Terug

Hollandse koekjes

Eén recept voor 3 verschillende koekjes! Hoe fijn is dat? Deze crème-oublies, oubliehoorntjes en kattentongen zijn echte Hollandse koekjes. Bewaar ze in een luchtdichte trommel, zo blijven ze zo lang mogelijk lekker en heb je altijd wat verse koekjes in huis voor bij de koffie of thee.

Goed te doen
(38) reviews

Ingrediënten

Botercrème

  • 100 gram melk
  • 10 gram kristalsuiker
  • 0.25 vanillestokje
  • 10 gram custardpoeder
  • 150 gram boter
  • 50 gram witte basterdsuiker

Roerdeeg

  • 100 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 ei
  • snufje zout
  • 50 gram Zeeuwse bloem
  • 50 gram bloem

Kattentongen

  • 300 gram pure chocolade (72%)

Bereidingswijze

Benodigdheden voor Hollandse koekjes

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Sjabloon van dun karton met een ronde uitsnede van ø 9 centimeter
  • Spuitzakken
  • Rond spuitmondje ø 9 millimeter
  • Spatel
  • Bakplaat
  • Siliconen bakmatje
  • 10 rvs-buisjes
  • Paletmes
  • Marmeren plaat
  • Plamuurmes

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Knip een rondje van 9 centimeter uit een stukje karton voor het sjabloon.

Botercrème

  • Schenk een flinke scheut melk bij de custardpoeder en roer tot een papje.
  • Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit.
  • Breng de rest van de melk met de kristalsuiker en het vanillestokje en -merg aan de kook.
  • Giet de kokende melk bij het papje en roer glad.
  • Schenk alles terug in de pan en laat doorkoken tot het indikt.
  • Giet in een platte schaal, dek af met folie en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Mix de boter met de witte basterdsuiker luchtig.
  • Voeg de gele room toe en mix door tot een luchtig geheel.
  • Schep de botercrème in een spuitzak.

Roerdeeg

  • Meng de boter, poedersuiker en ei (met vlinder) op lage stand.
  • Zeef het zout, de bloem en Zeeuwse bloem en meng door het botermengsel.
  • Klop kort door en schep het deeg in een spuitzak.

Crème-oublies

  • Spuit 20 cirkeltjes van circa ø 3 centimeter op de met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de koekjes in ongeveer 12 minuten mooi beige met een lichtbruin randje.
  • Laat afkoelen op een rooster.
  • Spuit een toefje botercrème op 10 koekjes.
  • Druk er een ander koekje bovenop.

Kattentongen

  • Spuit 10 strepen van ongeveer 7 centimeter lang op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de koekjes in ongeveer 12 minuten mooi beige met een lichtbruin randje.
  • Laat de Hollandse koekjes afkoelen op een rooster.
  • Smelt de pure chocolade au bain-marie.
  • Breng op temperatuur door middel van tableren.
  • Doop de Hollandse koekjes tot halverwege in de chocolade.
  • Laat uitharden op een bakpapiertje.

Oubliehoorntjes

  • Gebruik voor de oubliehoorntjes het sjabloon met het rondje in het midden.
  • Leg het siliconen bakmatje op de bakplaat.
  • Spuit een toefje deeg in het sjabloon.
  • Smeer het deeg glad uit met een paletmes tot de randen van het sjabloon.
  • Bak de Hollandse koekjes 6 – 8 minuten.
  • Haal uit de oven, rol om de rvs-buisjes en bak ze in nog circa 4 minuten goudbruin.
  • Verwijder de buisjes zo snel mogelijk als de koekjes uit de oven komen.
  • Laat de Hollandse koekjes afkoelen op een rooster.

Meer weten over koekjes?

Volg het koekjescollege van Robèrt

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.