hoeveelheid botercrème achter de hand om de huisjes op de taart te plakken).
  • Rol de fondant uit tot een dunne plak van 5 millimeter en werk beide biscuits af met de fondant.
  • Plaats de biscuits op elkaar en plak de huisjes tegen de taart aan met de overige botercrème.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.