Terug

It’s the most delicious time of the year

Bijzonder aangenaam taartje met een laag espresso-botercrème, een laag chocoladecrème en een laag toffee bovenop. Afgewerkt met pecannoten.

Michiel

Recept van
Michiel

Taart
Goed te doen
(13) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 10 eieren
  • 300 gram kristalsuiker
  • 220 gram zachte boter
  • 70 gram poedersuiker
  • snuf zout
  • 180 gram pure chocolade
  • 220 gram bloem
  • 6 gram speculaaskruiden

Espresso-botercrème

  • 25 gram maïzena
  • 4 eidooiers
  • 1 vanillestokje
  • 200 gram slagroom
  • 280 gram volle melk
  • 180 gram kristalsuiker
  • 20 gram espresso (vers gezet)
  • 250 gram zachte boter
  • 400 gram pecannoten

Toffee

  • 100 gram kristalsuiker
  • 20 gram water
  • 50 gram boter
  • 65 gram mascarpone

Chocoladecrème

  • 140 gram pure chocolade
  • 150 gram gecondenseerde melk

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Bruineer de pecannoten circa 5 minuten in de warme oven.
  • Vet een bakblik in met een diameter van 25 centimeter en hoogte van minstens 8 centimeter.

Biscuit

  • Splits de eieren.
  • Klop de eiwitten samen met kristalsuiker stijf.
  • Klop in een andere kom boter, eidooiers, poedersuiker en zout tot een egale crème.
  • Smelt ondertussen de chocolade au bain-marie en voeg dit toe aan de zachte crème.
  • Klop op hoge snelheid tot een glad mengsel. Spatel de eiwitten erdoor en vervolgens de bloem en specerijen.
  • Schep het beslag in het bakblik en bak de taart in circa 40 minuten gaar.

Espresso-botercrème

  • Meng maïzena met een scheutje melk.
  • Klop de dooiers door het maïzenapapje.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er uit.
  • Doe room, melk, 100 gram suiker, vanillemerg en espresso in een pannetje en breng aan de kook.
  • Schenk een beetje van het warme slagroommengsel bij het maïzenamengsel en roer goed door.
  • Schenk dit terug in de pan en blijf roeren totdat het indikt.
  • Schenk op een bord en laat afkoelen in de koeling.
  • Klop in een keukenmachine boter en overige suiker tot een luchtige crème.
  • Voeg hier het afgekoelde espresso-mengsel aan toe en meng tot een stevige botercrème.
  • Houd een paar mooie pecannoten apart voor decoratie. Hak overige noten grof en meng deze door de botercrème.

Toffee

  • Laat suiker en water karamelliseren.
  • Zodra het de gewenste kleur heeft, voeg boter toe en roer goed door.
  • Haal de pan van het vuur en meng mascarpone door de karamel. Indien er klontjes in de toffee zitten, zet het even op het vuur en roer goed door.
  • Laat iets afkoelen voor gebruik.

Chocoladecrème

  • Smelt chocolade samen met de gecondenseerde melk au bain-marie.
  • Laat iets afkoelen voor gebruik.

Samenstellen

  • Snijd de cake in vier gelijke plakken.
  • Leg de onderste cake op de werkbank en smeer hier een goede laag espresso-botercrème op.
  • Bedek met een tweede cakeplak en smeer hier een goede laag chocoladecrème op.
  • Dek af met een derde cakeplak en verdeel hier weer een laag espresso-botercrème op.
  • Sluit af met de vierde cake.
  • Schenk de toffee op de bovenste cakeplak.
  • Smeer de zijkant van de taart af met botercrème.
  • Garneer met pecannoten.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.