E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Het zandkasteel aan zee

Annemarie

Recept van
Annemarie

Taart
Cake
(6) reviews

Ingrediënten

Karamelsaus

  • 300 gram suiker
  • 250 milliliter slagroom
  • 100 gram roomboter
  • 130 gram witte chocolade
  • snufje zout

Brownies

  • 470 gram pure chocolade, in stukjes
  • 470 gram roomboterblokjes
  • 7.5 eieren
  • 3 theelepel vanillepoeder
  • 280 gram bloem
  • 1.25 theelepel zout
  • 625 gram suiker
  • 70 gram pecannoten
  • 160 gram zeer pure chocolade, grof gehakt

Plaatcake

  • 4 eieren
  • 115 gram fijne kristalsuiker
  • 70 gram gesmolten roomboter
  • 95 gram patentbloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • zout

Gele gelei

  • 1 sinaasappel
  • 1 blaadje gelatine
  • 75 gram lemon curd
  • gele kleurstof

Sinaasappelyoghurtbavarois

  • 3.5 blaadjes witte gelatine
  • 2 deciliter Griekse yoghurt
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • sap van een halve citroen
  • sap van 1 sinaasappel
  • 250 deciliter slagroom

Koekgevels en koekjestorens

  • 645 gram roomboter
  • 1005 gram bloem (extra voor uitrollen)
  • 495 gram witte basterdsuiker
  • 3 theelepels vanille-extract
  • 6 gram zout
  • 2.25 ei

Praliné

  • 250 gram hazelnoten
  • 150 gram suiker

Botercrème

  • 300 gram suiker
  • 60 gram water
  • 5 eigelen
  • 500 gram boter (op kamertemperatuur)

Samenstellen

  • 55 gram pecannoten
  • 300 gram chocoladedruppels wit
  • 400 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gram rode marsepein
  • 50 gram groene marsepein
  • 300 gram blauwe marsepein
  • 150 gram witte fondant
  • 50 gram gele marsepein
  • 200 gram blanke marsepein
  • 200 gram witte basterdsuiker

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Bekleed een halve bolvorm met plastic folie.
  • Vet een bakblik van 25×35 centimeter in met boter.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bedek een bakplaat met bakpapier.
  • Maak mallen voor de muren en daken van het zandkasteel.

Karamelsaus

  • Doe 100 gram suiker in een pannetje en laat karamelliseren voor een droge karamel.
  • Blus af met slagroom.
  • Zodra de massa egaal is, voeg boter en chocolade toe en roer tot een gladde karamel. Roer als laatste een snufje zout er door. Maak de saus eventueel wat dunner met extra room.
  • Laat afkoelen in de koelkast tot gebruik.

Brownies

  • Smelt chocolade en boter in een grote pan. Roer tot de chocolade helemaal gesmolten is.
  • Klop de eieren en vanillemerg schuimig.
  • Zeef bloem boven een mengkom en voeg het zout toe.
  • Laat het chocolademengsel wat afkoelen en klop er vervolgens suiker en eieren door.
  • Spatel als laatste de bloem erdoor.
  • Schep de helft van het beslag in het bakblik en bak 25 minuten in de warme oven tot het stevig aanvoelt.
  • Verdeel de helft van de pecannoten over de eerste brownielaag. Bestrooi met pure chocolade.
  • Schep het overgebleven beslag erover en bestrooi met de rest van de pecannoten.
  • Zet nog eens 25 minuten in de oven-
  • Laat afkoelen en snijd in vierkantjes.
  • Verhoog de oventemperatuur tot 200°C.

Plaatcake

  • Scheid de eieren.
  • Klop eiwitten met 2/3e deel van de suiker tot stijve pieken.
  • Klop eidooiers met de rest van de suiker tot een bleke gele massa.
  • Spatel het eiwitschuim door de dooiers.
  • Schep ¼ in een andere schaal.
  • Voeg gesmolten boter toe en roer goed door.
  • Schenk dit bij het eimengsel en meng goed door elkaar.
  • Zeef patentbloem, bakpoeder en zout boven een schone kom. Meng doo elkaar.
  • Spatel dit voorzichtig door het eimengsel.
  • Schenk het beslag op een bakplaat met bakpapier.
  • Bak ongeveer 10–12 minuten om de hete oven.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen.
  • Snijd een cirkel ter grootte van de bodem van de bolvorm en een kleinere cirkel uit.

Gele gelei

  • Pers de sinaasappel uit en haal door een zeef.
  • Warm sinaasappelsap op en los de gelatine er in op.
  • Meng met de lemoncurd en een druppeltje gele kleurstof.

Sinaasappelyoghurtbavarois

  • Meng yoghurt met suiker, vanillesuiker, sinaasappel- en citroensap.
  • Knijp gelatine uit en smelt in een pannetje op laag vuur.
  • Roer gesmolten gelatine door het yoghurtmengsel.
  • Klop slagroom lobbig.
  • Meng dit door het yoghurtmengsel.
  • Schenk wat bavarois in de beklede bolvorm. Spuit hier wat gele gelei door en roer door zodat er slierten te zien zijn.
  • Leg hier de kleinere biscuitcirkel op. Vul verder op met de bavarois en spuit ook hier wat gelei doorheen.
  • Sluit af met de grote biscuitcirkel. Laat opstijven in de vriezer.

Koekgevels en koekjestorens

  • Meng alle ingrediënten door elkaar tot een soepel deeg.
  • Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verdeel het deeg in 3 delen.
  • Rol het deeg uit tot 3 dunne plakken die precies op de bakplaat passen.
  • Laat de plakken op bakpapier opstijven in de koelkast.
  • Haal 1 plak uit de koelkast en snijd hier de muren en daken uit voor het zandkasteel.
  • Leg de koeken op een beklede bakplaat en bak in ongeveer 10-15 minuten bruin in de warme oven.
  • Bak vervolgens de andere twee plakken gaar. Haal uit de oven en steek direct met een ronde uitsteker met een diameter van ongeveer 3 centimeter zoveel mogelijk koekjes uit.
  • Leg alles op een rooster om af te koelen.

Praliné

  • Rooster de hazelnoten in de oven of hete koekenpan.
  • Doe suiker in een pan en laat karamelliseren.
  • Voeg zodra de karamel een mooie kleur heeft, de hazelnoten toe en roer goed door.
  • Stort de hazelnotenkaramel uit op een plaat en laat afkoelen.
  • Draai in de foodprocessor tot een pralinepasta.
  • Weeg 100 gram af en zet apart.

Botercrème

  • Breng suiker en water in een steelpan met dikke bodem aan de kook en verwarm tot 121°C. Veeg met een nat kwastje de suiker van de rand weg.
  • Klop eidooiers tot een lobbige lichtgele massa (mag best nog vloeibaar zijn).
  • Giet al kloppend de suikerstroop langzaam bij de eidooiers.
  • Doe eigelen in de keukenmachine en klop tot het geheel op kamertemperatuur is.
  • Verwissel de garde voor bisschophaak en voeg dan al kloppend boter beetje bij beetje toe. Klop tot een luchtige crème.
  • Voeg 100 gram pralinépasta toe en roer goed door de botercrème.

Samenstellen

  • Halveer de brownie. Smeer een beetje van de overgebleven karamel op de bovenkant, strooi de gehakte pecannoten en pure chocolade er over en zet de 2e helft van de brownie er bovenop. Zet op een groot serveerblad.
  • Bestrijk de gehele brownie rondom af met botercrème.
  • Meng witte en bruine basterdsuiker door elkaar tot een mooie zandkleur.
  • Bestrijk de koekgevels aan voor en achterkant met botercrème en bestrooi met het basterdsuikermengsel.
  • Zet de gevels tegen de brownie aan.
  • Stapel de ronde koekjes met wat botercrème op elkaar en bestrijk de zijkanten met botercrème. Laat even opstijven in de koelkast en rol vervolgens door het basterdsuikermengsel.
  • Steek met de ronde uitsteker halve cirkels uit de hoeken van de brownie en zet de torens hier in. Plak eventueel vast met wat botercrème.
  • Haal de bolvorm met bavarois uit de vriezer. Los de bavarois uit de vorm en zet deze op de brownie.
  • Verkruimel de resten van het afgebakken koekdeeg, meng met het basterdsuikermengsel en strooi dit rondom het zandkasteel.
  • Maak van fondant en marsepein decoraties zoals schelpen, strandballen, molentjes en zet deze op en rond het kasteel.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.