E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Het Gouden Nieuwjaar

Als je deze taart tijdens nieuwjaar serveert begin je het nieuwe jaar echt goud. Pauline maakt een mooie gouden botercrème, waarmee ze grote toeven spuit en de taart strak afsmeert. Met eetbaar papier in een vrolijk vuurwerkpatroon is dit een echte nieuwjaarstaart.

Pauline

Recept van
Pauline

Taart
(7) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 6 eieren
  • 180 gram suiker
  • snuf zout
  • 180 gram bloem
  • 20 gram boter om in te vetten

Banketbakkersroom

  • 500 milliliter melk
  • 1 vanillestokje
  • 100 gram suiker
  • 2 eidooiers
  • 45 gram maïzena

Abrikozenjam

  • 183 gram abrikozen (vers en rijp)
  • 120 gram geleisuiker
  • 17 milliliter citroensap

Swiss meringue botercreme

  • 9 eiwitten
  • 480 gram suiker
  • 750 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 3 theelepels vanille-extract
  • snuf zout

Opbouw

  • goudspray
  • 6 sterretjes
  • Metallic gekleurde sprinkles
  • Eetbaar papier met vuurwerkpatroon

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Antislip matje
  • 3-4 dowels
  • Cakeboard ø 15 centimeter bij 3 millimeter hoog
  • Cakedrum ø 25 centimeter bij 13 millimeter hoog
  • Deegschraper met platte kant
  • Draaitafel
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Paletmes
  • Springvorm ø 15 centimeter
  • Springvorm ø 20 centimeter
  • Decoratief spuitmondje
  • Spuitzakken
  • Staafmixer
  • Thermometer

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed de springvormen van ø 15 en ø 20 centimeter met bakpapier en vet ze in.
  • Leg een bakpapier klaar.
  • Leg een grote spuitzak met decoratief spuitmondje klaar.

Biscuit

  • Klop de eieren, suiker en het zout au bain-marie tot 37 graden.
  • Haal van de au bain-marie en klop tot kamertemperatuur en goed luchtig.
  • Zeef de bloem en spatel rustig door.
  • Verdeel het beslag over de springvormen.
  • Bak de biscuits in 25-30 minuten gaar.

Banketbakkersroom

  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
  • Breng 450 milliliter melk met het merg en het vanillestokje aan de kook.
  • Klop de overige 50 milliliter melk met de suiker, eierdooiers en maizena tot een papje.
  • Giet de helft van de warme melk op het papje. Roer goed door.
  • Giet terug in de pan en breng al roerend aan de kook.
  • Laat 2 minuten doorkoken tot het indikt.
  • Doe de room in een schaal, dek af met folie en laat afkoelen in de koeling.
  • Verwijder het vanillestokje en klop de koude banketbakkersroom op voor gebruik.

Abrikozenjam

  • Ontpit de abrikozen en snijd ze in stukjes.
  • Doe ze met een bodempje water in een pan.
  • Laat ongeveer 10 minuutjes pruttelen met de deksel op de pan. Roer af en toe.
  • Maal de abrikozen fijn met de staafmixer en voeg de citroensap toe.
  • Voeg de geleisuiker toe en breng het nogmaals aan de kook. Blijf goed roeren.
  • Laat je het 4 minuten koken.
  • Zet het vuur uit en laat afkoelen.

Swiss meringue botercreme

  • Klopt de eiwitten met een snuf zout au bain-marie los.
  • Voeg de suiker toe.
  • Blijf kloppen en verwarm tot ongeveer 60 graden. Je mag geen suiker meer voelen.
  • Haal de kom van de au bain-marie.
  • Klop door tot stevige pieken en op kamertemperatuur.
  • Voeg de roomboter in blokjes toe en klop tot een stevig geheel.
  • Voeg het vanille-extract toe en klop nog even door.

Opbouw

  • Plaats de cakedrum op een draaitafel met een antislip matje eronder.
  • Doe wat botercrème op de cakedrum.
  • Snijd beide biscuits horizontaal doormidden.
  • Plaats de eerste biscuitlaag van de ø 20 centimeter cake op de cakedrum.
  • Maak met botercrème een dijkje op de buitenrand van het biscuit.
  • Vul het midden met een laagje jam en een laag banketbakkersroom.
  • Dek af met de andere laag biscuit.
  • Smeer de taart af met botercrème en strijk glad.
  • Plaats in de vriezer.
  • Plaats de kleine cake op het cakeboard en bouw op dezelfde manier op als de grote taart.
  • Plaats ook in de vriezer.
  • Haal de cakes uit de vriezer als de botercrème hard is.
  • Doe nog een laagje botercrème op beide cakes. Strijk mooi glad.
  • Plaats terug in de vriezer.
  • Doe de overige botercrème in een spuitzak met decoratief spuitmondje.
  • Spuit op bakpapier mooie grote toeven voor op de taart.
  • Plaats deze in de vriezer.
  • Haal de ø 20 centimeter cake uit vriezer als deze hard is en maak goud met de spray.
  • Plaats 3-4 dowels in de cake en doe hier wat botercrème overheen.
  • Plaats de ø 15 centimeter cake hierop.
  • Doe het eetbaar papier rond de ø 15 centimeter cake en knip in aan de bovenkant, zodat je hem mooi om de cake kunt vouwen.
  • Plaats de toefjes uit de vriezer op de cake en versier de rest van de taart met sprinkels.
  • Steek de sterretjes boven in de taart.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.