Terug

Jaffa Cakes

Tijdens de technische opdracht gaan de bakkers aan de slag met Jaffa Cakes. De lekkernij kent zijn oorsprong in Groot-Brittannië, daar worden ze al sinds 1927 gegeten. Het koekje bestaat uit zachte cake waar een amandelspijs doorheen is verwerkt, sinaasappel (of kumquat) jam en krokante pure chocolade.

Goed te doen
(15) reviews

Ingrediënten

Amandelcake

  • 110 gram amandelspijs
  • 1 ei
  • 8 gram bloem
  • 25 gram boter

Jam

  • 150 gram kumquats
  • 150 gram geleisuiker

Chocolade topping

  • 250 gram pure chocolade
  • 150 gram melk chocolade
  • 50 gram cacaoboter

Bereidingswijze

Benodigdheden voor Jaffa Cakes

  • Siliconen bakvorm ‘savarin mini’
  • Staande mixer met toebehoren
  • Bakplaat
  • Steelpan
  • Spuitzak
  • Kleine spuitzak
  • Thermometer
  • Bakpapier
  • Bakspray

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Vet de bakvorm in met bakspray.

Amandelcake

  • Draai de amandelspijs in de mixer 1 minuut los met een platte menghaak.
  • Voeg de boter toe en mix tot een geheel.
  • Voeg het ei toe en mix maximaal 1 minuut door.
  • Schraap de kom langs de randen schoon en mix nog kort door totdat alles gemengd is en geen klontjes meer bevat.
  • Zeef de bloem boven de kom en mix tot een glad beslag.
  • Schep het beslag in een spuitzak en vul de bakvorm met een ronddraaiende beweging.
  • Zet de bakvorm op een bakplaat en bak de cakes in 15 minuten goudbruin en gaar.
  • Controleer of ze stevig zijn en mooi terugveren.
  • Stort de cakes op een rooster en laat ze afkoelen.

Jam

  • Verwarm de puree in een steelpan op middelmatig vuur en voeg de suiker in delen al roerend toe.
  • Blijf roeren totdat de suiker opgelost is.
  • Breng het geheel aan de kook en laat 4 minuten koken.
  • Schenk de warme jam in een schaal.
  • Laat afkoelen op het aanrecht en vervolgens in de koelkast.

Jaffa Cakes vullen

  • Leg bakpapier op een plank die in de vriezer past en leg de cakejes op de plank.
  • Roer de afgekoelde jam door en schep in een spuitzak.
  • Knip een kleine punt van de spuitzak en vul de holle ruimtes van de cakejes met jam.
  • Zet de cakejes in de vriezer.

Chocolade topping

  • Smelt de cacaoboter.
  • Smelt 165 gram pure chocolade au bain-marie in een hittebestendige kom.
  • Haal de kom van de pan en voeg de overige chocolade toe.
  • Laat even staan en roer door totdat alle chocolade gesmolten en goed gemengd is.
  • Schenk over in een hoog schaaltje dat breed genoeg is om de cakejes erin te dopen.
  • Laat de chocolade afkoelen tot 31 ºC.
  • Verdun de chocolade met 1 tot 2 eetlepels gesmolten cacaoboter en roer goed door.

Opbouw van de Jaffa Cakes

  • Haal de bevroren cakejes uit de vriezer.
  • Prik met een vork in de platte kant van een cakeje en doop het cakeje tot de rand in de chocolade.
  • Leg het cakeje op een rooster en voorzie op deze manier alle cakejes van een chocoladeglazuur.
  • Smelt 100 gram melk chocolade au bain-marie in een hittebestendige kom.
  • Haal de kom van de pan en voeg de overige chocolade toe.
  • Laat even staan en roer door totdat alle chocolade gesmolten en goed gemengd is.
  • Laat de chocolade afkoelen tot 30 ºC.
  • Vouw een cornetje van bakpapier of pak een klein spuitzakje en vul met de melkchocolade.
  • Knip een kleine punt van het cornetje/spuitzakje en spuit op ieder cakeje dunne lijntjes over het chocoladeglazuur.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.